Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Στη φάκα του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος πιάστηκαν επιχειρηματίες που είχαν πουλήσει σε πρώην συνεργάτες του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Νικήτα Κακλαμάνη camping στην Ελαφόνησο, καθώς, όπως προέκυψε από την έρευνα, δεν είχαν καταβάλει φόρους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο έλεγχος που διενήργησαν οι «ράμπο» της ναυαρχίδας του Υπουργείου Οικονομικών ξεκίνησε έπειτα από εισαγγελικές παραγγελίες και, όπως διαπιστώθηκε, για διάφορα τιμήματα εταιρικών μεριδίων που αφορούν σε κάμπινγκ που βρίσκεται στην περιοχή δεν είχαν καταβληθεί φόροι 650.000 ευρώ.

«Από τον έλεγχο στα εταιρικά μερίδια προέκυψε μια διαφορά 2,8 εκατομμυρίων ευρώ που αντιστοιχεί σε φόρους ύψους 650.000 ευρώ, τα οποία και καταβλήθηκαν από τους πωλητές του camping. Σύντομα θα κληθούν πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις» ανέφεραν στο zougla.gr στελέχη της Δίωξης.

Το κάμπινγκ της Ελαφονήσου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι τα άτομα που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στην Ελαφόνησοείχαν μπει εδώ καιρό στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ.

Από πέρυσι, η Δίωξη έκανε φύλλο και φτερό τα περιουσιακά στοιχεία των Σωτήρη Καρατζά (όπως προαναφέρθηκε, πρόκειται για πολύ στενό συνεργάτη του κ. Κακλαμάνη), Παγώνας Καρατζά – Τριανταφύλλη (συζύγου του Σ. Καρατζά και, επί δεκαετίες, εξ απορρήτων γραμματέως του Ν. Κακλαμάνη), Ευάγγελου Τριανταφύλλη (αδελφού της προηγουμένης) και των επιχειρηματιών Ιωάννη και Αναστασίου Τζουμάνη (συνέταιρων των προαναφερθέντων στο κάμπινγκ της Ελαφονήσου).

Και αυτό διότι δύο χρόνια μετά την εκλογή του Ν. Κακλαμάνη στη θέση του δημάρχου Αθηναίων, το 2008, η Παγώνα Καρατζά και ο αδελφός της Ευ. Τριανταφύλλης εμφανίζονται ως μέτοχοι κατά 50% της εταιρείας «Σίμος Τουριστικές Επιχειρήσεις ΕΠΕ», η οποία αγόρασε το κάμπινγκ Σίμος στην Ελαφόνησο έναντι 1,8 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο 50% ανήκε στους αδελφούς Τζουμάνη, οι οποίοι ήταν και προμηθευτές του Δήμου Αθηναίων.

Από το 2008, όπως είχε γράψει το «Έθνος», παρατηρήθηκε αύξηση αγοραπωλησίας εκτάσεων στην περιοχή.

Η «Σίμος Τουριστικές Επιχειρήσεις ΕΠΕ», μετά την εξαγορά του κάμπινγκ, προχώρησε στις 17 Απριλίου 2008 στην αγορά από μέλη της οικογένειας Λιάρου -μίας από τις μεγαλύτερες και παλαιότερες οικογένειες του νησιού- έκτασης περίπου 25 στρεμμάτων πέριξ του κάμπινγκ, καταβάλλοντας ποσό περίπου 500.000 ευρώ με βάση τα συμβόλαια που υπογράφηκαν.

Η έκταση, όπως αναφέρουν οι κάτοικοι, είναι «καθαρή», δηλαδή δεν έχουν καταγραφεί διεκδικήσεις από το Δημόσιο, ούτε έχει χαρακτηριστεί ως δασική. Αυτό σημαίνει ότι ήταν αξιοποιήσιμη για την κατασκευή τουριστικών καταλυμάτων ή για την επέκταση του κάμπινγκ, ακόμα και για μελλοντική πώληση. Η εταιρεία των αδελφών Τζουμάνη και των συγγενών του Σ. Καρατζά επένδυσε στην αναπτυσσόμενη Ελαφόνησο σε έκταση όπου η αντικειμενική αξία των 25 στρεμμάτων υπολογίζεται σε 350.000 ευρώ, 150.000 λιγότερα από την τιμή των συμβολαίων. Η εμπορική αξία όμως της έκτασης, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ, αφού το στρέμμα πωλούνταν 40.000 – 50.000 ευρώ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η επιχειρηματική συνεργασία μεταξύ της Π. Καρατζά και του αδελφού της Ευ. Τριανταφύλλη με τους αδελφούς Τζουμάνη στην εταιρεία «Σίμος Τουριστικές Επιχειρήσεις ΕΠΕ» αποκαλύφθηκε στα τέλη του 2010 από ένα πρόστιμο που της επέβαλε η Πολεοδομία Μολάων για την κατασκευή ενός παράνομου τοιχίου. Τα ονόματα και οι προσωπικές και επιχειρηματικές σχέσεις των ιδιοκτητών δημοσιοποιήθηκαν έκτοτε στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο μετά την αποκάλυψη της επιβολής προστίμων στη συγκεκριμένη εταιρεία για πολεοδομικές παραβάσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης