Την 27η επέτειο της ανεξαρτησίας του Καζακστάν γιόρτασε απόψε στην Αθήνα, με την καθιερωμένη δεξίωση σε κεντρικό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας, η καζάκικη πρεσβεία στην Ελλάδα. Ο πρεσβευτής του Καζακστάν στην Ελλάδα υποδέχτηκε, μαζί με τη σύζυγό του, τους καλεσμένους στην είσοδο της αίθουσας του ξενοδοχείου όπου πραγματοποιήθηκε η δεξίωση και στη συνέχεια συνεόρτασε μαζί τους την εθνική επέτειο της χώρας του.

Η εκδήλωση άρχισε με την ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Ελλάδας και του Καζακστάν και συνεχίστηκε με τον χαιρετισμό του πρεσβευτή του Καζακστάν στην Ελλάδα Αλεξέι Βόλκοβ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο Αλεξέι Βόλκοβ μίλησε για τη σημασία τόσο της γεωπολιτικής θέσης της χώρας του όσο και των διμερών σχέσεών της με την Ελλάδα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ελληνική Διασπορά. Ειδικότερα, επισήμανε πως το Καζακστάν βρίσκεται στην καρδιά της Ευρασίας και αποτελεί γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης, ενώ υπογράμμισε: «Η χρονιά που φεύγει ήταν σημαντική για τις διμερείς μας σχέσεις με την Ελλάδα. Πραγματοποιήσαμε μια σειρά σημαντικών πολιτικών, εμπορικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Οι τουριστικές μας επαφές έχουν ενισχυθεί. Οι οικογενειακοί μας δεσμοί συνεχίζουν να αναπτύσσονται μέσω της ελληνικής Διασποράς στο Καζακστάν και πολλών πολιτών μας που διαμένουν στην Ελλάδα».

Επίσης, αναφερόμενος στον ρόλο που διαδραματίζει το Καζακστάν ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Καζάκος πρέσβης τόνισε πως εργάζεται σκληρά για την προώθηση της περιφερειακής και παγκόσμιας ασφάλειας, ενώ έχει στενές σχέσεις με τους γείτονες της.

Παράλληλα, ο Αλεξέι Βόλκοβ σκιαγράφησε και την πρόοδο που έχει σημειώσει το Καζακστάν κατά την περίοδο των 27 ετών ανεξαρτησίας του. «Έχουμε οικοδομήσει ένα σύγχρονο και γρήγορα αναπτυσσόμενο έθνος με μια και δυναμική οικονομία. Η τελευταία έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας «Doing Business Report» κατατάσσει το Καζακστάν στην 28η θέση ανάμεσα σε 190 άλλες χώρες, σε ό,τι αφορά την ευκολία επιχειρηματικής δραστηριότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται πως στον χώρο του ξενοδοχείου, με αφορμή την Ημέρα του Πρώτου Προέδρου του Καζακστάν που γιορτάζεται την 1η Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε εικαστική έκθεση με έργα τέχνης που απεικόνιζαν και «ζωντάνευαν» τη ζωή των Καζάκων στις στέπες και το νομαδικό τους παρελθόν, υπό τους ήχους εθνικής μουσικής.

Το Καζακστάν ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος στις 16 Δεκεμβρίου 1991, όταν ο πρώτος πρόεδρος Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ υπέγραψε το Σύνταγμα για την ανεξαρτησία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης