Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης 

Tεταμένη παραμένει η κατάσταση στην πόλη της Άμφισσας, έπειτα από τη δολοφονία της 13χρονης Ρομά και τον τραυματισμό ενός ενήλικου το απόγευμα της Δευτέρας.  Ένα περιστατικό το οποίο αναστάτωσε την τοπική κοινωνία και προκάλεσε το κοινό αίσθημα. Όπως προκύπτει μέχρι στιγμής από τις περιγραφές και τις καταγγελίες των κατοίκων του καταυλισμού, οι οποίοι βρίσκονταν μπροστά την ώρα του συμβάντος, δράστης της επίθεσης υποδεικνύεται ο Π. Κοντογιώργος,ο οποίος διατηρούσε κρεοπωλείο στο κέντρο της πόλης. Αν και η αστυνομική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως έγινε γνωστό, την Τρίτη συνελήφθη ένας 40χρονος Αλβανός, ο οποίος φέρεται να οδηγούσε το αυτοκίνητο με το οποίο ο 34χρονος κρεοπώλης, πήγε στον καταυλισμό και αμέσως μετά τον πυροβολισμό, τράπηκαν μαζί σε φυγή. Ο 40χρονος κατηγορείται για συνέργεια στην ανθρωποκτονία της 13χρονης, ενώ ο Π. Κοντογιώργος παραμένει άφαντος από το απόγευμα της Δευτέρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ηλεκτρονική μας εφημερίδα, φέρνει στο φως της δημοσιότητας ένα βίντεο ντοκουμέντο το οποίο προέρχεται από κάμερα ασφαλείας η οποία βρίσκεται πλησίον του καταυλισμού των ΡομάΟι τοπικές Αρχές χτενίζουν την ευρύτερη περιοχή προκειμένου να μπορέσουν να τον εντοπίσουν, κάτι όμως που είναι εξαιρετικά δύσκολο. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως πιθανόν έχει βρει καταφύγιο στους ορεινούς όγκους της Γκιώνας. Σήμερα Πέμπτη, τοπικός παράγοντας ανέφερε στο zougla.gr, ότι υπήρξε πληροφορία από την πλευρά συγγενών του Π. Κοντογιώργου, για πιθανή παράδοσή του στις Αρχές τις επόμενες ημέρες. Οι Ρομά της περιοχής πάντως έχουν διαμηνύσει πως αν δεν συλληφθεί ο άνθρωπος που τον είδαν να πυροβολεί εναντίον τους, θα πάρουν οι ίδιοι τον νόμο στα χέρια τους.

Το zougla.gr, φέρνει στο φως της δημοσιότητας ένα βίντεο – ντοκουμέντο το οποίο προέρχεται από κάμερα ασφαλείας η οποία βρίσκεται πλησίον του καταυλισμού των Ρομά. Το συγκεκριμένο βίντεο – απόσπασμα, μπορεί να συνεισφέρει αρκετά στοιχεία στις έρευνες οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο διαπληκτισμός 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πρώτο μέρος του βίντεο, διακρίνεται το αυτοκίνητο του Π. Κοντογιώργου, το οποίο σταματάει μπροστά από τον καταυλισμό και πάνω στον δρόμο ο οποίος οδηγεί προς το χωριό Βίνιανη. Η ώρα είναι 19.33, απόγευμα Δευτέρας. Εκείνη τη στιγμή, όπως διακρίνεται στο οπτικό υλικό, κάποιος Ρομά πλησιάζει την πόρτα του αυτοκινήτου. Οι πληροφορίες μέχρι στιγμής αναφέρουν πως υπήρξε διαπληκτισμός. Στη συνέχεια – και πάντα σύμφωνα με το οπτικό υλικό – ο 34χρονος κρεοπώλης με το αυτοκίνητό του αρχίζει να κινείται και να απομακρύνεται με κατεύθυνση προς τη Βίνιανη, ενώ διακρίνεται και πιθανόν επιθετική κίνηση του χεριού του Ρομά, ο οποίος ακολουθεί πεζός από πίσω. (σ.σ. Κάποιοι Ρομά έχουν καταγγείλει πως υπήρξε χειροδικία). Λίγα μέτρα μετά, το αυτοκίνητο του Κοντογιώργου σταματάει και κάνει όπισθεν. Πίσω του βρίσκεται ο Ρομά, που πιθανόν έχουν έρθει σε αντιπαράθεση. Το αυτοκίνητο σταματά και παίρνει πάλι κατεύθυνση προς τη Βίνιανη, αποχωρώντας από τον καταυλισμό.

Δείτε το πρώτο μέρος του βίντεο:

Το φονικό

Το δεύτερο απόσπασμα του βίντεο παρουσιάζει την αναταραχή που επικρατεί λίγα δευτερόλεπτα έπειτα από τους πυροβολισμούς. Μέχρι στιγμής έχει αναφερθεί πως ο 34χρονος κρεοπώλης κατευθύνθηκε προς το χωριό του, τη Βίνιανη, πήρε το όπλο του και επέστρεψε εκ νέου στον καταυλισμό για να ανοίξει πυρ. Περίπου στις 20.18 το ίδιο απόγευμα, – όπως φαίνεται από το οπτικό υλικό-, στον καταυλισμό επικρατεί αναταραχή. Τα παιδιά των Ρομά τα οποία παίζουν σε διπλανό γήπεδο, αρχίζουν να τρέχουν προς τον καταυλισμό, πηδώντας τα συρματοπλέγματα. Έχει σημάνει συναγερμός. Στο σημείο έρχονται και άλλα αυτοκίνητα, προφανώς των Ρομά, μέσα στη γενική αναστάτωση. Κάποια στιγμή, διακρίνεται ένα άσπρο αγροτικό το οποίο σταματάει. Στο βάθος κάποιοι άλλοι κάτοικοι του καταυλισμού μεταφέρουν στα χέρια τους την 13χρονη η οποία έχει χτυπηθεί θανάσιμα. Διακρίνεται αμυδρά πως την μεταφέρουν από την πίσω πλευρά του αγροτικού. Στο ίδιο αυτοκίνητο επιβιβάζονται και άλλοι, πιθανόν και ο τραυματίας. Στη συνέχεια το όχημα αποχωρεί από τον καταυλισμό με κατεύθυνση προς Άμφισσα. Όπως έχουν ήδη περιγράψει οι Ρομά, η ανήλικη και ο τραυματίας μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της πόλης.

Δείτε το δεύτερο μέρος του βίντεο:

Το τι συνέβη λίγες ώρες έπειτα από την τραγωδία, έχει  αναφερθεί ήδη σε ρεπορτάζ του zougla.gr τις προηγούμενες ημέρες. Μια ομάδα Ρομά εντόπισε το κατάστημα του αδελφού του Π. Κοντογιώργου και προκάλεσε ζημιές.

Το συμβάν αυτό, σύμφωνα με οπτικό υλικό το οποίο παρουσίασε η ηλεκτρονική μας εφημερίδα έγινε λίγο μετά τις 21.00 το βράδυ της Δευτέρας.

Video στο οποίο φαίνεται το αυτοκίνητο στο οποίο επιβαίνουν οι Ρομά όταν φτάνουν έξω από το μαγαζί του αδελφού του δράστη:

Παράλληλα, άλλη ομάδα από τον καταυλισμό, εντόπισε το σπίτι του Π. Κοντογιώργου στη Βίνιανη και προκάλεσε φθορές.

Λίγο νωρίτερα, σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από τον καταυλισμό, στον δρόμο με κατεύθυνση προς τη Βίνιανη, οι Ρομά, εντοπίζουν το αυτοκίνητο του κρεοπώλη και το πυρπολούν.

Υπάρχουν επίσης μαρτυρίες πως πριν κάψουν το αυτοκίνητο, χειροδίκησαν εναντίον του 40χρονου Αλβανού, υπαλλήλου του κρεοπώλη, ο οποίος βρισκόταν στο σημείο που καταστράφηκε το όχημα.

Την Τετάρτη η κηδεία της 13χρονης πραγματοποιήθηκε σε κλίμα έντασης. Μετά το τέλος της τελετής, οι Ρομά απέκλεισαν για δύο ώρες τον περιφερειακό δρόμο Άμφισσας – Λαμίας, καίγοντας λάστιχα. Όλοι τους διαμαρτύρονταν και ζητούσαν “να συλληφθεί ο δολοφόνος”.

Αν και από το βράδυ της Δευτέρας στην περιοχή είχε σημάνει συναγερμός στις αστυνομικές Αρχές, η παρουσία της τοπικής Αστυνομίας παρέμεινε και παραμένει διακριτική. Ενισχύσεις από τις γύρω περιοχές που έφτασαν στη Φωκίδα, δεν προχώρησαν σε καμία επέμβαση. Φυλάσσονται όμως κάποια σημεία, όπως σπίτια συγγενών του Π. Κοντογιώργου, το σπίτι του στη Βίνιανη αλλά και το κρεοπωλείο στο κέντρο της πόλης. Οι επόμενες ημέρες θα είναι καθοριστικές για την περιοχή, αφού από τη μια πλευρά οι Ρομά ζητούν δικαιοσύνη και από την άλλη ο 34χρονος κρεοπώλης παραμένει άφαντος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης