Το μεγάλο φαγοπότι

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 16 Μαρτίου 2014, 11:51


Κινηματογραφικό σενάριο θυμίζουν τα αποτελέσματα των ελέγχων στο Ελληνικό Δημόσιο τα τελευταία χρόνια.

Πάρτι, κουβανέζικα πούρα, χρυσά μπόνους σε αριστούχους μαθητές και φοιτητές, αλλά και μεταξωτά... δημοτικά εσώρουχα είναι μερικά από όσα έχει καταγράψει κατά καιρούς στις εκθέσεις του το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

Οι περιπτώσεις είναι η μία πιο ακραία από την άλλη. Στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων έκαναν πρωτοχρονιάτικο πάρτι που κόστισε 33.500 ευρώ, ενώ οι γιορτές είχαν κοστίσει στον Δήμο Ορμυλίας της Χαλκιδικής 6.000 ευρώ, για κάρτες που έστειλαν Χριστούγεννα και Πάσχα. Στον Δήμο Λουτρακίου-Περαχώρας, από την άλλη, γιόρταζαν για τους αριστούχους μαθητές ή φοιτητές, αφού έδιναν στον καθένα «μπόνους» 13.000 ευρώ.

Λάτρεις της καλοπέρασης και των κουβανέζικων πούρων ήταν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού είχαν δώσει 5.300 ευρώ προκειμένου οι επισκέπτες να καπνίζουν ό,τι και ο Φιντέλ Κάστρο. Στη σχολή Μόνιμων Υπαξιωματικών Τρικάλων, πάλι, έπαιρναν πολύ σοβαρά την εκπαίδευση των δευτεροετών, χαρίζοντας σε 300 από αυτούς σετ της «Στρατιωτικής, Ναυτικής και Αεροπορικής Εγκυκλοπαίδειας», κάτι που κόστισε 15.000 ευρώ.
  
Ξέχασαν να κλείσουν το φως

Αυτό δεν είναι τίποτα, βέβαια, μπροστά στον λογαριασμό των 300.000 ευρώ που «φόρτωσε» στο Δημόσιο η Φιλοσοφική Σχολή. Το περασμένο καλοκαίρι άφησαν τα φώτα ανοιχτά στο άδειο κτίριο και ο λογαριασμός έκοψε την... ανάσα στους ελεγκτές. Η εξήγηση του πανεπιστημίου ήταν πως επρόκειτο για φώτα ασφαλείας.

Μοιάζει ωστόσο πταίσμα σε σύγκριση με τη λυπητερή από τον σχεδιασμό ιστοσελίδων του Δημοσίου. Οι developers του site του ΙΚΑ το κοστολόγησαν στα 2,2 εκατ. ευρώ, του Εφετείου θα αγγίξει το 1,5 εκατ., ενώ της Βουλής φτάνει τα 1,1 εκατ. ευρώ.

Μεταξωτά εσώρουχα

Η λίστα με τις πρωτοφανείς σπατάλες στο Δημόσιο. Στην Παλλήνη της Χαλκιδικής, για παράδειγμα, οι δημότες πλήρωσαν 900 ευρώ για τα πρακτικά του Οκτωβρίου, μόνο που εκείνο τον μήνα δεν έγινε καμία συνεδρίαση, ενώ στα Γρεβενά η Δημοτική Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης στα παραστατικά που βάρυναν τον Δήμο με 4,5 εκατ. ευρώ συμπεριέλαβε και κάποια πολύ ιδιαίτερα, αφού στις αποδείξεις περιγράφονταν μεταξύ άλλων τα πρώτα... δημοτικά μεταξωτά εσώρουχα, αξίας 3.000 ευρώ.

Στις εκθέσεις των Ελεγκτών έχει καταγραφεί ακόμη το πορτρέτο που έφτιαξαν στον Δήμο Πειραιά για να θυμούνται τον μακαρίτη δήμαρχο, το οποίο κόστισε 4.500 ευρώ, όπως και η κηδεία του δημάρχου της Γλυφάδας, για την οποία πλήρωσαν 37.000 ευρώ. Και βέβαια κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει την περίπτωση της ΔΕΗ, όπου οι συνδικαλιστές είχαν στήσει κομπίνα ύψους 1,2 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση εξωτικών ταξιδιών από το 2008 ως το 2010.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 16 Μαρτίου 2014, 11:53