Το κύκλωμα των παρακρατικών στο διαδίκτυο

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 2 Ιουλίου 2011, 19:08


Την ώρα που η Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ανακαλύπτει σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και συλλαμβάνει έναν 32χρονο ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας, επειδή με ανάρτησή του σε blog και προφανώς αστειευόμενος, απειλεί την ζωή του πρωθυπουργού, η ίδια υπηρεσία επί τρία χρόνια ανέχεται την ύπαρξη συγκεκριμένη ιστοσελίδας στο διαδίκτυο, μέσω της οποίας αναρτώνται απόψεις όπως «το εμβόλιο για την εξαφάνιση των αναρχικών έχει όνομα και αυτό είναι ένα πιστόλι των 9 χιλιοστών.

Κάπως έτσι αξιολογούν την ζωή των πολιτών στην συγκεκριμένη Διεύθυνση της ΕΛΑΣ. Σημειωτέον ότι η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης άφησε ελεύθερο τον 32χρονο ελεγκτή, αφού όπως προέκυψε επρόκειτο απλώς για ένα αστείο.

Η ιστοσελίδα της ντροπής

Οχετός ύβρεων, απειλών κατά ζωής και ρατσιστικών εκφράσεων κοσμεί την ανεπίσημη σελίδα της Ομάδας Δέλτα στο Facebook.

Υπό το εθνόσημο της ΕΛΑΣ και το έμβλημα της ομάδας ΔΕΛΤΑ, εν ενεργεία αστυνομικοί, ακροδεξιοί, ναζί, φιλοχουντικοί και διάφοροι «συμπαθούντες» της Αστυνομίας και των δυνάμεων Ασφαλείας, με μία αισθητική που παραπέμπει στην περίοδο του Εμφυλίου, σχολιάζουν φωτογραφίες από διαδηλώσεις που έχουν αναρτήσει αστυνομικοί, και αναφέρονται στις διαδηλώσεις και στους διαδηλωτές, με έναν κυνισμό που σοκάρει.

Οι διάλογοι είναι πολλές φορές ανατριχιαστικοί, αφού οι «φίλοι» της σελίδας της ομάδας Δέλτα, μιλάνε για τις διαδηλώσεις σαν να πρόκειται για video game και φτάνουν να προτείνουν ως «φάρμακο» κατά των αντιεξουσιαστών, μία σφαίρα των 9 χιλιοστών.

- «Είναι καλύτερο και από Bunjee Jumping το κυνηγητό από τα ΥΑΤ, προσφέρει αδρεναλίνη και τσάμπα..Τι μου λες τώρα;» σχολιάζει φίλος της σελίδας, κάτω από μία φωτογραφία από τα τελευταία επισόδεια.
- «Γίνεται να εμφανιστεί ένα εμβόλιο να εξολοθρέψει αναρχικούς;», απαντάει λίγο παρακάτω ένας άλλος.
- Ναι φίλε μου και είναι 9χιλιοστων χαχαχαχα, καταλήγει ένας τρίτος.«Ξαφνικά όλοι ξέχασαν την οικονομική κρίση και τα έβαλαν με την αστυνομία... ότι σας πλασάρουν τα ΜΜΕ» ρίχνει το «σύνθημα» ο διαχειριστής της σελίδας προκαλώντας καταιγισμό υβριστικών και απειλητικών σχολίων κατά των ΜΜΕ και των δημοσιογράφων γενικότερα: «Πάρτε τα γκλόμπ και σπάστε τους τα κεφάλια και τα κανάλια μαζί», προτρέπει τους αστυνομικούς ένας σχολιαστής, ενώ δεν λείπουν και κάποιες κριτικές φωνές που αποδοκιμάζουν τις ακρότητες που αναγράφονται στην σελίδα.Στο στόχαστρο της ιστοσελίδας βρίσκεται και ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος: «Τριανταφυλλόπουλε είσαι για τα πανηγύρια...» γράφει ο διαχειριστής, προκαλώντας ξανά υβριστικά σχόλια εναντίον του και κατά των δημοσιογράφων γενικότερα.

Αλγεινή εντύπωση προκαλούν φωτογραφίες από επεισόδια, από συλλήψεις ή μεταγωγές καταδικασμένων για υποθέσεις ένοπλης βίας, σε δικαστήρια.

Γνωρίζουν ή ποιούν την νήσσαν

Κύκλοι της Αστυνομίας ισχυρίζονται ότι η ιστοσελίδα δεν είναι επίσημη. Όμως ένα και ένα κάνουν δύο.
- Ή πράγματι η σελίδα με τίτλο «Ελληνική Αστυνομία- Ομάδα Δέλτα» δεν ανήκει στην Αστυνομία, οπότε προκύπτει το ερώτημα, πως η πολυδιαφημισμένη Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με διευθυντή τον Μ. Σφακιανάκη, δεν έχει αντιληφθεί το ποιόν του συγκεκριμένου προφίλ στο Facebook

- ή η σελίδα λειτουργεί εν γνώσει ή και με την ανοχή της ηγεσίας της ΕΛΑΣ με ότι αυτό συνεπάγεται για το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο προβάλλει ένα προφίλ διαφάνειας και δημοκρατικότητας

Η εν λόγω ιστοσελίδα άρχισε να λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια. Μέχρι τώρα αριθμεί 4.629 μέλη. Πριν από λίγο καιρό κάποιοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ εντοπίζοντας την ιστοσελίδα προσπάθησαν να βγάλουν άκρη και ανακάλυψαν πως ένας από τους κύριους συντελεστές της έχει ηλεκτρονική ταυτότητα ip στην Κρήτη. Έκτοτε δεν εδόθη συνέχεια στην έρευνα. Οπότε καταπίπτει και το ενδεχόμενο επιχείρημα ότι η ιστοσελίδα αυτή λειτουργεί εν πλήρη αγνοία της φυσικής τουλάχιστον ηγεσίας της ΕΛΑΣ.Λιώστε τους, σαπίστε τους στο ξύλο τους διαδηλωτές, προτρέπουν οι «φίλοι» της σελίδας
τους αστυνομικούς, κάτω από φωτογραφία όπου ένας αστυνομικός κτυπάει διαδηλωτή κρατώντας ανάποδα το γκλομπ, πράγμα που απαγορεύεται.
 
Ανώτεροι αξιωματικοί της Αστυνομίας υποστηρίζουν ωστόσο ότι τα μέλη της ομάδας ΔΕΛΤΑ δεν δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο και ιδιαίτερα στο Facebook, ενώ διέπονται από έναν ιδιαίτερα έντονο και ομαδοποιημένο, μιλιταριστικό «esprit decor».

Οι ίδιοι αξιωματικοί προσθέτουν ότι τα μέλη της ομάδας ΔΕΛΤΑ δραστηριοποιούνται σε κύκλους γυμναστηρίων και άλλων συναφών χώρων, σε αντίθεση με άλλες ομάδες της Αστυνομίας πιο κοινωνικοποιημένες, οι οποίες κατά καιρούς ομαδικά ή ατομικά δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο. Οι παραπάνω προσεγγίσεις απλώς καταδεικνύουν πως η ΕΛΑΣ γνωρίζει λεπτομέρειες και πως παρακολουθεί τι συμβαίνει στο Internet και άρα η επίκληση αγνοίας είναι οπωσδήποτε, τουλάχιστον προσχηματική.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 2 Ιουλίου 2011, 20:45