Στα "προσφυγικά" του Ελαιώνα

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 8 Αυγούστου 2015, 19:59


Ρεπορτάζ: Πέτρος Σιδερέας

Αυτοψία στον χώρο όπου θα μετεγκατασταθούν οι μετανάστες που προσωρινά βρίσκονται στο Πεδίον του Άρεως πραγματοποίησε το zougla.gr, καταγράφοντας τις εργασίες που γίνονται στη συγκεκριμένη έκταση προκειμένου αυτή να υποδεχτεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα τους ανθρώπους που θα φιλοξενηθούν εκεί.Πρόκειται για τμήμα οικοπέδου 40 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας του Δήμου Αθηναίων, κοντά στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, ακριβώς στο σημείο όπου θα κατασκευαζόταν το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Οι εργασίες πραγματοποιούνται με πυρετώδη ρυθμό, ενώ στον χώρο βρίσκονται επίσης συνεργεία της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ.

  

Φορτηγά μεταφέρουν κοντέινερ τα οποία θα αποτελέσουν τα προσωρινά καταλύματα των προσφύγων, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια η περιοχή να παράσχει όσο το δυνατόν πιο ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Οι εγκαταστάσεις, σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας κ. Φλαμπουράρη, αναμένεται να είναι έτοιμες να υποδεχθούν τους εκατοντάδες πρόσφυγες μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.


Μέτρα για τους πρόσφυγες από το Υπουργείο Υγείας


Μέτρα για την αντιμετώπιση των υγειονομικών ζητημάτων για τους πρόσφυγες που έχουν κατασκηνώσει στο Πεδίο του Άρεως λαμβάνει το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Μεταναστευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών, τους εμπλεκόμενους φορείς και τους αλληλέγγυους πολίτες που έχουν σπεύσει από την πρώτη στιγμή στο σημείο.

Καθημερινά βρίσκεται στο Πεδίον του Άρεως η Κινητή Μονάδα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), και οι υγειονομικοί της, σε συνεργασία με την Ομάδα Υγείας της αυτοοργανωμένης Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης και τους διαμεσολαβητές της αφγανικής κοινότητας, προσπαθούν να επιλύουν θέματα που προκύπτουν.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, αναμένεται η διανομή μεταφρασμένου έντυπου υλικού για την ανάγκη τήρησης βασικών κανόνων υγιεινής και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης προς τους υγειονομικούς που βρίσκονται στον χώρο.

Άμεσα θα γίνει επιδημιολογική καταγραφή του πληθυσμού που διαμένει στο Πεδίον του Άρεως και λήψη κατάλληλων μέτρων προστασίας της υγείας του, ενώ καθημερινά καταγράφονται οι ανάγκες και γίνεται διανομή φαρμάκων και αντισηπτικών σε συνεννόηση με την ομάδα από την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης και τους Γιατρούς του Κόσμου. Ήδη έχει αποσταλεί από το Υπουργείο Υγείας εγκύκλιος στην 1η και στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια για δωρεάν εξέταση των προσφύγων που διακομίζονται στα νοσοκομεία.

Επίσης, όπως αναφέρεται, γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες ώστε τις επόμενες μέρες, με τη μετεγκατάσταση στον νέο χώρο, να πραγματοποιηθούν εμβολιασμοί στα παιδιά και σε όσους ενήλικες απαιτείται.

Έχουν παραχωρηθεί 35 σκηνές που ήταν αποθηκευμένες στην Κεντρική Αποθήκη του Υπουργείου Υγείας για τη μετεγκατάσταση στον Ελαιώνα, καθώς και 70 κρεβάτια από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Στον Ελαιώνα θα υπάρχει κλιματιζόμενος οικίσκος, όπου θα στεγαστεί ιατρείο στελεχωμένο από γιατρούς του ΚΕΕΛΠΝΟ, των ΓτΚ, του ΙΣΑ και αρκετούς γιατρούς που δουλεύουν στο σύστημα υγείας και έχουν προσφερθεί να βοηθήσουν.

Το Υπουργείο Υγείας με ανακοίνωσή του ευχαριστεί τις αυτοοργανωμένες ομάδες αλληλέγγυων πολιτών «που όλες αυτές τις μέρες αντιμετώπισαν εθελοντικά αυτή την ανθρωπιστική κρίση με εξαιρετική οργάνωση και υπευθυνότητα, ξεπερνώντας τα προβλήματα που έθετε η έλλειψη οργάνωσης και γρήγορων αντανακλαστικών του κρατικού μηχανισμού» και δεσμεύεται για τη λήψη μέτρων, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στέγασης, συνθηκών διαβίωσης και υγειονομικής κάλυψης των προσφύγων.

Φωτογραφίες: Eurokinissi

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 8 Αυγούστου 2015, 20:18