Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος, Φίλιππος Καραμέτος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε απέλπιδες προσπάθειες προκειμένου να σώσει το σπίτι του έχει επιδοθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα ένας συμπολίτης μας από τον Πειραιά, ο οποίος, την επόμενη Τετάρτη πρόκειται να δει την πρώτη κατοικία του να βγαίνει σε πλειστηριασμό όχι από την Εφορία ή από κάποια τράπεζα, αλλά από τον ίδιο τον Δήμο.

Στο σφυρί βγάζει ο Δήμος Πειραιά το σπίτι 33χρονου ανέργου με προβλήματα υγείαςΟ λόγος για τον Άρη Κανελλόπουλο ο οποίος, άνεργος τα τελευταία 2,5 χρόνια και με σοβαρά προβλήματα υγείας, αντιμετωπίζει χρέη του παρελθόντος (κατάστημα) για τα οποία όμως αφενός έχει δικαιωθεί από το Πταισματοδικείο Πειραιά με την απόφαση 195/11-5-10 και αφετέρου η επιτροπή επίλυσης φορολογικών διαφορών του ίδιου του Δήμου, σε συνεδρίαση που πραγματοποίησε τον Μάιο του 2014, πρότεινε την διαγραφή τους.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αίτηση συμβιβαστικής λύσης και η καθυστέρηση

Τα χρέη, τα οποία σήμερα ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ, προέρχονται από το 2009 και πηγάζουν από την εκμετάλλευση του μαγαζιού Deluca το οποίο έκλεισε στις 31 Δεκεμβρίου 2012 με μεγάλη ζημιά.

Τα χρήματα που οφείλει ο 33χρονος προέκυψαν, σύμφωνα με τον Δήμο Πειραιά, από την κατάληψη κοινοχρήστων χώρων (καρέκλες – καθίσματα σε πεζοδρόμιο).

Όπως υποστηρίζει η μητέρα του 33χρονου κυρία Ελένη Πιέρου, μιλώντας στο zougla.gr, παρόλο που η οικογένεια έκανε αίτηση εξώδικης συμβιβαστικής επίλυσης της διαφοράς τον Αύγουστο του 2010, η διαδικασία καθυστέρησε να ολοκληρωθεί.

«Παρόλο που το το άρθρο 32 προβλέπει πολύ σύντομες προθεσμίες για τη συζήτηση της εξώδικης λύσης ή άλλως την διαβίβαση της προσφυγής στο Διοικητικό Πρωτοδικείο και παρά τις συνεχείς οχλήσεις μας και αιτήσεις επίσπευσης της συζήτησης, τελικώς η επιτροπή του άρθρου 32 του Ν 1080/80 συνεδρίασε την 5/5/2014. Συνεδρίασε δηλαδή μετά τέσσερα χρόνια» σημειώνει.

Τελικά η απόφαση που πήρε η επιτροπή ήταν υπέρ της οικογένειας, καθώς εισηγήθηκε τη διαγραφή του προστίμου συνεκτιμώντας τις πραγματικές συνθήκες του χρόνου που, κατά τον Δήμο, είχε διαπραχθεί η παράβαση και σε σχετική αθωωτική απόφαση, που είχε εν τω μεταξύ εκδοθεί υπέρ του κ. Κανελλόπουλου από το Πταισματοδικείο Πειραιά.


(Η απόφαση της επιτροπής του Δήμου)


(Η απόφαση του Πταισματοδικείου) 

Δεν πήγαν την απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο

Στη συνέχεια όμως, αντί, όπως καταγγέλλει η μητέρα του 33χρονου, ο Δήμος Πειραιά να φέρει την απόφαση της επιτροπής του άρθρου 32 στο Δημοτικό συμβούλιο και στη συνέχεια στην Περιφέρεια και να προχωρήσει σε άρση της σχετικής κατάσχεσης, δεν έπραξε τα νόμιμα και δεν προέβη σε καμία ενέργεια.

Αντιθέτως, αιφνιδίως και χωρίς άλλη ειδοποίηση, την περασμένη Παρασκευή, η κυρία Πιέρου ειδοποιήθηκε τηλεφωνικά από δικαστική επιμελήτρια ότι πρόκειται να γίνει πλειστηριασμός στο σπίτι του παιδιού της.

«Έσπευσα πανικόβλητη μετά το τηλεφώνημα στο Κατάστημα του Δήμου Πειραιά στο γραφείο της υπεύθυνης πλειστηριασμών όπου έμαθα ότι δεν υπήρχαν στο Δήμο στοιχεία ούτε για την προσφυγή ούτε για την επιτροπή του άρθρου 32 και ενημερώθηκα ότι ο πλειστηριασμός της α’ κατοικίας του γιού μου θα γίνει οπωσδήποτε την Τετάρτη 5/11/2014. Μετά από επιμονή δική μου κατέληξα στο γραφείο της αντιδημάρχου κας Γλύκα, ως υπεύθυνης για το παραπάνω θέμα, όπου ενεφανίσθη ο Αντιδήμαρχος κος Μελάς ο οποίος δήλωσε ότι έχει ο ίδιος τον φάκελο και ότι γνωρίζει πολύ καλά την υπόθεση. Ο κος Μελάς μου δήλωσε ότι προσωπικά κρίνει την απόφαση της επιτροπής του άρθρου 32 παράνομη και ότι δεν χρειαζόταν την γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου γιατί γνωρίζει επίσης πολύ καλά ότι έχουν όλοι στο Δημοτικό Συμβούλιο την ίδια με αυτόν άποψη και ότι ο πλειστηριασμός θα προχωρήσει εν αγνοία του ΔΣ» αναφέρει η κυρία Πιέρου.

(Διαμέρισμα βγαίνει στον πλειστηριασμό στον Πειραιά)

(Η πολυκατοικία όπου βρίσκεται το διαμέρισμα)

«Θα πρέπει να ρυθμιστούν τα χρέη»

Το zougla.gr επικοινώνησε με τον αντιδήμαρχο Πειραιά, κ. Γιάννη Μελά, ο οποίος ανέφερε ότι είναι πολύ πιθανό ο πλειστηριασμός να προέκυψε από χρέη άλλα από αυτά για τα οποία είχε εισηγηθεί η επιτροπή επίλυσης φορολογικών διαφορών του Δήμου.

«Ο Δήμος Πειραιά είναι κατά των πλειστηριασμών. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε την οικογένεια όσο μπορούμε. Τα χρέη για τα οποία βγαίνει το σπίτι σε πλειστηριασμό είναι περίπου 130.000 ευρώ και προέρχονται από περίοδο που δεν ήμασταν εμείς στον Δήμο. Όσον αφορά στην απόφαση της επιτροπής, αυτή αναφέρεται σε χρέη ύψους 55.000 ευρώ άρα υπάρχουν και άλλα. Αυτό θα πρέπει να γίνει κανονικά είναι να ρυθμιστούν τα χρέη» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, την Τρίτη 4 Νοεμβρίου, ο κ. Μελάς απέστειλε στο zougla.gr επιστολή-απάντηση στην οποία επισημαίνει:

«Με αφορμή χθεσινή ανάρτηση σας στο site www.zougla.gr, σχετικά με τη λήψη αναγκαστικών μέτρων σε βάρος πρώην επιχειρηματία για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δήμο Πειραιά, οφείλω να σας παρουσιάσω λεπτομερώς το ιστορικό της συγκεκριμένης υπόθεσης. Σκοπός της παρούσας επιστολής είναι η αποσαφήνιση του θέματος και η πληρέστερη ενημέρωση της κοινής γνώμης προκειμένου να μην δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις.

Πιο συγκεκριμένα τα γεγονότα έχουν ως εξής:

• Ο κ. Α. Κανελλόπουλος ήταν ένας εκ των ιδιοκτήτων του καταστήματος «Deluca» ενός από τα πιο γνωστά cafe στον Πειραιά.

• Από το 2009 η επιχείρηση παραβίαζε συστηματικά τη νομοθεσία περί κατάληψης κοινόχρηστων χώρων με αποτέλεσμα να επιβάλλονται πρόστιμα τα οποία ουδέποτε κατέβαλε στο Δήμο.

• Επίσης από το 2009 η επιχείρηση δεν κατέβαλε ως όφειλε τα τέλη επί ακαθαρίστων εσόδων 2-5% τα οποία εισέπραττε.

• Το σύνολο των οφειλών που προέκυψε από αυτή την τακτική που ακολουθούσε η επιχείρηση ανέρχεται στο πόσο των 110.847,33 (με τις προσαυξήσεις 138.823,28).

• Στις 28/11/2012 ο Δήμος προχώρησε σε κατάσχεση της ακίνητης περιουσίας για το ποσό των 23.871,19.

• Στις 11/11/2013 συνεδρίασε η επιτροπή επίλυσης φορολογικών διαφορών και πρότεινε επανεξέταση, καθώς ο κ. Κανελλόπουλος δεν προσήλθε.

• Στις 9/12/13 η επιτροπή επίλυσης φορολογικών διαφορών πρότεινε εκ νέου επανεξέταση.

• 13 μέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές, στις 5/5/2014 συνεδρίασε η επιτροπή επίλυσης φορολογικών διαφορών αποτελούμενη από διαφορετικά μέλη και πρότεινε τη διαγραφή του προστίμου.

• Στις 23/10/2014 η νομική υπηρεσία του Δήμου Πειραιά με έγγραφο εισηγήθηκε να ΜΗΝ γίνει δεκτή η πρόταση της εν λόγω επιτροπής διότι η πρόταση της επιτροπής προς το Δημοτικό Συμβούλιο είναι κατά παράβαση των διατάξεων του αρθρ. 32 του Ν.1080/80.

• Στις 31/10/2014 προτάθηκε στην κ. Ε. Πιέρου, μητέρα του πρώην επιχειρηματία η οποία τον εκπροσωπεί, να υπαχθεί και ο γιος της στη ρύθμιση για την τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών με ευνοϊκούς όρους προκειμένου να λυθεί οριστικά το θέμα, αλλά δυστυχώς η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή.

Είναι δεδομένο ότι ο Δήμος Πειραιά δεν επιθυμεί τη λήψη αναγκαστικών μέτρων εις βάρος κανενός δημότη, πολύ περισσότερο δε αυτή τη δύσκολή περίοδο. Για το λόγο αυτό στην προκειμένη περίπτωση έγινε η ύστατη προσπάθεια για οριστική λύση του θέματος καλώντας τον κ. Κανελλόπουλο όπως και όλους όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δήμο να τις ρυθμίσουν οριστικά με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.

Είναι ανάγκη λοιπόν να γίνει κατανοητό ότι δεν αποτελεί επιθυμία μας αυτή η εξέλιξη, αλλά σε μια ευνομούμενη πολιτεία πρώτιστο μέλημά πρέπει να είναι η διασφάλιση των συμφερόντων όλων των πολιτών. Δεν μπορεί να υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από κανέναν ορισμένοι να αγνοούν τους νόμους και τους κανόνες εις βάρος των υπολοίπων.

Καλούμε λοιπόν τον κ. Κανελλόπουλο να ρυθμίσει έως 31/11 τις οφειλές του όπως κάνουν όλοι όσοι έχουν οφειλές προς το Δήμο Πειραιά, διαφορετικά θα προχωρήσει ο Δήμος στην εκ του νόμου υποχρέωσή του».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης