Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του Υπoυργείου Ανάπτυξης για άνοιγμα των καταστημάτων οκτώ Κυριακές φέτος, συμπεριλαμβανομένης της σημερινής, αλλά και της 28ης Δεκεμβρίου 2014.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Υπουργείο Ανάπτυξης επέλεξε τη λύση της λειτουργίας για μία ακόμη Κυριακή φέτος τον ΔεκέμβριοΕίναι χαρακτηριστικό ότι οι έμποροι είχαν προτείνει να μη λειτουργήσουν τα εμπορικά καταστήματα στις 14 του μήνα, παρά μόνο στις 28, καθώς αναμένεται μεγαλύτερη κίνηση στην αγορά, όμως το υπουργείο επέλεξε τη λύση της λειτουργίας για μία ακόμη Κυριακή φέτος τον Δεκέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο η αγορά θα είναι ανοιχτή τόσο σήμερα όσο και στις 21 του μήνα.

Όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, «οι ελληνικές επιχειρήσεις χρειάζονται τη δημιουργία ενός καλύτερου, σοβαρού και κατανοητού κώδικα δεοντολογίας και παραγωγικής λειτουργίας όλης της αγοράς, και ο στρατηγικός σχεδιασμός της νέας πορείας για την ελληνική οικονομία είναι ανάγκη να θεμελιωθεί στον κοινωνικό διάλογο, να υπάρξουν εκείνες οι ευρείες κοινωνικές συναινέσεις που θα οδηγήσουν στην πρόοδο της πατρίδας μας και στην ευημερία των Ελλήνων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως σχολίασε ο ίδιος, την ερχόμενη χρονιά θα καταρτιστεί ένας νέος κώδικας δεοντολογίας και παραγωγικής λειτουργίας όλης της αγοράς, που θα είναι αποτέλεσμα συζήτησης μεταξύ καταναλωτικών και εμπορικών οργανώσεων, ενώ θα αφορά και το θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων.

Την ίδια ώρα «στα κάγκελα» βρίσκονται οι εμποροϋπάλληλοι, οι οποίοι έχουν προαναγγείλει για σήμερα 24ωρη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση. Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος στον κλάδο του εμπορίου εκφράζει την αντίθεσή της στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές και στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, που, όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της, έχουν στόχο «τη μονοπώληση του εμπορίου από τις πολυεθνικές επιχειρήσεις, τα malls και τα εκπτωτικά χωριά, οδηγώντας σε λουκέτο εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στην ανεργία χιλιάδες εργαζομένους».

Παράλληλα, καλεί τα σωματεία και τους εργαζομένους στο εμπόριο να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία, «δίνοντας ένα δυνατό μήνυμα ενάντια στις καταστροφικές πολιτικές των μνημονίων». Οι υπάλληλοι υποστηρίζουν επίσης ότι η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας θα οδηγήσει «σε ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων στο εμπόριο, σε απλήρωτη δουλειά».

Εορταστικό ωράριο

Υπενθυμίζεται ότι το εορταστικό ωράριο διαμορφώνεται ως εξής:

Στην Αθήνα:

• Σάββατο 13 και Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 09.00-18.00
• Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 09.00-20.00
• Κυριακή 14 και Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 11.00-18.00
• Κυριακή 28 Δεκεμβρίου κλειστά
• Δευτέρα έως Παρασκευή 15-19 Δεκεμβρίου, Δευτέρα 22, Τρίτη 23 και Δευτέρα 29 και Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 09.00-21.00
• Τετάρτη 24 και 31 Δεκεμβρίου 2014 09.00-18.00
• Πέμπτη 25 και Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου είναι αργία, καθώς και η Πέμπτη 1η Ιανουαρίου 2015
• την Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015 τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά λόγω της εργασίας της Κυριακής 21.12.2014
• για τη λειτουργία της Κυριακής 14.12.2014 θα δοθεί εκ περιτροπής στο προσωπικό μία ημέρα αναπληρωματική ανάπαυση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, το ωράριο διαμορφώνεται ως εξής:

Τα Σάββατα 20 και 27 Δεκεμβρίου θα λειτουργήσουν από τις 10 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα και τις Κυριακές 21 και 28 του μήνα θα ανοίξουν την ίδια ώρα και θα κλείσουν στις 6.

Την παραμονή των Χριστουγέννων και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων είναι από τις 10 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα.

Ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, καθώς και τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων και της χρονιάς τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά. Η αργία αυτή αποφασίστηκε σε αντικατάσταση της εργασίας την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου.

Όσον αφορά την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου, ο ΕΣΘ διευκρινίζει ότι επιτρέπεται να είναι ανοιχτά μόνο τα καταστήματα που έχουν συνολική επιφάνεια εμβαδού μέχρι 250 τ.μ., δεν ανήκουν σε αλυσίδα καταστημάτων (εξαιρουμένων των περιπτώσεων franchising), δεν λειτουργούν ως καταστήματα εντός καταστήματος (shop-in-shop) και δεν βρίσκονται σε εμπορικά κέντρα ή σε εκπτωτικά καταστήματα ή χωριά.

Σαφάρι ελέγχων

Την ίδια ώρα, εντολή για εντατικούς ελέγχους σε όλη την επικράτεια, ενόψει Χριστουγέννων, έδωσε η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας Χριστίνα Παπανικολάου. Στη σχετική εγκύκλιο αναφέρεται πως θα πρέπει να ελέγχονται κάθε είδους επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών, από εργαστήρια, πτηνοτροφεία και αποθήκες μέχρι καταστήματα χονδρικού εμπορίου.

Έλεγχοι αναμένονται και σε επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, εστιατόρια, ταβέρνες, πιτσαρίες, ζαχαροπλαστεία, κέντρα διασκέδασης, καφετέριες. Θα ελεγχθούν ακόμη διάφορα σημεία παροχής υπηρεσιών, όπως κομμωτήρια αλλά και μέσα μαζικής μεταφοράς.

Tην ίδια ώρα, από το Υπουργείο Ανάπτυξης δόθηκε εντολή να γίνουν φορολογικοί έλεγχοι και οι επιτηδευματίες να ελεγχθούν ως προς τα εξής:

– την ανάρτηση πινακίδων με τις προβλεπόμενες ενδείξεις

– την επισήμανση των τροφίμων (προσυσκευασμένων και μη) – τις ενδείξεις

– την είσπραξη αντιτίμου μεγαλύτερου του αναγραφόμενου επί των πινακίδων ή των τιμοκαταλόγων

– την έκδοση νομίμων παραστατικών στοιχείων

– την ελλιπή στάθμιση.

Επί διαπιστωμένων παραβάσεων επιβάλλονται ποινικές και διοικητικές κυρώσεις σύμφωνα με τον νόμο και, εφόσον προβλέπεται, οι υποθέσεις αποστέλλονται ακολούθως στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.

Ανάλογα εφαρμόζονται και οι διατάξεις του νόμου «Περί προστασίας του ελευθέρου ανταγωνισμού», και όπου διαπιστώνονται στρεβλώσεις στην αγορά (εναρμονισμένες πρακτικές, μονοπωλιακές ή ολιγοπωλιακές δραστηριότητες, δεσπόζουσα θέση κλπ.) παραπέμπονται στην αρμόδια Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Διαβάστε επίσης:
Mπαράζ ελέγχων στην αγορά εν όψει Χριστουγέννων

Από το Σάββατο αρχίζει το εορταστικό ωράριο

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης