Σε ακόμη μία προκλητική κίνηση προχώρησε το σλαβόφωνο κόμμα «Ουράνιο Τόξο», ζητώντας τη διδασκαλία «μακεδονικής γλώσσας» στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Σε επιστολή του προς το ΠΑΜΑΚ, το «Ουράνιο Τόξο» αναφέρει πως «με την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών κλείνει μια μακρά περίοδος διαμάχης σχετικά με την ονομασία της γειτονικής μας χώρας, την εθνικότητα των κατοίκων της καθώς επίσης και τη μακεδονική γλώσσα που πλέον είναι επισήμως αναγνωρισμένη με αυτό το όνομα και από τη χώρα μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Με δεδομένο ότι ένας από τους σκοπούς του Τμήματος είναι η προαγωγή και η γνώση της γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού των χωρών των Βαλκανίων σε πανεπιστημιακό επίπεδο, είναι εύλογο αυτό να συμπεριλαμβάνει και την άμεση γειτονιά μας. Θα θέλαμε λοιπόν να σας ζητήσουμε την εισαγωγή της σύγχρονης μακεδονικής γλώσσας, όπως αυτή ομιλείται τόσο στη γειτονική μας χώρα όσο και στη Βόρεια Ελλάδα, στο πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος. Μια τέτοια κίνηση θα δώσει νέες δυνατότητες και ευκαιρίες τόσο στην ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά και σε όλους όσοι ομιλούν τη μακεδονική γλώσσα ως μητρική ή ως δεύτερη γλώσσα, ώστε να μπορέσουν επιτέλους να τη σπουδάσουν σε πανεπιστημιακό επίπεδο. Παράλληλα, θα δείξει με τον πλέον πειστικό τρόπο ότι η δέσμευσή σας για ένα Τμήμα εξωστρεφές, που θα αλληλεπιδρά με την κοινωνία και θα ενισχύει την επιστημονική έρευνα με κοινωνική ευαισθησία και χωρίς αποκλεισμούς, είναι ουσιαστική και όχι ένα απλό σχήμα λόγου» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Θα συμφωνείτε, φανταζόμαστε, ότι το Πανεπιστήμιο θα πρέπει όχι μόνο να προηγείται των κοινωνικών εξελίξεων αλλά και να τις διαμορφώνει με ανεξάρτητη, τολμηρή και καινοτόμα γνώση, και όχι να είναι ουραγός αναπαράγοντας στείρα εθνικά στερεότυπα. Περιμένοντας τη θετική σας ανταπόκριση, παραμένουμε στη διάθεσή σας για οτιδήποτε χρειαστείτε αναφορικά με τις πρακτικές λεπτομέρειες υλοποίησης ενός τέτοιου βήματος» καταλήγει η επιστολή.

Πρύτανης ΠΑΜΑΚ: Αντιδεοντολογική ενέργεια

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως ξεκαθάρισε ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ Στέλιος Κατρανίδης στον ΣΚΑΪ, το Πανεπιστήμιο λέει όχι στο αίτημα, θεωρώντας ότι πρόκειται για απολύτως αντιδεοντολογική ενέργεια.

«Οι άνθρωποι που έχουν συντάξει την επιστολή δεν αντιλαμβάνονται πώς λειτουργούν τα πανεπιστήμια. Δεν δέχονται αιτήματα από συλλόγους, κόμματα, φορείς για τα προγράμματά τους, όποια μαθήματα θα βάλουν στα προγράμματα σπουδών τα διαμορφώνουν στη βάση επιστημονικών δεδομένων με άξονα τις ακαδημαϊκές τους προτεραιότητες» εξήγησε ο κ. Κατρανίδης.

«Πρώτη φόρα κατατίθεται τέτοιο αίτημα… Δεν απαντούμε στην επιστολή, θεωρούμε την κίνηση αντιδεοντολογική, και το ΥΠΕΠΘ να πρότεινε να εισαγάγουμε συγκεκριμένα μαθήματα στη διδασκαλία των φοιτητών μας θα το θεωρούσαμε αντιδεοντολογικό, πόσω μάλλον να μας το ζητεί κομματικός σχηματισμός» σημείωσε ο πρύτανης.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών οι εκπρόσωποι του «Ουράνιου Τόξου» με επιστολή που απέστειλαν στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ζήτησαν να μεσολαβήσει στους μητροπολίτες των Νέων Χωρών (Βόρειας Ελλάδας), οι οποίοι υπάγονται σ’ αυτόν πνευματικά, προκειμένου να διεξάγεται εκκλησιασμός και στη «μακεδονική γλώσσα» για τη «μακεδονική μειονότητα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης