Με την άδεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, μπορεί να εγκατασταθεί από τον ΟΛΠ ναυπηγείο στην περιοχή της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης του Περάματος.

Η επταμελής σύνθεσης του Ε΄ Τμήματος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, προεδρεύοντος του κ. Αθ.  Ράντου έκανε δεκτή την προσφυγή του ΟΛΠ και ακύρωσε την απόφαση με την οποία είχε «παγώσει» η δημιουργία ναυπηγείο, ενώ παρέπεμψε την υπόθεση στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών για νέα κρίση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σχετικό αίτημα του ΟΛΠ είχε «μπλοκάρει» από τη Διεύθυνση Βιομηχανίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Περιφέρειας Αττικής, με το σκεπτικό ότι λειτουργία του ναυπηγείου  κατατάσσεται  στις δραστηριότητες  που θεωρούνται υψηλής όχλησης και ως εκ τούτου. σύμφωνα με την νομοθεσία (νόμοι 3325/2005 και 4155/2013), «δεν επιτρέπεται η ίδρυση νέας δραστηριότητας υψηλής όχλησης εντός των ορίων της περιφέρειας Αττικής».

Ωστόσο, οι σύμβουλοι Επικρατείας αφού ερμήνευσαν ένα πλέγμα νομοθετικών διατάξεων, σχετικά με τις χρήσεις γης στην περιοχή του Περάματος και  γενικότερα στο νομό Αττικής της Αττικής, έκριναν ότι σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 24 του Συντάγματος, απέρριψαν ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς του Δημοσίου, κρίνοντας ότι  είναι επιτρεπτή η λειτουργία ναυπηγείου στην περιοχή της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης του Περάματος.

Σύμφωνα με το ΣτΕ οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς, δεν έλαβαν υπόψη τους τις νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες  διέπουν την κατασκευή και λειτουργία εγκαταστάσεων που παράγουν υψηλούς ήχους στον περιβάλλοντα χώρο τους (οχλούσες εγκαταστάσεις).  Επίσης, όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση,  η ερμηνεία των όρων της σύμβασης παραχώρησης ως προς το επιτρεπτό της εγκατάστασης ναυπηγείου από την πλευρά του ΟΛΠ, στην περιοχή του Περάματος «εκφεύγει της αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Βιομηχανίας της περιφέρειας Αττικής»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρέμβαση υπέρ  του Δημοσίου είχαν καταθέσει, μεταξύ άλλων, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ναυπηγικής Βιομηχανίας, η Ένωση Βιοτεχνών Εργοδοτών Μηχανουργών Πειραιά, ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ναυπηγείων και Εργοδοτών Ναυπηγών Περάματος και  Ανώνυμες Εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ναυπήγησης. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης