Την φιλοξενία 100.000 προσφύγων και μεταναστών προβλέπει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που εκπονήθηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα. Το σχέδιο, που αποκάλυψε ο ΑΝΤ1, αναμένεται να υιοθετηθεί από την Κομισιόν και έχει κόστος που αγγίζει το μισό δις ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα οι δαπάνες του ανέρχονται σε περίπου 470 εκατομμύρια ευρώ και η Ελλάδα ζητεί την χρηματοδότηση του από ευρωπαϊκά κονδύλια και πόρους του ΟΗΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σχέδιο έχει δύο βασικούς πυλώνες, την δημιουργία κέντρων διαμονής δυναμικότητας 50.000 ανθρώπων και την φιλοξενία άλλων 50.000 σε ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα, πλησίον των μεγάλων αστικών κέντρων.

Ο βασικός πυλώνας αφορά στην δημιουργία κέντρων διαμονής, ανά την επικράτεια, συνολικά 50.000 ανθρώπων. Για την δημιουργία τους, προβλέπονται προμήθειες «μαμούθ» σκηνών, τεντών, κοντέινερ, δεξαμενών νερού, θερμαντικών σωμάτων, κλιματιστικών, χημικών τουαλετών, γεννητριών, φορητών ντουζιέρων, κρεβατιών και στρωμάτων, αυτοκινήτων και μίνι βαν, ασθενοφόρων, συσκευών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, αλλά και επαρκούς όγκου υγειονομικού υλικού.

Το σχέδιο, επίσης, προβλέπει παραλλήλως την διάθεση προσωπικού 8.200 ανθρώπων (εκ των οποίων 5.000 αστυνομικοί), εξειδικευμένων στελεχών από τις Υπηρεσίες Ασύλου και Πρώτης Υποδοχής, αλλά και την διάθεση επαρκούς ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για την κάλυψη των δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προβλέπεται ακόμη κονδύλι άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ αποκλειστικά για την σίτιση των προσφύγων που θα φιλοξενούνται επί ελληνικού εδάφους.

Βασικό ζητούμενο παραμένει η εξεύρεση χώρων για να δημιουργηθούν, εντός της εβδομάδας, hot spots για προσωρινή φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών.

Σε ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών, με την συμμετοχή εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συμφωνήθηκε να αναζητηθούν χώροι όπως κάμπινγκ, γήπεδα, παλιά εργοστάσια, εκθεσιακές και άλλες εγκαταστάσεις, κατά μήκος του άξονα Αθηνών-Ειδομένης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1 έχουν ήδη προταθεί ως χώροι προς αξιοποίηση:

-η εγκαταλελειμμένη πλατφόρμα στην περιοχή του Σκαραμαγκά
-το παλαιό κτίριο του «Σαρακάκη»
-το κάμπινγκ της Βούλας
-το πρώην Ανατολικό αεροδρόμιο
-ένα στρατόπεδο στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης
-η Σχολή της Αστυνομίας στην Καρδίτσα

Ο δεύτερος πυλώνας του σχεδίου προβλέπει την δημιουργία ακόμη 50.000 «θέσεων διαμονής» σε ξενοδοχεία και καταλύματα.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο που εστάλη στις Βρυξέλες, τα καταλύματα αυτά θα βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 20 χιλιομέτρων από τα αστικά κέντρα, μεταθέτοντας έτσι αυτό το βάρος κατά κύριο λόγο σε διαθέσιμες ξενοδοχειακές μονάδες στην περιφέρεια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης