Το τηλεφώνημα της Προέδρου της Δημοκρατίας στην Αλβανή μοδίστρα στα Γρεβενά

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 31 Μαρτίου 2020, 20:17
Το τηλεφώνημα της Προέδρου της Δημοκρατίας στην Αλβανή μοδίστρα στα Γρεβενά

Το ενδιαφέρον της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου προσέλκυσε η ανθρωπιστική ευαισθησία μίας μοδίστρας με καταγωγή από την Αλβανία που διατηρεί κατάστημα ενδυμάτων στα Γρεβενά και έραψε δωρεάν 600 μάσκες για το νοσοκομείο της πόλης.

Αυτή η μοναδική πράξη ανθρωπιάς και αλληλεγγύης που ξεπερνά τα εθνικά σύνορα, από την Ελόνα Αγκόλι, συγκίνησε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας η οποία είχε  τηλεφωνική συνομιλία μαζί της και στη συνέχεια αφιέρωσε μια μακροσκελή ανάρτηση στο facebook μιλώντας για την εθελοντική προσφορά, τις «ανθρώπινες αξίες» και την «κοινή μοίρα» που μας δένει αλλά και την «πανανθρώπινη υποχρέωση απέναντι στον 'Αλλον».

Η Ελόνα Αγκόλι, από την Κορυτσά της Αλβανίας που ήρθε με το σύζυγο της από την Αλβανία και τα τελευταία 21 χρόνια ζουν και εργάζονται στα Γρεβενά, όταν έλαβε το τηλεφώνημα από το νοσοκομείο για να τους ετοιμάσει 600 χειρουργικές μάσκες δεν δίστασε διόλου.

Δωρεά χωρίς δισταγμούς

Απάντησε αμέσως καταφατικά. Όταν μάλιστα η υπεύθυνη υπάλληλος του νοσοκομείου της ζήτησε να της δώσει τιμή ανά τεμάχιο, η Ελόνα, μητέρα δύο παιδιών, μιας 18χρονης και ενός 9 χρόνου αγοριού, της είπε ότι θα τις ράψει και θα τις παραχωρήσει δωρεάν.

«Άκουγα συνεχώς στις ειδήσεις ότι υπάρχει έλλειψη μασκών στα νοσοκομεία ότι οι γιατροί και νοσηλευτές κάνουν συνεχώς εκκλήσεις γιατί τους τελειώνουν. Είπα αμέσως στην κυρία ότι δεν θέλω χρήματα ότι θα τις κατασκευάσω δωρεάν και θα τις προσφέρω στο νοσοκομείο και σε όσους εργαζόμενους τις έχουν ανάγκη. Τότε μου είπαν ότι θα μου στείλουν το ύφασμα, τους ζήτησα κι ένα δείγμα το οποίο χρησιμοποίησα για να κάνω πατρόν».

Η κα Ελόνα έχει κατάστημα ρούχων στην πόλη των Γρεβενών κι ένα μικρό εργαστήριο όπου ράβει και κάνει διορθώσεις στους πελάτες της. Ένας γείτονας της εκτύπωσε το ειδικό έντυπο για να μπορέσει να πάει στο κατάστημα της και ξεκίνησε αμέσως την δουλειά. Έφτιαξε πατρόν, έκοψε το ύφασμα που προηγουμένως της είχε προμηθεύσει το νοσοκομείο και έπεσε με τα μούτρα στην δουλειά . Όπως λέει η ίδια στο ΑΠΕ ΜΠΕ χρειάστηκε εννέα ημέρες για να τελειώσει τις 600 μάσκες. Μιλά με καμάρι για τις δημιουργίες της, οι μάσκες έχουν διπλό ύφασμα και ανάμεσα τους έχε ραφτεί ειδικό φίλτρο που της έδωσαν από το νοσοκομείο.

Η κα Ελόνα είναι φειδωλή στο λόγο της. Οι απαντήσεις της είναι σύντομες και σε κάποιες περιπτώσεις μονολεκτικές. Σε κάποιες στιγμές η αμηχανία της είναι εμφανής ίσως γιατί αναγκάζεται να μιλά με λεπτομέρειες για κάτι που στον αξιακό της κώδικα είναι αυτονόητο ως πράξη και ως επιλογή, ανέφερε το ΑΠΕ που συνομίλησε μαζί της.

«Είπα στην υπεύθυνη ότι εάν χρειαστούν κι άλλες μάσκες θα τις φτιάξω, γιατί θέλω να βοηθήσω» και η Ελόνα έκλεισε την συνομιλία μας λέγοντας ότι «αυτές τις δύσκολες ημέρες πρέπει εμείς οι άνθρωποι να βοηθήσουμε, όπου μπορούμε… να αντέξουμε».


 

 

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 31 Μαρτίου 2020, 20:17