Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Χρυσάφι» κουβαλούσε στα αμπάρια του το φορτηγό πλοίο «Dolgoruki» που εντοπίστηκε αργά το μεσημέρι της Τρίτης ανοικτά της Ιεράπετρας από τους άνδρες του Λιμενικού, καθώς, όπως προέκυψε από την καταμέτρηση των κιβωτίων, μετέφερε 305.250 πακέτα τσιγάρα, με τους διαφυγόντες δασμούς-φόρους να ξεπερνούν το 1.000.000 ευρώ!

Όλα ξεκίνησαν πριν από δύο ημέρες, όταν το «Dolgoruki», σημαίας Τόγκο, εντοπίστηκε από τις λιμενικές αρχές στη θαλάσσια περιοχή Νήσου Χρυσής Ιεράπετρας.

Αρχικά, ο καπετάνιος του δήλωσε μέσω ασυρμάτου ότι το πλοίο ταξίδευε άδειο, ωστόσο οι άνδρες του Λιμενικού το θεώρησαν ύποπτο, καθώς πρόσεξαν πως το εκτόπισμα του τσιγαράδικου δεν έμοιαζε να είναι άδειο. Έτσι, αποφάσισαν να το ελέγξουν «κατεβάζοντας κάτω» τον κυβερνήτη και το 6μελές πλήρωμα, όλοι ουκρανικής υπηκοότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το οδήγησαν στο λιμάνι και, σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ και το Τελωνείο του Αγίου Νικολάου, στις 11 Δεκεμβρίου -δηλαδή χθες- άρχισαν να ανοίγουν τα κιβώτιά του.

Τι έδειξε ο έλεγχος

Σύμφωνα με το επίσημο ενημερωτικό σημείωμα, το οποίο εστάλη σήμερα στην Κεντρική Υπηρεσία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, από το πλοίο εκφορτώθηκαν 620 χαρτοκιβώτια με τσιγάρα διαφόρων τύπων, των 500 πακέτων έκαστο.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο, «εκφορτώθηκαν 30.525 κούτες των 10 πακέτων έκαστη, δηλαδή 305.250 πακέτα τσιγάρα».

Τόσο το πλοίο όσο και τα τσιγάρα κατασχέθηκαν και από τη Λιμενική Αρχή σχηματίστηκε δικογραφία με τη διαδικασία του αυτοφώρου. Το πλοίο προσδέθηκε στο λιμάνι της Ιεράπετρας και τα λαθραία τσιγάρα δεσμεύτηκαν στην αποθήκη του τελωνείου της πόλης.

Φόροι εκατομμυρίων

Από την καταμέτρηση των ευρημάτων προέκυψε ότι οι διαφυγόντες δασμοί-φόροι για το ελληνικό Δημόσιο ανέρχονται σε 1.025.000 ευρώ.

Στελέχη της Δίωξης, αναφερόμενα στη διακίνηση λαθραίων τσιγάρων, κάνουν λόγο για ένα εκτεταμένο φαινόμενο, το οποίο κοστίζει στο Δημόσιο εκατομμύρια ευρώ.

«Μέρα παρά μέρα εντοπίζεται και κάποιος να φέρνει λαθραία τσιγάρα. Οι φόροι που χάνει το κράτος από τη διακίνηση υπολογίζονται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ. Οι έλεγχοι πρόκειται να ενταθούν» σημειώνουν χαρακτηριστικά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης