Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν την Τρίτη στην περιοχή των Εξαρχείων μετά την ολοκλήρωση της πορείας στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Ομάδες αντιεξουσιαστών πετούσαν βόμβες μολότοφ και φωτοβολίδες εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων ενώ, αυξήθηκαν τα οδοφράγματα που έχουν στήσει στην περιοχή. Τα ΜΑΤ «απάντησαν» με περιορισμένη χρήση χημικών και χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Μέχρι στιγμής η αστυνομία έχει προχωρήσει μέχρι σε 25 προσαγωγές, εκ των οποίων κρατούνται τέσσερα άτομα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίσθηκε ένας αστυνομικός, ο οποίος διακομίσθηκε στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Αντιεξουσιαστές έβαλαν φωτιά σε δύο αυτοκίνητα τα οποία μετέτρεψαν σε οδοφράγματα στην συμβολή Μπενάκη και Σόλωνος. Επεισόδια έγιναν και στην οδό Στουρνάρη με φωτιές στα οδοφράγματα και εκτόξευση φωτοβολίδων.

Μετά το τέλος της πορείας η αστυνομία περιόρισε τους αντεξουσιαστές στην πλατεία Εξαρχείων. Οι νεαροί που επιχείρησαν να μπουν στο Πολυτεχνείο απωθήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις που έχουν αποκλείσει το Ίδρυμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βίντεο-ντοκουμέντο την ώρα των επεισοδίων:

Εικόνες από τα επεισόδια:

Νωρίτερα, μέλη του αντιεξουαστικού χώρου, οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, φοιτητικών συλλόγων και άλλων φορέων είχαν συγκεντρωθεί στα Προπύλαια.

Οι διαδηλωτές κινήθηκαν από την οδό Πανεπιστημίου προς τα Χαυτεία και από εκεί μέσω της Σταδίου έφτασαν στη Βουλή με τελικό τους προορισμό και πάλι τα Προπύλαια. Οι περισσότεροι, πάντως, όπως και τα προηγούμενα χρόνια θα επιδιώξουν να φτάσουν στο σημείο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στην οδό Μεσολογγίου.

Ένταση στη Νομική

Νωρίτερα, στις 12.00 το μεσημέρι, φοιτητικοί σύλλογοι και μαθητές συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και πραγματοποίησαν τη δική τους πορεία, κατά τη διάρκεια της οποίας σημειώθηκαν μικροεπεισόδια πέριξ της Νομικής Σχολής Αθηνών. Νεαροί πέταξαν πέτρες και πορτοκάλια σε αστυνομικούς επί της οδού Ακαδημίας.

Δείτε εικόνες από τα επεισόδια: 

Εκδηλώσεις μνήμης και πορείες πραγματοποιήθηκαν από μαθητές, φοιτητές, συλλογικότητες και οργανώσεις της Αριστεράς και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας: Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ρόδο, Καλαμάτα και Καβάλα.

Η δολοφονία

Το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου του 2008, περίπου στις 21.00, στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου, ο νεαρός Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεσε νεκρός έπειτα από πυροβολισμό του ειδικού φρουρού της Ελληνικής Αστυνομίας Επαμεινώνδα Κορκονέα, ο οποίος συνοδευόταν από τον συνάδελφό του, Βασίλη Σαραλιώτη. Ο θάνατός του ήταν ακαριαίος, καθώς σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση η σφαίρα διαπέρασε την καρδιά και καρφώθηκε στον 10ο θωρακικό σπόνδυλο.

Το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου του 2008, περίπου στις 21.00, στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου, ο νεαρός Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεσε νεκρός έπειτα από πυροβολισμό του ειδικού φρουρού της Ελληνικής Αστυνομίας Επαμεινώνδα Κορκονέα​Η πληροφορία της δολοφονίας του μαθητή διαδόθηκε άμεσα σε ολόκληρη την Ελλάδα από το διαδίκτυο και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα άτομα από διάφορους πολιτικούς χώρους να εκδηλώσουν την οργή τους στα μεγάλα αστικά κέντρα ταυτόχρονα, προκαλώντας φθορές και εμπρησμούς. Οι εκδηλώσεις βίας μετατοπίστηκαν από το Πολυτεχνείο στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου διακομίσθηκε ο άτυχος νεαρός και όπου απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Ο τότε υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος βρισκόταν σε κομματική εκδήλωση στις Σέρρες, μόλις ενημερώθηκε για το περιστατικό μετέβη άμεσα στην Αθήνα και έπειτα από δηλώσεις υπέβαλε ο ίδιος μαζί με τον υφυπουργό την παραίτησή του για το περιστατικό για λόγους ευθιξίας. Παρά ταύτα, οι παραιτήσεις δεν έγιναν αποδεκτές από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

Στο σκεπτικό της ετυμηγορίας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Άμφισσας, το οποίο κήρυξε ένοχο για ανθρωποκτονία από πρόθεση, με άμεσο δόλο, τον δράστη του εγκλήματος Επαμεινώνδα Κορκονέα, χωρίς κανένα ελαφρυντικό, αναφέρεται ότι ο αστυνομικός σκόπευσε ευθεία και πυροβόλησε όχι μία αλλά δύο επαναληπτικές βολές. Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ότι ο ειδικός φρουρός προέβη σε αυτήν την πράξη χωρίς να έχει προκληθεί με οποιονδήποτε τρόπο. Πρωτόδικα ο Επαμεινώνδας Κορκονέας είχε καταδικαστεί από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Άμφισσας σε ισόβια κάθειρξη.

Ο συγκατηγορούμενός του Βασίλης Σαραλιώτης αρχικά είχε καταδικαστεί σε 10ετή κάθειρξη, για να αποφυλακιστεί ωστόσο με περιοριστικούς όρους το 2012. Η δίκη σε δεύτερο βαθμό για την υπόθεση της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου βρίσκεται σε εξέλιξη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης