Το χάρο με τα μάτια του είδε χθες το πρωί ένας προσκυνητής στην Καλαμπάκα, όταν στην προσπάθειά του να ανέβει το βράχο για να κρεμάσει μαντήλια –πρόκειται για τάμα- έχασε την ισορροπία του και έπεσε στο έδαφος.

 Για καλή του τύχη όμως δεν έπαθε τίποτα, αφού όπως λένε και οι πιστοί που συγκεντρώθηκαν στο σημείο ο Άγιος Γεώργιος τον προστάτευσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Καστράκι και το ομώνυμο μοναστήρι που βρίσκεται στο κοίλωμα του βράχου βρέθηκε στο επίκεντρο των θρησκευτικών και λαϊκών εκδηλώσεων. Πλήθος κόσμου συνέρευσε και φέτος για να παρακολουθήσει το έθιμο της ανάβασης για το κρέμασμα των μαντηλιών.

Το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου του Μαντηλά βρίσκεται σ’ ένα κοίλωμα του βράχου του στύλου και είναι ένα από τα τέσσερα μοναστήρια που ίδρυσε το 1367 ο πρώτος της σκήτης των «ΣΤΑΓΩΝ» Νείλος. Το όνομα «μαντηλάς» καθιερώθηκε γιατί τη μέρα της πανήγυρης του Μοναστηριού νέοι του Καστρακίου σκαρφαλώνουν για να κρεμάσουν τα μαντήλια που κάθε Καστρακινή οικογένεια, εν είδη τάματος, αφιερώνει στον Άγιο τα οποία σχεδόν πάντα συνοδεύονται από κάποιο αίτημα ή ευχαριστία για την βοήθεια του Αγίου και φυσικά να κατεβάσουν τα περσινά που μοιράζονται ως φυλαχτό στους παρευρισκόμενους.

Νέοι Καστρακινοί, αλλά και πολλοί ξένοι, ζωσμένοι τα μαντήλια – αφιερώματα – των Καστρακινών ανέβηκαν στο βράχο κρεμώντας τα καινούργια και κατεβάζοντας τα παλιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης θρησκευτικές εκδηλώσεις σε εκκλησίες και εξωκλήσια έγιναν σε όλη την επικράτεια του νομού.

Πηγή:thessalianews
Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

 

 

.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης