Μητρώο Εισηγητών-Βοηθών Χειριστών Ασύλου τίθεται σε εφαρμογή από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Στόχος της λειτουργίας του, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, είναι η περαιτέρω επιτάχυνση της έκδοσης αποφάσεων εξέτασης αιτημάτων ασύλου και κατά συνέπεια η ταχύτερη αποσυμφόρηση των δομών φιλοξενίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρχικά, το νέο Μητρώο θα λειτουργήσει, εντός του επόμενου τριμήνου, στις Περιφερειακές Ενότητες Λέσβου, Χίου και Σάμου.

Το Μητρώο, το οποίο νομοθετήθηκε τον Μάιο, με τον νόμο 4686/2020, θα αποτελείται από δικηγόρους, οι οποίοι θα επιτελούν χρέη βοηθών εισηγητών στο έργο των χειριστών των αιτημάτων ασύλου. Μεταξύ άλλων προϋποθέσεων, ορίζεται να είναι μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου, του οποίου η έδρα βρίσκεται στην περιφερειακή ενότητα όπου λειτουργεί η αντίστοιχη Περιφερειακή Υπηρεσία Ασύλου. Οι βοηθοί χειριστές-δικηγόροι θα παρίστανται κατά τη συνέντευξη, θα συντάσσουν και θα παραδίδουν την εισήγησή τους, εξετάζοντας τους ισχυρισμούς του αιτούντος, τα πρακτικά της συνέντευξης και διεξάγοντας έρευνα.

Με απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου ορίζονται οι διαδικασίες και οι προϋποθέσεις της εγγραφής των εισηγητών-βοηθών χειριστών ασύλου στο νέο Μητρώο. Ταυτόχρονα καθορίζονται και οι υποχρεώσεις των μελών του, η εκπαίδευση, η διαδικασία διαγραφής από αυτό, καθώς και η διαδικασία ανάθεσης εκθέσεων στα μέλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος, με απόφαση του διοικητή της Υπηρεσίας Ασύλου, θα οριστεί ο χρόνος έναρξης της διαδικασίας επιλογής, αλλά και ο αριθμός των δικηγόρων για τη συμπλήρωση του Μητρώου, όπως και η κατανομή τους ανά Περιφερειακή Υπηρεσία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης