Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη και του πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 13 Απριλίου 2016, 12:12
Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη και του πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο
Οριστικοποιείται το πρόγραμμα της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του πάπα της Ρώμης Φραγκίσκου στη Μυτιλήνη το Σαββάτο 16 Απριλίου.

Οι δύο θρησκευτικοί ηγέτες, μαζί με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, θα βρεθούν στο νησί σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης της παγκόσμιας κοινής γνώμης για το προσφυγικό.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από την Παρασκευή με την άφιξη το πρωί του αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου. Το απόγευμα της ίδιας μέρας και έπειτα από συναντήσεις του αρχιεπισκόπου με τους επιχώριους μητροπολίτες του νησιού, τον Μυτιλήνης Ιάκωβο και τον Μηθύμνης Χρυσόστομο, ο Αθηνών θα κινηθεί προς την Καλλονή.

Εκεί θα τελέσει τρισάγιο στον τάφο του π. Στρατή Δήμου, γνωστού ως «παπα-Στρατή», ο οποίος πέθανε πρόσφατα και ο οποίος είχε πρωταγωνιστήσει στην περίθαλψη προσφύγων αλλά και ντόπιων που το είχαν ανάγκη.

Θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια του κοινωνικού παντοπωλείου «Αποστολή του παπα-Στρατή» στην Καλλονή της Λέσβου. Από την Καλλονή ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών θα κινηθεί στην Αγιάσο, όπου στον ναό της Παναγίας θα χοροστατήσει στην Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου.

Εν τω μεταξύ, περίπου στις 20.00, προερχόμενος από την Κωνσταντινούπολη θα φθάσει στη Μυτιλήνη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Στο αεροδρόμιο εκ μέρους της ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας, τον Πατριάρχη θα υποδεχθεί ο μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος. Αργά το βράδυ, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών θα συναντηθεί με τον Πατριάρχη στο ξενοδοχείο του δεύτερου.

Περίπου στις 10.15 το πρωί του Σαββάτου, στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, θα υποδεχθούν τον πάπα και τη συνοδεία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών αλλά και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εν τω μεταξύ θα έχει αφιχθεί στο αεροδρόμιο του νησιού.

Όλοι μαζί, και μάλιστα με αυτοκίνητο στο οποίο θα συνεπιβαίνουν, θα κινηθούν στο hot spot της Μόριας. Εκεί θα συναντηθούν, θα συζητήσουν και θα συμφάγουν με πρόσφυγες και μετανάστες. Μέσα από το hot spot θα συνυπογράψουν μια διακήρυξη προς την παγκόσμια κοινότητα για την προσφυγική κρίση. Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στο hot spot, θα μετακινηθούν προς το λιμάνι της Μυτιλήνης. Στον «περίκλειστο» λεγόμενο χώρο του επιβατηγού λιμανιού, εκεί όπου τον τελευταίο χρόνο αποβιβάσθηκαν, αλλά και πέρασαν τις πρώτες μέρες τους στην Ευρώπη εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, οι ιεράρχες θα πετάξουν στη θάλασσα στεφάνια στη μνήμη όσων χιλιάδων ανθρώπων, μεγάλων και μικρών, χάθηκαν στην προσπάθεια, ενώ θα πραγματοποιήσουν και χωριστές ο καθένας προσευχές στη μνήμη τους.

Στον ίδιο χώρο και σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Καθολικής Επισκοπής Χίου (Λέσβου - Σάμου) ο πάπας θα συναντηθεί με την κοινότητα των καθολικών της Λέσβου αλλά και με άλλους καθολικούς που βρίσκονται στο νησί.

Θα ακολουθήσει η αναχώρηση όλων για το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, όπου ο ποντίφικας θα πραγματοποιήσει δεκάλεπτες συναντήσεις με τους ορθοδόξους ιεράρχες και τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα και περίπου στις 15.00 αναμένεται όλοι να αναχωρήσουν από τη Λέσβο.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 13 Απριλίου 2016, 13:13