Απέφυγε ν’ ανοίξει άλλο ένα μέτωπο η κυβέρνηση με την αλλαγή ηγεσίας της Δικαιοσύνης, επιλέγοντας  πρόσωπα τα οποία προκαλούν τις λιγότερες αντιδράσεις.  Σε μία μάλιστα περίοδο όπου παραμένουν  στη Δικαιοσύνη ανοιχτές πολλές υποθέσεις  που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και αποτελούν συχνά αφορμή έντονων πολιτικών αντιπαραθέσεων,  όπως η υπόθεση της Siemens και της Μονής Βατοπεδίου, η κυβέρνηση όρισε πρόσωπα που συναντούν τη μεγαλύτερη δυνατή αποδοχή στο δικαστικό κόσμο.

Στη νευραλγική θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου,  ο αρεοπαγίτης Ιωάννης Τέντες επικράτησε του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αθανάσιου Κονταξή, ο οποίος θεωρείτο ότι θα ήταν ο συνεχιστής των απόψεων Σανιδά και είχε τη στήριξη του απερχόμενου εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, του γενικού Γραμματέα του Υπ. Δικαιοσύνης Αθανάσιου Ανδρεουλάκου αλλά και του επίτιμου Προέδρου της Ν.Δ.  Κ. Μητσοτάκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το όνομα του κ. Τέντε, λέγεται ότι «κλείδωσε» τις τελευταίες ημέρες, και αποτέλεσε για πολλούς την έκπληξη. Ο 62χρονος αρεοπαγίτης Ι. Τέντες, Κερκυραίος, όπως και ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Δένδιας, φέρεται ότι εξασφάλισε τη στήριξη πρωτοκλασάτων υπουργών της κυβέρνησης όπως του κ. Παυλόπουλου.

Θεωρείται άνθρωπος του μέτρου  που αποφεύγει τις συγκρούσεις, ευγενής, συγκροτημένος,  με ανοιχτό μυαλό, άριστος στα νομικά , όπως και ο πατέρας του άλλωστε που ήταν άριστος δικαστής. Ο κ. Τέντες που είχε εκλεγεί Προϊστάμενος του Εφετείου της Αθήνας , χαρακτηρίζεται από όσους τον ξέρουν ως άτομο χαμηλών τόνων  που δεν συνηθίζει τις παρεμβάσεις. Ήταν πρόεδρος στη δεύτερη δίκη για την υπόθεση του ΕΛΑ, όπου είχαν αθωωθεί κατά πλειοψηφία οι κατηγορούμενοι (ο ίδιος πάντως είχε μειοψηφήσει).

Αναμενόμενη για πολλούς ήταν η επιλογή στη θέση του Προέδρου του Αρείου Πάγου του μέχρι σήμερα  αντιπροέδρου Γ. Καλαμίδα ο οποίος συνταξιοδοτείται σε δύο χρόνια.  Θεωρείται  καλός δικαστής, εργασιομανής και γρήγορος, εντελώς διαφορετικός όμως σε πολλά από τον κ. Τέντε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Βουτιά» στην επετηρίδα θεωρήθηκε η επιλογή στη θέση του Προέδρου του ΣτΕ Παναγιώτη Πικραμένου, του νεότερου αντιπροέδρου που άφησε πίσω του έξι αρχαιότερους. Ακούγεται ότι είχε ισχυρά ερείσματα στην κυβέρνηση αφού είχε τη στήριξη του κ. Παυλόπουλου, και ήταν η μόνη επιλογή που θεωρήθηκε ότι παραβίασε την επετηρίδα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης