Αυτά είναι τα βιογραφικά των τεσσάρων νικητών του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Μέσα σε αυτά θα βρείτε και τις δικαστικές τους περιπέτειες όπως και τα κομβικά σημεία της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας. 

Γιάννης Αλαφούζος: Ο όμιλος ΜΜΕ και η Παναθηναϊκή Συμμαχία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι γιος του επιχειρηματία και εκδότη Αριστείδη Αλαφούζου. Σήμερα είναι πρόεδρος του ομίλου επιχειρήσεων ΣΚΑΪ, που περιλαμβάνει τον ελληνικό ομώνυμο τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ και 3 ραδιοφωνικούς σταθμούς με έδρα το Νέο Φάληρο της Αττικής, τον ΣΚΑΪ 100.3, τον Μελωδία 99.2 και τον ΣΠΟΡ FM 94.6.

H οικογένεια Αλαφούζου έχει δαπανήσει μυθικά ποσά στα ΜΜΕ.

To 2008 στήριξε την Παναθηναϊκή Ενωτική Κίνηση που στόχευε στο άνοιγμα της ΠΑΕ σε λοιπούς μετόχους. Τον Μάιο του 2012 ίδρυσε μαζί με άλλους παράγοντες και φίλους του συλλόγου την Παναθηναϊκή Συμμαχία 2012, η οποία και πήρε το πλειοψηφικό πακέτο του αθλητικού σωματείου στο ποδόσφαιρο, στην πιο κρίσιμη ίσως στιγμή στην ιστορία της ομάδας. Τον Σεπτέμβριο του 2012 ανέλαβε πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, προκειμένου να προχωρήσει στην αναδιοργάνωση και εξυγίανση του συλλόγου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κυρίως μέσω του ομίλου ΣΚΑΪ, ο Γιάννης Αλαφούζος έχει συνδράμει σε προσπάθειες αναδάσωσης και καθαρισμού (σε όλη την Ελλάδα, αλλά κυρίως σε Αθήνα και Αττική). Άλλες δράσεις περιλαμβάνουν τη συγκέντρωση φαρμάκων, ρούχων και τροφίμων για απόρους, μέσω της κοινωνικής δράσης «Όλοι μαζί μπορούμε».

Πρόσφατα, με απόφαση του Κέντρου Ελέγχου Φορολογίας Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ), δεσμεύτηκε η περιουσία του, ώστε να γίνει ο σχετικός έλεγχος.

Κλήθηκε να δικαιολογήσει στις φορολογικές Αρχές ποσό 50 εκατ. ευρώ για τα έτη 2000 – 2012.

«Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενός προαναγγελθέντος συμβάντος, το οποίο είχε περίπου προεξοφληθεί από αναρμόδιους φορείς προ διμήνου, οι οποίοι και εμπλέκονται ενεργά στη διακίνηση, διασπορά και συγκρότηση των σχετικών με την έρευνα καταγγελιών» είχε αναφέρει σε δήλωσή του ο Γιάννης Αλαφούζος για την εισαγγελική παραγγελία δέσμευσης των περιουσιακών του στοιχείων. «Καλωσορίζουμε τον έλεγχο και θα συνδράμουμε στην επίσπευσή του» είχε προσθέσει.

Βαγγέλης Μαρινάκης: Τα καράβια, το coriopolis

Ο 49χρονος εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης είναι γιος του Μιλτιάδη Μαρινάκη, που ήταν επίσης εφοπλιστής και πολιτικός. Ο πατέρας του είχε εκλεγεί βουλευτής με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στις εκλογές του 1989, ενώ είχε περάσει το κατώφλι της Βουλής τρία χρόνια νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 26 Δεκεμβρίου του 1986, αφού ως πρώτος επιλαχών πήρε τη θέση του Ανδρέα Ανδριανόπουλου που παραιτήθηκε από το βουλευτικό του αξίωμα επειδή είχε εκλεγεί δήμαρχος Πειραιά.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει πολυσχιδή δραστηριότητα, αφού εκτός από πρόεδρος και ιδρυτής της Capital Maritime & Trading Corp που κατέχει κυρίαρχη θέση στον χώρο της ναυτιλίας είναι επίσης δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Πειραιά καθώς και πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας του Ολυμπιακού. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει απασχολήσει τη δημοσιότητα με αρνητικά δημοσιεύματα, αφού κατηγορείται και διώκεται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση στον χώρο του ποδοσφαίρου. Πρόκειται για το σκάνδαλο που είναι γνωστό ως «Coriopolis» και αφορά σε στημένους αγώνες της περιόδου 2008-2011.

Το τελευταίο διάστημα μάλιστα απασχόλησε όχι μόνο τα εγχώρια αλλά και τα διεθνή ΜΜΕ, κυρίως τα βρετανικά, όταν έγινε γνωστή η πρόθεσή του να αγοράσει το 80% των μετοχών της φημισμένης αγγλικής ομάδας Νότιγχαμ Φόρεστ.

Μεγάλες βρετανικές εφημερίδες και ενημερωτικά δίκτυα με αφορμή την πρόθεσή του αυτή ασχολήθηκαν διεξοδικά με τις δικαστικές του περιπέτειες στην Ελλάδα και το γεγονός ότι του έχει απαγορευτεί η ενασχόληση με το ποδόσφαιρο στη χώρα μας ωσότου ξεκαθαρίσουν οι υποθέσεις αυτές. Παρόλο που του έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα μένει για μεγάλα χρονικά διαστήματα στο Λονδίνο αναγκαζόμενος να δίνει τακτικά το «παρών» στο Αστυνομικό Τμήμα.

Η πρώτη του επαφή με τα ΜΜΕ ήταν η συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο του SKAI από τον οποίο αποχώρησε, στη συνέχεια υπήρχαν πολλές συζητήσεις για να συμμετάσχει σε σχήματα πολιτικών εφημερίδων, ενώ είναι κοινό μυστικό στους δημοσιογραφικούς και όχι μόνο κύκλους πως αυτός είναι ο οικονομικός αιμοδότης της εφημερίδας «Παραπολιτικά» που διαθέτει και ραδιόφωνο.

Πρόσφατα, όπως αποκάλυψε το zougla.gr, πρωταγωνίστησε σε ηχητική καταγραφή της ΕΥΠ να συνομιλεί με τον εκδότη του «Πρώτου Θέματος» Τάσο Καραμήτσο και να κουβεντιάζουν για «βιβλία» εμπλέκοντας το όνομα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Θεόδωρος Κυριακού: Οι παλιές περιπέτειες και η ανάπτυξη του Ομίλου

Ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΑΝΤ1 ζούσε για πολλά χρόνια κάτω από τη σκιά του πατέρα του Μίνωα Κυριακού εφοπλιστή και ιδρυτή του Ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ, και των εκδόσεων ΔΑΦΝΗ Επικοινωνίες. Τα τελευταία χρόνια έχει πάρει ο ίδιος τα ηνία του ομίλου και μάλιστα με εξαιρετική επιτυχία, από ό,τι λένε οι γνωρίζοντες. Δεν έχει απασχολήσει ποτέ αρνητικά τη δημοσιότητα σε αντίθεση με τον πατέρα του.

Ο Μίνωας Κυριακού είχε κάνει καταπάτηση τεσσάρων στρεμμάτων στο Πεδίον του Άρεως, προεκτείνοντας παράνομα τις εγκαταστάσεις του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου, με την κάλυψη του Δήμου Αθηναίων και της Νομαρχίας Αθηνών.

Τον Φεβρουάριο του 2007 του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 48 μηνών χωρίς αναστολή και χρηματική ποινή 15.000 ευρώ για αυθαίρετες κατασκευές στο εξοχικό του κτήμα στον Άγιο Αιμιλιανό στο Πόρτο Χέλι και συγκεκριμένα για την κατασκευή λιμανιού, με καταπάτηση όχι μόνο του αιγιαλού αλλά και επέκταση της ακτής μέσα στη θάλασσα. Κατόπιν τούτου, υπέβαλε έφεση και κλήθηκε να καταβάλει χρηματική εγγύηση 100.000 ευρώ έως ότου γίνει η δίκη σε δεύτερο βαθμό.

Σήμερα ο Όμιλος ΑΝΤ1 δραστηριοποιείται σε 14 χώρες, σε 12 διαφορετικούς κλάδους. Οι εργαζόμενοι ξεπερνούν τους 2.500.

Χρήστος Καλογρίτσας: Ο «κόκκινος» εργολάβος, οι κουμπαριές και το ΚΕΦΟΜΕΠ

Ο 68χρονος εργολάβος από την Καρδίτσα, επονομαζόμενος και «κόκκινος» καναλάρχης, αποτελεί κόκκινο πανί για πολλούς.

Ο κ. Καλογρίτσας ήταν ένας από τους βασικούς μετόχους της εφημερίδας «Πρώτη» που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 1986.

Η εφημερίδα κυκλοφόρησε για τελευταία φορά τον Σεπτέμβριο του 1990. Πρόκειται για ένα βραχύβιο εκδοτικό εγχείρημα που, σύμφωνα με ανθρώπους του Περισσού εκείνης της εποχής, αποτέλεσε τη γέφυρα του ΚΚΕ για να φτιαχτεί ο Συνασπισμός.

Όταν το ΚΚΕ αποφάσισε να αποχωρήσει από το ΣΥΝ και δεν τη χρειαζόταν άλλο, την έκλεισε. Ένας από τους βασικούς μετόχους της έκδοσης ήταν ο Χρήστος Καλογρίτσας. Στέλεχος του ΚΚΕ που είχε την απόλυτη εμπιστοσύνη του Χαρίλαου Φλωράκη, αφού οι δυο τους συνδέθηκαν ιδεολογικά αλλά και προσωπικά, καθώς ήταν και συντοπίτες.

Ο 68χρονος εργολάβος από την Καρδίτσα, ωστόσο, έχει δεσμούς και με τον έτερο της συγκυβέρνησης Πάνο Καμμένο, αφού τον έχει παντρέψει. Κουμπαριά όμως έχει συνάψει (μέσω του γιου του) και με τον Χρήστο Σπίρτζη, όταν ακόμα ο υπουργός Υποδομών ήταν πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Το 2016 αποφασίζει να επιστρέψει στα ΜΜΕ με κανάλι.

Μία «μελανή» σελίδα στην επαγγελματική του πορεία αποτελεί η περιπέτεια που είχε με το Κέντρο Εφορίας Μεγάλου Πλούτου. Ο κ. Καλογρίτσας πούλησε -σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr- στον εαυτό του τη δική του εταιρεία «TOΞΟΤΗΣ» έναντι 20 εκατ. ευρώ. Ελέγχθηκε από το ΚΕΦΟΜΕΠ για διακίνηση μαύρου χρήματος και πλήρωσε το πρόστιμο προτού η υπόθεση φτάσει στα διοικητικά δικαστήρια, αποδεχόμενος -επί της ουσίας- την κατηγορία.

Το 1999 ο Καλογρίτσας δημιούργησε μαζί με τον Τάκη Θεοδωρικάκο την εταιρεία δημοσκοπήσεων GPO, στη μετοχική σύνθεση της οποίας συμμετέχουν τα παιδιά του επιχειρηματία.

Έχει προκαλέσει την μήνιν ακόμα και του κουμπάρου υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου που δήλωσε δημόσια πως «δεν πρέπει να δίνονται σε εργολάβους δημοσίων έργων τηλεοπτικές άδειες».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης