Τον Φεβρουάριο θα ανοίξει το πρώτο καφενείο για καπνιστές στη Λάρισα

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 11 Ιανουαρίου 2020, 11:28
Τον Φεβρουάριο θα ανοίξει το πρώτο καφενείο για καπνιστές στη Λάρισα

Ο αντικαπνιστικός νόμος έχει φέρει τα πάνω κάτω στη ζωή των Ελλήνων καπνιστών και τα πρόστιμα δεν αφήνουν περιθώρια για «παρασπονδίες», όμως ένα καφενείο στη Λάρισα βρήκε τον τρόπο να φτιάξει μια... καπνιστική λέσχη.

Χρησιμοποιώντας ένα «παραθυράκι» του νόμου φαίνεται πως είναι δυνατόν, έχοντας κάποιες προϋποθέσεις, να λειτουργήσει εντός ενός καφέ ή καφενείου ξεχωριστός χώρος για καπνιστές, δηλαδή μια λέσχη που δεν θα έχει καμιά επαφή με το υπόλοιπο κατάστημα. Από τις αρχές του Φεβρουαρίου λοιπόν μια τέτοια λέσχη αναμένεται να λειτουργήσει στο καφενείο «Πέταλο», επί της οδού Σκαρλάτου Σούτσου 9, στη Λάρισα. Στο καφενείο θα υπάρχουν περίπου 25 τετραγωνικά αυτόνομος χώρος για τους καπνιστές.

Ο Πάνος Γαρουφαλιάς μίλησε με την Έφη Λακμέτα, δικηγόρο Λάρισας, υποψήφια διδάκτορα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία ανέλαβε τη μετατροπή τμήματος του καταστήματος σε καπνιστική λέσχη και εξηγεί στο larissanet κάτω από ποιες προϋποθέσεις μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο.

«Το μόνο νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει σήμερα είναι ο αντικαπνιστικός νόμος. Αυτό το πλαίσιο δεν προβλέπει χορήγηση για άδεια καπνιστικής λέσχης. Ο νόμος ορίζει ότι δεν μπορεί να γίνει χρήση καπνού ή άλλων καπνικών ειδών, σε δημόσιους χώρους και δημόσια κτήρια, καθώς και σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Μπορούμε να μετατρέψουμε το δημόσιο χώρο σε ιδιωτικό», αναφέρει η κ. Λακμέτα.

Έτσι, μπορεί να δημιουργηθεί ένας ιδιωτικός χώρος ο οποίος θα είναι εντελώς απομονωμένος, με δική του είσοδο, που θα εξυπηρετεί τους καπνιστές. Κάπως έτσι θα γίνει και στο εν λόγω καφενείο.

Σε αυτόν τον χώρο δεν έχει πρόσβαση ούτε το προσωπικό, ούτε ο ιδιοκτήτης και κανείς άλλος εκτός από τα μέλη της λέσχης. Για να γίνουν όλα αυτά θα πρέπει να γίνει τροποποίηση στο μισθωτήριο ώστε απευθείας να εκμισθωθεί ο χώρος από τον ιδιοκτήτη στα μέλη του συλλόγου, δηλαδή στα μέλη της καπνιστικής λέσχης. Τα μέλη της καπνιστικής λέσχης θα μπορούν με τη διαδικασία του self service να παίρνουν τον καφέ τους ή ότι άλλο επιθυμούν και στη συνέχεια να επιστρέφουν στο χώρο των καπνιστών. 

Πηγή: larissanet.gr

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 11 Ιανουαρίου 2020, 11:28