Απαντήσεις σε όσα υποστηρίζουν οι καθηγητές για τα νέα μέτρα, έδωσαν απόψε πηγές του υπουργείου Παιδείας, που κατηγορούν το νεοσυσταθέν Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ, ότι «περνά από τη στείρα άρνηση στη «δημιουργική» συκοφαντία».

Όπως επισημαίνουν οι πηγές του υπουργείου, «σχεδιάζεται μια Τεχνική Εκπαίδευση που στοχεύει στο να προσφέρει Ειδικότητες Επαγγελμάτων, που καλύπτουν τις επιλογές των μαθητών και τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, και όχι τους κλάδους και τις ειδικότητες μονίμων καθηγητών, οι οποίοι διαμέσου ενός στρεβλού και νοθευμένου πλαισίου, «βρέθηκαν» να στελεχώνουν τα Επαγγελματικά Λύκεια και τις Επαγγελματικές Σχολές. Η πρακτική αυτή, που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, στα Επαγγελματικά Λύκεια και Σχολές (ΕΠΑΛ & ΕΠΑΣ) οδήγησε στην ύπαρξη 110 διαφορετικών ειδικοτήτων εκπαιδευτικών, μοναδικό φαινόμενο στον ευρωπαϊκό χώρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, στο πλαίσιο των νομοθετικών βελτιώσεων της αναβάθμισης και της ανασυγκρότησης της λειτουργίας των Δημοσίων ΙΕΚ λαμβάνεται μέριμνα, ώστε αρκετές ειδικότητες επαγγελμάτων, που σήμερα παρέχονται από τις ΕΠΑΣ να παρέχονται από τα Δημόσια ΙΕΚ και να μπορούν σε αυτές να φοιτούν και απόφοιτοι Γυμνασίου. Το σύνολο των μεταρρυθμίσεων, που έχουν εξαγγελθεί από τις προγραμματικές δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας τον Ιούλιο του 2012, τόσο αυτές που έχουν υλοποιηθεί όσο και αυτές που δρομολογούνται να υλοποιηθούν έως τον Σεπτέμβριο του 2013, υπακούουν και υπηρετούν μια ενιαία στρατηγική επιλογή: την αναβάθμιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης, από το Νηπιαγωγείο έως το Πανεπιστήμιο, από την τυπική έως την άτυπη μάθηση».

Oι ίδιες πηγές αντικρούουν και τα όσα λέγονται σχετικά με το ότι το υπουργείο Παιδείας «κλείνει τα ΕΠΑΛ και τις ΕΠΑΣ και καταργεί την Τεχνική Εκπαίδευση» με στόχο να εξυπηρετήσει τα ιδιωτικά συμφέροντα και κυρίως τα ιδιωτικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ).

Την ίδια ώρα εντείνονται οι διεργασίες στους κόλπους της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο συνεδρίασε σήμερα και αποφάσισε σειρά δράσεων και κινητοποιήσεων για να εκφράσουν οι καθηγητές την αντίθεσή τους -όπως λένε – στις υποχρεωτικές μετατάξεις στις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι, μετά από σύσκεψη του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ με τις ηγεσίες των κατά τόπους Ενώσεων των καθηγητών (ΕΛΜΕ) αποφασίστηκε να δοθεί συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα 15 Ιουλίου στις 11.00 το πρωί στα γραφεία της ΟΛΜΕ, να δημιουργηθεί ραδιοφωνικό σποτ εναντίον των νέων μέτρων, να ενημερώσουν τους γονείς για τις εξελίξεις, να γίνουν καταχωρίσεις σε εφημερίδες με τα αιτήματα τους, να προχωρήσουν σε μαζική διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία της περιφερειακής διεύθυνσης Εκπαίδευσης Αττικής, στην οδό Τσόχα 13 στους Αμπελοκήπους αύριο στις 13.00 το μεσημέρι και συλλαλητήριο στο Σύνταγμα τη Δευτέρα 15 Ιουλίου, μαζί με άλλους εργαζομένους, στις 19.00 το απόγευμα. Μάλιστα προτίθενται να παραμείνουν ολόκληρη τη νύχτα στην Πλατεία Συντάγματος όπου θα δοθεί και συναυλία. Νέα συγκέντρωση προγραμματίζουν την Τρίτη 16 Ιουλίου στις 11.30 το πρωί στην Πλατεία Κλαυθμώνος μαζί με τους άλλους εργαζόμενους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης