Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών απέρριψε την αίτηση ακυρότητας της Τουλουπάκη

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 3 Αυγούστου 2020, 14:19
Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών απέρριψε την αίτηση ακυρότητας της Τουλουπάκη

Απορρίφθηκε από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας, με το υπ’αρ. 2294/20 βούλευμά του, η αίτηση ακυρότητας που κατέθεσε η Ελένη Τουλουπάκη μετά την ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος της για τους χειρισμούς της στην υπόθεση της Νοβάρτις.

Η επικεφαλής των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς ζητούσε με την αίτησή της να ακυρωθεί η ποινική δίωξη σε βάρος της με βάση την παραγγελία του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευάγγελου Ζαχαρή, μετά το πέρας της έρευνάς του. Αντίθετα όμως ο συνάδελφός του, αντεισαγγελέας Λάμπρος Σοφουλάκης, είχε ζητήσει την αρχειοθέτηση της δικογραφίας, τόσο για την κ. Τουλουπάκη όσο και τους επίκουρους εισαγγελείς, Τζούρα και Μανώλη.

Το δικαστικό συμβούλιο, εξετάζοντας την αίτηση της κ. Τουλουπάκη, η οποία στηρίχθηκε κυρίως στο γεγονός ότι το πόρισμα αρχειοθέτησης του κ. Σοφουλάκη κατατέθηκε μία ημέρα πριν από το πόρισμα του κ. Ζαχαρή, έκρινε ότι τα δύο πορίσματα δεν τελούν μεταξύ τους σε σχέση χρονικής υπεροχής, «ωσάν η προκαταρκτική εξέταση να συνδέεται με την ταχύτητα διεκπεραίωσης της έρευνας. Η σύνταξη του πορίσματος του κ. Σοφουλάκη σε προγενέστερο χρόνο δεν οδήγησε στην περάτωση της προκαταρκτικής εξέτασης… Η έρευνα ολοκληρώθηκε με την έκφραση της δικαιοδοτικής κρίσης των δύο αντεισαγγελέων» αναφέρει στο σκεπτικό του το δικαστικό συμβούλιο, κρίνοντας ότι ο εισαγγελέας Πρωτοδικών οφείλει με τη σειρά του να εκτελέσει την παραγγελία των προϊσταμένων του, ασκώντας δηλαδή την ποινική δίωξη που ζητεί ο αντεισαγγελέας Ζαχαρής.

Μετά το βούλευμα, αρχίζει να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την αντικατάσταση της κ. Τουλουπάκη από τη θέση της ως επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς. Και αυτό γιατί μόλις ενημερωθεί επισήμως το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την τελευταία εξέλιξη, ο αρμόδιος υπουργός Κ. Τσιάρας δύναται, όπως προβλέπει ο νόμος, να υποβάλει αίτημα στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο για αντικατάσταση της κ. Ελένης Τουλουπάκη. 

 

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 3 Αυγούστου 2020, 14:22