Το ΓΕΣ επιβεβαιώνει το επεισόδιο στη Ρω

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 10 Απριλίου 2018, 10:03
Το ΓΕΣ επιβεβαιώνει το επεισόδιο στη Ρω
Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

«Στις 22.28 αρχιφύλακας του φυλακίου στη Ρω αντιλήφθηκε θόρυβο ερχόμενο από ανατολικά προς τα δυτικά και, αφού ενημέρωσε, πήρε εντολή να ρίξει προειδοποιητικά τροχιοδεικτικά πυρά σε ασφαλή κατεύθυνση. Αφού έριξε για μερικά λεπτά, το ελικόπτερο αποχώρησε».

Με αυτά τα λόγια, στέλεχος του Γενικού Επιτελείου Στρατού περιέγραψε στο zougla.gr το χθεσινοβραδινό επεισόδιο στη νήσο Ρω. Είχε προηγηθεί η πληροφορία ότι τουρκικό ελικόπτερο, ενδεχομένως της Ακτοφυλακής, πραγματοποίησε χαμηλή πτήση πάνω από το ακριτικό νησί.

Σύμφωνα με πληροφορίες κύκλων του Πενταγώνου, το ελικόπτερο φέρεται να μην είχε παραβιάσει τον εθνικό εναέριο χώρο. Την πληροφορία επιβεβαιώνει στο zougla.gr και ανώτερη πηγή του ΓΕΕΘΑ. Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν πως η αντίδραση του ελληνικού φυλακίου επί της νήσου Ρω υλοποιήθηκε βάσει των προβλεπομένων κανόνων εμπλοκής και βεβαίως έπειτα από άνωθεν εντολή. 

Προκύπτει, ωστόσο, το εξής: το ελικόπτερο δεν αναγνωρίστηκε ασφαλώς λόγω και του σκότους και η ακαριαία αντίδραση οφείλεται στον ήχο, για αυτόν τον λόγο και τα τροχιοδεικτικά πυρά εβλήθησαν προς ασφαλή κατεύθυνση, δηλαδή όχι επί του στόχου. Συμπεραίνεται πως οι παραμεθόριες μονάδες έχουν λάβει σαφείς εντολές που περιγράφονται από κανόνες εμπλοκής στο πλαίσιο του καθεστώτος υψηλής ετοιμότητας στο οποίο βρίσκονται την τελευταία περίοδο. 

Επισημαίνεται πως αργότερα το πρωί της Τρίτης επιβεβαιώθηκαν και επίσημα οι πληροφορίες του zougla.gr που αναρτήθηκαν από νωρίς το πρωί σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες εξελίχθηκε το επεισόδιο στη Ρω. Η επιβεβαίωση προήλθε από επίσημο σήμα της ΑΣΔΕΝ, το οποίο σημειώνει πως το ελικόπτερο εντοπίστηκε μόνο ακουστικά. Συγκεκριμένα, στο σήμα αναφέρεται: «Το ελικόπτερο έγινε αντιληπτό μόνο ακουστικά και έγινε χρήση προειδοποιητικών πυρών σε ασφαλή τομέα».

Μαξίμου: Δεν αξιολογείται ως μείζον το συμβάν στη Ρω

Αργά το μεσημέρι της Τρίτης το Μέγαρο Μαξίμου εξέδωσε ανακοίνωση για το επεισόδιο στη Ρω, η οποία αποσαφηνίζει πως δεν υπήρξε παραβίαση του FIR Αθηνών από το τουρκικό ελικόπτερο το οποίο εκτελούσε πτήση με σβησμένα τα φώτα. Επιβεβαιώνει, επίσης, η ανακοίνωση πως η βολή προειδοποιητικών τροχιοδεικτικών πυρών σε ασφαλή τομέα (όχι δηλαδή επί του στόχου) υλοποιήθηκε κατόπιν άνωθεν εντολών. Το επεισόδιο κατά το Μαξίμου θεωρείται λήξαν. 

«Δεν υπήρξε παραβίαση από το τουρκικό ελικόπτερο, λειτουργήσαμε προειδοποιητικά» υπογραμμίζουν πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, σχολιάζοντας το χθεσινό περιστατικό στο νησί της Ρω.

Ωστόσο, τονίζεται πως η νυχτερινή πτήση με σβηστά φώτα, «στο πλαίσιο της εκ του ασφαλούς προκλητικότητας της γείτονος, εγκυμονεί κινδύνους».

Το τουρκικό ελικόπτερο πετούσε στα όρια του ελληνικού εναέριου χώρου με τα φώτα σβηστά, δεν παραβίασε εθνικό εναέριο χώρο, ωστόσο «λειτουργήσαμε προειδοποιητικά -αποτρεπτικά και το περιστατικό έληξε», σημειώνει το Μαξίμου.

Προσθέτει, δε, πως δεν αξιολογούμε ως μείζον το συμβάν, διότι δεν είχαμε παράβαση, «ωστόσο νυχτερινή πτήση με σβηστά φώτα πλησίον νήσων -αν και εντάσσεται στο πλαίσιο μιας τακτικής εκ του ασφαλούς προκλητικότητας από την πλευρά της Τουρκίας- εγκυμονεί κινδύνους ατυχήματος».


Διαβάστε επίσης:

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 10 Απριλίου 2018, 13:55