Του Γιώργου Ζαριφόπουλου*

Η ασφάλεια των πολιτών στη χώρα μας αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα και διακύβευμα κάθε πολιτισμένης Πολιτείας, όπως καταδεικνύεται και από το ειδεχθές έγκλημα της δολοφονίας μιας νεαρής μητέρας από ληστές στο σπίτι της στα Γλυκά Νερά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φαίνεται ότι εκλείπουν οι αποτελεσματικές πρακτικές με όραμα, ενώ στην ουσία δεν… γνωρίζουμε το είδος και την ποσότητα των εγκλημάτων, αφού η ενημέρωση των στατιστικών στοιχείων της αστυνομίας προς τον πολίτη αργεί άνω των δύο εξαμήνων.

Χαρακτηριστικά, το 2019 τα περιστατικά εγκλήματος στην επικράτεια ήταν 142.017. Αυτό το πλήθος συνοπτικά και σε σχέση με τον πληθυσμό της Ελλάδας αντιστοιχεί σε 1,32%.

Παράλληλα, είναι γνωστό ότι πολλά αστυνομικά τμήματα είναι μη επαρκώς επανδρωμένα, με αποτέλεσμα φυσικά να μη γίνεται σωστή φύλαξη. Στη μη αποτελεσματική φύλαξη συντελούν και οι πάρα πολλοί «ψευδείς συναγερμοί», που κινητοποιούν χωρίς λόγο τις Αρχές. Σε ένα μεγάλο ιδιωτικό κέντρο λήψεως σημάτων και με μέσο όρο 750 κλήσεις την ημέρα -δηλαδή 273.750 κλήσεις τον χρόνο-, τα πραγματικά περιστατικά ήταν λιγότερα από 500! Άρα η αστυνομία πρέπει να ελέγχει με κάποιον τρόπο την άσκοπη χρήση της, ίσως και με την επιβολή παραδειγματικών προστίμων. Τα κέντρα λήψεως σημάτων χρειάζεται να προσφέρουν περισσότερη ενημέρωση σε χρήστες συστημάτων ασφαλείας για να αποφευχθούν περιστατικά ψευδοσυναγερμών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντίστοιχα τα ποσοστά των ψευδοαναγγελιών στο πυροσβεστικό σώμα για τα αστικά συμβάντα για το 2020 παρουσίασαν αύξηση σε σχέση με το 2019 κατά 13,73%! επί του συνόλου 55.096 με πλήθος 7.565. Και η Πυροσβεστική χρειάζεται να αναδείξει περισσότερο το πρόβλημα. Φαίνεται ότι τα περιθώρια βελτιστοποίησης της κατάστασης είναι πολύ μεγάλα.

Η καινοτομία μπορεί να δώσει λύσεις, όπως είναι η ανάπτυξη ηλεκτρονικής ασφάλειας μέσω drone και υπηρεσιών φύλαξης που μπορεί να παρέχεται για προμήθεια και εγκατάσταση σε χρήστες από νέους εγκαταστάτες -security- κατόπιν εκπαίδευσής τους και με τραπεζική επιχορήγηση της λύσης προς τον τελικό χρήστη. 

Ο σωφρονισμός είναι το επόμενο στοίχημα με μεγάλο κοινωνικό κέρδος, εάν κερδηθεί. Απαιτούνται ενημερώσεις και δράσεις για τα προβλήματα των κρατούμενων και των σωφρονιστικών εργαζομένων, με όραμα την πραγματική αποσυμφόρηση των φυλακών. Ένα πρόγραμμα ψυχολόγων και δημιουργική διαδράση με τεχνολογία Virtual Reality έχει αποδειχτεί πετυχημένο, ώστε ο κρατούμενος που θα αποφυλακιστεί να επανενταχθεί στην κοινωνία πιο εύκολα.

Η πρόληψη βέβαια και εδώ είναι η καλύτερη λύση. Απαιτούνται δράσεις ήδη από τη σχολική ηλικία -δυστυχώς δεν εκλείπει η παιδική εγκληματικότητα- ώστε να υπάρχει ισχυρή αποτροπή στη ροπή προς το έγκλημα.

*Ο Γιώργος Ζαριφόπουλος είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός, μελετητής-εγκαταστάτης συστημάτων ασφαλείας και αυτοματισμού, ενώ έχει πραγματοποιήσει μελέτες με Artificial Intelligence Video Analytics για την ασφάλεια ανθρώπων και εγκαταστάσεων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης