Το ψυχιατρικό "συγχωροχάρτι" για την αποφυλάκιση Φλώρου

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2018, 11:47
Το ψυχιατρικό "συγχωροχάρτι" για την αποφυλάκιση Φλώρου
Όταν επί κυβερνήσεως Σαμαρά είχε συλληφθεί ο Αριστείδης Φλώρος, η κοινή γνώμη πληροφορήθηκε αιφνιδίως για την ύπαρξη ενός σκανδάλου μεγατόνων που έκτοτε αποκαλείται «το σκάνδαλο Energa».

O Αριστείδης Φλώρος νεαρός γιάπης της δεκαετίας 2000- 2010, μόνιμος θαμώνας του Nammos στη Μύκονο, με τις τσέπες γεμάτες χρήμα, βρέθηκε στη φυλακή με τους συνεργάτες του για ένα σκάνδαλο που τάραξε συθέμελα την ελληνική κοινωνία και εξέθεσε πολιτικές ηγεσίες, τη ΔΕΗ, και όλον τον συστημικό μηχανισμό, ο οποίος επέτρεπε τέτοιου είδους παράνομες στρεβλώσεις.

Μόλις την Τρίτη το απόγευμα έγινε γνωστό πως η εισαγγελία Χαλκίδας διέταξε την επανεξέταση της υπόθεσης Φλώρου και της αποφυλάκισής του με ενδεχόμενο την ανατροπή των ληφθέντων αποφάσεωνΑργότερα, το όνομα του Αριστείδη Φλώρου ενεπλάκη και σε διάφορες άλλες ποινικές υποθέσεις με απόπειρες δολοφονίας, ακόμη και με την υπόθεση του φονικού στην οδό Ασκληπιού με θύμα τον γνωστό δικηγόρο Μιχάλη Ζαφειρόπουλο.

Τότε γινόταν λόγος για κυκλώματα μέσα στη φυλακή που αποφασίζουν για συμβόλαια θανάτου και εκτελέσεις.

Το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης ανήρτησε στο Facebook, το έγγραφο του ΚΕΠΑ (Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας) διά του οποίου γίνονταν αποδεκτές οι γνωματεύσεις ειδικών για τα ποσοστά αναπηρίας του έγκλειστου Αριστείδη Φλώρου, βάσει των οποίων έτυχε της πρόνοιας του νόμου Παρασκευόπουλου, με κατάληξη την αποφυλάκισή του.

Ξέσπασε σάλος και μόλις την Τρίτη το απόγευμα έγινε γνωστό πως η εισαγγελία Χαλκίδας διέταξε την επανεξέταση της υπόθεσης Φλώρου και της αποφυλάκισής του με ενδεχόμενο την ανατροπή των ληφθέντων αποφάσεων.

Ο Αριστείδης Φλώρος αποφυλακίστηκε στη βάση του αθροιστικού υπολογισμού ποσοστών αναπηρίας από τρεις διαφορετικές παθήσεις, με γνωματεύσεις τουλάχιστον δύο ειδικών, ενός ψυχιάτρου και ενός νευρολόγου.

Ο νόμος Παρασκευόπουλου προβλέπει πως όταν αθροιστικά τα ποσοστά αναπηρίας ενός φυλακισμένου ξεπερνούν το 60%, τότε δικαιολογείται η αποφυλάκισή του.

Το αμφιλεγόμενο επιστημονικά δεδομένο της άθροισης ποσοστών αναπηρίας είχε ανοίξει ένα παραθυράκι, το οποίο εξελίχθηκε σε γιγαντιαία πύλη για την διαμόρφωση συνθηκών αποφυλάκισης εγκλείστων, με λίγα λόγια στήθηκε ένα «μαγαζί» υπό την ανοχή και τη νομική κάλυψη του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Πριν από 9 χρόνια τοποθετήθηκε ως επόπτης του ψυχιατρικού τμήματος των φυλακών Κορυδαλλού, ο διευθυντής της Β' Ψυχιατρικής Κλινικής του δημόσιου νοσοκομείου Αττικόν, ο κ. Αθανάσιος Δουζένης.

Η τοποθέτηση έφερε και τον χαρακτήρα του «ιδιώτη επόπτη» πράγμα το οποίο συνέβαλε στη δημιουργία ενός περίεργου κλίματος στο ψυχιατρικό τμήμα των φυλακών Κορυδαλλού, το οποίο διοικητικοί υπάλληλοι του υπ. Δικαιοσύνης αλλά και παράγοντες της φυλακής καθώς και κρατούμενοι το αποκάλεσαν «το μαγαζί».

Ο κ. Δουζένης υπογράφει ένα έγγραφο - γνωμάτευση το οποίο φέρνει στη δημοσιότητα το zougla.gr βάσει του οποίου, ο Αριστείδης Φλώρος υπέφερε από «υποτροπιάζουσα κατάθλιψη» με ποσοστό αναπηρίας 35%.

Το ενυπόγραφο έγγραφο το κ. Δουζένη

Με μία άλλη γνωμάτευση, ο Αριστείδης Φλώρος βρέθηκε να υποφέρει από άπνοια, με αντίστοιχο ποσοστό αναπηρίας, το οποίο συναθροίστηκε με το προηγούμενο. Τέλος με γνωμάτευση νευρολόγου του Γ.Ν. Νίκαιας ο Αριστείδης Φλώρος βρέθηκε να υποφέρει και από επιληψία.

Εδώ αξίζει τον κόπο να σημειωθεί το εξής: Υφίστανται δύο κατηγορίες επιληψίας. Η μια, η λεγόμενη ανθεκτική δικαιολογεί υψηλά ποσοστά αναπηρίας, αλλά βεβαίως δικαιολογείται από ένα διαχρονικό ιστορικό του ασθενούς.

Η δεύτερη κατηγορία αφορά την αιφνιδιαστική ή απλή επιληψία η οποία ωστόσο δεν δικαιολογεί υψηλά ποσοστά αναπηρίας.

Αν λοιπόν ο νευρολόγος στο νοσοκομείο Νίκαιας διέγνωσε ανθεκτική επιληψία τότε όφειλε να παρουσιάσει και το διαχρονικό ιστορικό του ασθενούς.

Εάν διέγνωσε απλή επιληψία τότε θα έπρεπε να τού δικαιολογήσει χαμηλό ποσοστό αναπηρίας.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση ωστόσο και βάσει της διάταξης περί άθροισης ποσοστών αναπηρίας από διαφορετικές παθήσεις, ο Αριστείδης Φλώρος κατάφερε να συσσωρεύσει ένα 70% αναπηρίας από τρεις διαφορετικές ασθένειες. Έτσι, έφθασε το πολυπόθητο ποσοστό του άνω του 60% που κατά τον νόμο Παρασκευόπουλου του έδινε το δικαίωμα να διεκδικήσει την αποφυλάκισή του. Όπερ και εγένετο.

Ο διευθυντή της Β΄ Ψυχιατρικής Κλινικής κ. Δουζένης ανέλαβε εποπτικά καθήκοντα του Ψυχιατρικού Τμήματος Κορυδαλλού στη βάση προεδρικών διαταγμάτων και όπως ειπώθηκε και προηγουμένως πριν από εννέα συναπτά έτη. Τα προεδρικά αυτά διατάγματα, κάποια στιγμή επεστράφησαν πίσω για διορθώσεις τεχνικού περιεχομένου.

Προκαλείται το εύλογο ερώτημα: Πώς είναι δυνατόν ένας επόπτης ο οποίος συμπεριφέρεται ως ιδιώτης - σύμβουλος να ελέγχει επιστημονικά την κατάσταση υγείας εγκλείστων και να προβαίνει σε γνωματεύσεις καθορίζοντας ποσοστά αναπηρίας, για τα οποία γνωρίζει άριστα ότι μπορούν να συναθροιστούν έτσι ώστε κάποια στιγμή ο έγκλειστος να είναι σε θέση να διεκδικήσει τις πρόνοιες του νόμου περί αποφυλάκισής του, έστω και εάν οι ασθένειες από τις οποίες υποφέρει, αν υποφέρει, δεν είναι τόσο σοβαρές.

Με λίγα λόγια, πώς είναι δυνατόν να έχει στηθεί με την κάλυψη του υπ. Δικαιοσύνης ένα «μαγαζί» γνωμάτευσης ποσοστών αναπηρίας που καλύπτει όλο το σωφρονιστικό σύστημα και που αφήνει περιθώρια συνδιαλλαγής μεταξύ του επιστημονικού προσωπικού των τμημάτων υγείας των φυλακών και των εγκλείστων;

Το έγγραφο που είχε αναρτήσει ο Παύλος Πολάκης

Tι λέει ο κ. Δουζένης

«Το πανεπιστήμιο έχει ένα μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο Δικαιοσύνης. Έτσι βρισκόμαστε στις φυλακές Κορυδαλλού και βοηθάμε ανθρώπους που είναι κρατούμενοι. Σε αυτό το πλαίσιο δίνουμε χαρτιά, γνωματεύσεις δηλαδή όταν μας ζητήσουν οι ασθενείς μας. Έρχονται σε πολύ άσχημη κατάσταση και μας ζητούν μια βεβαίωση. Ο Αριστείδης Φλώρος ήταν πράγματι το τελευταίο χρονικό διάστημα στη δική μας ευθύνη», αναφέρει ο κ. Δουζένης σε σήλωσή του στον «Ελεύθερο Τύπο», επιβεβαιώνοντας ότι του χορήγησε βεβαίωση, γράφοντας σε αυτήν «αυτά που πίστευε ως γιατρός» όπως χαρακτηριστικά λέει.

Ο αναπληρωτής καθηγητής εξηγεί μάλιστα ότι πάντα ανταποκρίνεται σε τέτοια αιτήματα και το ίδιο έπραξε και τώρα, όπως θα έκανε σε κάθε κρατούμενο. «Όποιος γράφει γνωματεύσεις χρηματίζεται; Όχι βέβαια», τονίζει.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2018, 11:59