Επαναπρόσληψη του 95% των εργαζομένων στο «Μακεδονία Παλλάς» από τον νέο μισθωτή του ιστορικού ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης, επιδιώκει η διοίκηση του ΙΚΑ, στο οποίο ανήκει η ιδιοκτησία του ακινήτου, «προσπάθεια που εκτιμάται ότι θα τελεσφορήσει», σύμφωνα με τον διοικητή του Ιδρύματος, Ροβέρτο Σπυρόπουλο.

Στο πλαίσιο του προσωρινού διαγωνισμού για τη 12μηνη ενοικίαση του «Μακεδονία Παλάς», προβλέπεται η ανάληψη δέσμευσης από τον νέο μισθωτή ότι θα επαναπροσλάβει τουλάχιστον το 80% των 120 εργαζομένων. Ωστόσο, κατά την υπογραφή της σύμβασης, το ΙΚΑ θα επιδιώξει να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για την επαναπρόσληψη κατ΄ ελάχιστον του 95% του προσωπικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Φεβρουάριο η επαναλειτουργία του ξενοδοχείου

Εν αναμονή των εξελίξεων, πάντως, το ξενοδοχείο -το οποίο διαχειριζόταν μέχρι πρότινος και επί 16ετία ο όμιλος Δασκαλαντωνάκη (εταιρεία ΑΞΤΕ)- παραμένει κλειστό από τις 31 Δεκεμβρίου, με προοπτική να εντός του Φεβρουαρίου,όπως διευκρίνισε ο κ. Σπυρόπουλος. Αυτό θα γίνει μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών του προαναφερθέντος διαγωνισμού, η οποία αναμένεται στις 25/1.

Κλήθηκαν να υπογράψουν απολύσεις

Στο μεταξύ, μιλώντας στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Πιερίας (ΣΕΤΕΠΕ), Κυριάκος Τσιαούσης, υποστήριξε ότι ήδη από σήμερα το μεσημέρι, «διευθυντικά στελέχη ειδοποίησαν εργαζόμενους να πάνε να υπογράψουν τις απολύσεις τους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του, σε δηλώσεις του στο ΑΜΠΕ, ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, επισήμανε ότι αν και προκειμένου να παραμείνει ανοιχτό το ξενοδοχείο, πολλοί εργαζόμενοι υπέγραψαν δηλώσεις, με τις οποίες παραιτούνταν -μεταξύ άλλων- από την όποια απαίτηση για την πληρωμή αποζημίωσης απόλυσης από τον όμιλο Δασκαλαντωνάκη, δεν κατέστη δυνατή η συνέχιση της λειτουργίας του.

Το σκεπτικό της κίνησης υπογραφής των δηλώσεων ήταν ότι, με αυτές στα “χέρια” του, ο όμιλος δεν θα καταγγείλει τις συμβάσεις εργασίας και θα συνεχιστεί η λειτουργία του ξενοδοχείου μέχρι τις 25/1, όταν αναμένεται ν’ αναδειχθεί ο προσωρινός μισθωτής.

Τι λέει ο όμιλος Δασκαλαντωνάκη

Αρμόδια στελέχη του ομίλου υπενθύμισαν, πάντως, στο ΑΜΠΕ ότι οι συμβατικές υποχρεώσεις του σε σχέση με το «Μακεδονία Παλλάς», έληξαν στις 31/10, αλλά βάσει της δυνατότητας τρίμηνης παράτασης, που δίδει ο νόμος, η αποχώρησή του μετατέθηκε για τις 13/1.

Κατά συνέπεια, το κλείσιμο του ξενοδοχείου στις 31/12, ώστε να προηγηθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες για την αποχώρηση, ήταν αναγκαίο, αφού δεν βρέθηκε η απαραίτητη νομική λύση, που να επιτρέπει τη συνέχιση της εκμετάλλευσης του ξενοδοχείου. «Από τις 31/10 ενοχλήσαμε επανειλημμένως το ΙΚΑ για να μάθουμε τι μέλλει γενέσθαι, αλλά δεν βρέθηκε λύση που να μας κατοχυρώνει νομικά για την παραμονή μας. ‘Αρα είμαστε υποχρεωμένοι να αποχωρήσουμε», σημείωσαν τα ίδια στελέχη και πρόσθεσαν ότι οι προσπάθειες του ίδιου του ομίλου ήταν το ξενοδοχείο να παραμείνει ανοιχτό με κάθε κόστος, πρώτα από όλα για τους εργαζομένους. Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσαν, ο όμιλος είναι έτοιμος να συμμετάσχει «στον όποιο διαγωνισμό».

Μαζικές απολύσεις στο Πόρτο Καρράς

Στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη, συνδικαλιστές του ΣΕΤΕΠΕ κατήγγειλαν τόσο το «αιφνιδιαστικό»-όπως το χαρακτήρισαν- κλείσιμο του «Μακεδονία Παλλάς» στις 31/1, όσο και τις μαζικές απολύσεις στο ξενοδοχείο «Πόρτο Καρράς».

Για το μεν πρώτο επισήμαναν ότι το προσωπικό έχει αφεθεί μετέωρο και απλήρωτο, μεταξύ άλλων, για τον μήνα Δεκέμβριο (μόλις σήμερα τούς καταβλήθηκαν τα δεδουλευμένα Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον κ.Τσιαούση). Στη συνέντευξη Τύπου, μάλιστα, συνδικαλιστές κατήγγειλαν τον κ.Τσαραμπουλίδη για την παρέμβασή του υπέρ της υπογραφής δήλωσης παραίτησης από τις αποζημιώσεις.

Για το Πόρτο Καρράς, επισήμαναν ότι έχουν γίνει 130 απολύσεις από τον Ιούνιο 2012, εκ των οποίων οι 58 παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΣΕΤΕΠΕ, ανάμεσα στους απολυμένους υπάρχουν ακόμη και έγκυες και εκλεγμένοι συνδικαλιστές, ενώ οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι από τη θερινή σεζόν.

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης