Το υπεραιωνόβιο σπίτι που γλίτωσε από τους Ναζί

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 6 Ιουνίου 2013, 17:00
Το υπεραιωνόβιο σπίτι που γλίτωσε από τους Ναζί
Ανηφορίζοντας στα ορεινά των Τρικάλων υπάρχει ένα συμπαθητικό χωριό, η Καλλιρρόη, και βρίσκεται ανάμεσα στα βουνά με έλατο. Εκεί υπάρχει και ένα ιστορικό σπίτι… ηλικίας 154 ετών!

Το εν λόγω σπίτι, όπως και τα άλλα του χωριού δέχθηκαν επιθέσεις από τους Ναζί ως αντίποινα για τον θάνατο 1.000 Γερμανών σε ενέδρα μέσα στο χωριό.

Όλα τα άλλα σπίτια κάηκαν, αυτό την… γλίτωσε, όχι γιατί ήταν το πεπρωμένο να γλυτώσει. Οι Ναζί το επέλεξαν επειδή έσφαξαν εκεί μια αγελάδα και την έγδερναν στην μηλιά για να την φάνε. Στην αυλή κάθονταν οι αξιωματικοί, και έβλεπαν το χωριό να καίγεται, καπνίζοντας τα ακριβά γερμανικά τσιγάρα τους.

Μετά, ήθελαν να φύγουν και έριξαν πετρέλαιο στο σπίτι και στη συνέχεια έβαλαν φωτιά. Όταν έφυγαν οι Ναζί, όλοι οι χωρικοί κατέβηκαν από το βουνό και πρόλαβαν να σβήσουν τη φωτιά στο σπίτι.
Οι ζημιές που υπέστη ήταν ελάχιστες. Σήμερα το ταβάνι είναι λίγο καμένο, το άφησαν επίτηδες οι ιδιοκτήτες για να θυμούνται το κάψιμο του χωριού από τους Γερμανούς.

Μαζί με το αιωνόβιο σπίτι, υπάρχει στην αυλή μια μηλιά ηλικίας 85 ετών και μια γέρικη κληματαριά ηλικίας 121 ετών…Πηγή: trikalaweb.blogspot.com

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 6 Ιουνίου 2013, 17:05