Ανεβαίνει και προς τον Έβρο το «Κίνημα του φτηνού αρνιού», με τους κτηνοτρόφους της περιοχής να «ζηλεύουν» το «Κίνημα της φτηνής πατάτας». Εν όψει του Πάσχα, οι κτηνοτρόφοι του Έβρου αποφάσισαν να παρακάμψουν τους μεσάζοντες και να διαθέσουν στην αγορά φτηνό αρνί. Όλη η δουλειά θα γίνει μέσω του κτηνοτροφικού συνεταιρισμού «Αμνός Θρακών Έβρου» και το dimosia.gr σας παρουσιάζει τις λεπτομέρειες του εγχειρήματος. Οι πληροφορίες έρχονται από τον κ. Χρήστο Παρασχούδη.

Οι κτηνοτρόφοι κατ’ αρχάς θα κάνουν μια πλήρη καταγραφή των προς διάθεση αρνιών σε όλη την επικράτεια του νομού. Κατόπιν θα δημιουργηθεί μια πλατφόρμα δεδομένων στο Διαδίκτυο, όπου οι καταναλωτές θα δηλώνουν την προτίμησή τους, αλλά αναζητείται και ένας τρόπος ώστε να καταβάλουν και μία προκαταβολή της τάξεως του 30% επί της τιμής, ώστε να διασφαλίζεται η συναλλαγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αφού γίνει ο καθορισμός προσφοράς – ζήτησης, οι κτηνοτρόφοι θα σφάξουν τα ζώα τους στα διαπιστευμένα σφαγεία, ώστε να πάρουν και τις απαραίτητες βεβαιώσεις, και με ενοικιασμένα φορτηγά ψυγεία θα γίνει η διανομή των σφαγίων προς τους ενδιαφερόμενους. Στόχος των κτηνοτρόφων του Έβρου είναι η τιμή πώλησης του αρνιού να μην ξεπεράσει τα 7 ευρώ το κιλό. Αυτή άλλωστε είναι η τιμή που θα διαθέσουν τα αμνοερίφια όλοι οι κτηνοτρόφοι της Ελλάδας που θα οργανώσουν κίνημα παράκαμψης των μεσαζόντων.

Για τις πωλήσεις θα δίδεται νόμιμη απόδειξη αγοράς του προϊόντος, αφού οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι διατηρούν νόμιμα λογιστικά βιβλία. «Βραχνάς οι μεσάζοντες» λέει ο κ. Παρασχούδης. «Η τιμή που πουλάμε το αρνί στους μεσάζοντες δεν ξεπερνάει τα 4,5 €/κιλό» προσθέτει και εξηγεί ότι «αυτή η τιμή τούς ζημιώνει, καθώς ένα αρνί για να μεγαλώσει απαιτεί ένα κόστος περίπου 80-100 €. Τουτέστιν, ένα αρνί δέκα κιλών στοιχίζει στον κτηνοτρόφο 8 – 10 €».

Συμπληρώνοντας, ο κ. Παρασχούδης υποστηρίζει ότι «ο κτηνοτρόφος ξοδεύει χρόνο και χρήμα για να αναστήσει ένα αρνί το οποίο θα πουλήσει σε ζημιογόνα τιμή για τον ίδιο, την ώρα που ο μεσάζοντας κερδίζει χρήματα με πολύ μικρότερο κόστος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσο για την αντιπαράθεση στην οποία θα τους φέρει με τα κρεοπωλεία η εν λόγω κίνηση, ο κ. Παρασχούδης ισχυρίζεται ότι δεν έχουν κάτι να φοβηθούν, αφού ούτως ή άλλως η παραγωγή τους είναι ζημιωμένη κατά 20%-30% σε ετήσια βάση.

Πηγή: dimosia.gr
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης