Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, το παράνομο εμπόριο τσιγάρων και καπνικών προϊόντων στερεί θέσεις εργασίας σε μια περίοδο που η ανεργία συνεχώς αυξάνεται. Επίσης, πλήττει τη χώρα δημοσιονομικά με τεράστια διαφυγόντα φορολογικά έσοδα.

Κατά τον ΙΟΒΕ, αν καταφέρει το ελληνικό κράτος να περιορίσει το λαθρεμπόριο έστω και στο μισό, δηλαδή οι απώλειες των φορολογικών εσόδων περιοριστούν στα 300 εκατ. ευρώ από 650 εκατ. ευρώ που εκτιμώνται σήμερα, τότε θα δημιουργηθούν περί τις 1.200 θέσεις απασχόλησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι αναμφισβήτητο ότι, θέσεις εργασίας μπορούν να δημιουργηθούν μόνον από την νόμιμη διακίνηση των προϊόντων και κυρίως μόνο από τις βιομηχανίες.

Οι 50 θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν πρόσφατα από την PMI – Παπαστράτος με την επένδυση στο Αγρίνιο, θα μπορούσαν να ήταν πολύ περισσότερες σε όλη την Ελλάδα, αν περιοριζόταν το λαθρεμπόριο. Αυτό βέβαια ισχύει για όλους τους κλάδους της παραγωγής, καθώς εκτιμάται ότι παρά την κρίση, η άτυπη οικονομία στην Ελλάδα, παραμένει πολύ κοντά στο 40%, με ότι αυτό σημαίνει για τα δημόσια έσοδα και την απασχόληση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης