«Οι κινητοποιήσεις του λαού στην Αίγυπτο αποδεικνύουν ότι πολύ γρήγορα τον διέψευσαν οι πολιτικές δυνάμεις που επικράτησαν με τη λεγόμενη Αραβική Άνοιξη.

Τα λαϊκά συμφέροντα δε μπορούν να ικανοποιηθούν ούτε από την κυβέρνηση Μόρσι και τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, που επέβαλλαν αντεργατική πολιτική στήριξης των μονοπωλίων ούτε από το κομμάτι της αστικής τάξης που αυτήντη στιγμή υποστηρίζει το στρατιωτικό πραξικόπημα», επισημαίνει με σχετικό σχόλιό του, το ΚΚΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η κρίση στο αστικό πολιτικό σύστημα της Αιγύπτου αποκαλύπτει την όξυνση των αντιθέσεων ανάμεσα σε τμήματα της αστικής τάξης για τη διαχείριση της εξουσίας, εγκλωβίζοντας τη λαϊκή αγανάκτηση και δυσαρέσκεια. Συνδέεται και με ανταγωνισμούς ιμπεριαλιστικών κέντρων για την εξασφάλιση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της ευρύτερης περιοχής και των δρόμων ενέργειας», αναφέρει το ΚΚΕ προσθέτοντας ότι «η αστική τάξη της Αιγύπτου διαθέτει εναλλακτικές λύσεις για να διασφαλίσει τα συμφέροντά της και ο ρόλος του στρατού και των λεγόμενων θρησκευτικών κινημάτων είναι μερικές από αυτές».

Το ΚΚΕ υπογραμμίζει την ανάγκη «η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα να μην περιορίζονται μόνο στο να φύγει η μία ή η άλλη κυβέρνηση, να μην εγκλωβίζονται σε δήθεν μεταβατικές λύσεις που προετοιμάζουν την επόμενη αντιλαϊκή διακυβέρνηση», τονίζοντας παράλληλα πως οι εξελίξεις αποδεικνύουν ότι, για να επιβάλλει ο λαός τη δύναμή του και τα συμφέροντά του, δεν φτάνουν μόνο οι μαζικοί λαϊκοί αγώνες, αλλά χρειάζεται αυτοί να στοχεύουν στη ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων για να δρομολογηθούν φιλολαϊκές εξελίξεις».

Επιμέλεια: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης