Συνελήφθησαν με εντάλματα του ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή ο πρώην στενός συνεργάτης του ΆκηΤσοχατζόπουλου και πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του πρώην υπουργού, Γιάννης Μπέλτσιος και ο Σωτήρης Εμμανουήλ, πρώην διοικητής στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Και οι δύο κατηγορούνται για εμπλοκή στις μίζες με τα εξοπλιστικά προγράμματα αφού φέρονται να έφτασαν και σε αυτούς χρήματα από τις παράνομες αμοιβές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τους συλληφθέντες κατονομάζει στην απολογία του ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών και νυν προφυλακισμένος για την υπόθεση, Αντώνης Κάντας.

Ο «ρόλος» του Σ. Εμμανουήλ

Σύμφωνα με παλαιότερο ρεπορτάζ του zougla.gr o πρώην διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Ναυπηγείων Α.Ε., στενός συνεργάτης των «ισχυρών ανδρών» των εξοπλιστικών προγραμμάτων, Ιωάννη Σμπώκου και Σπύρου Τραυλού, φέρεται να είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στις ζημιογόνες συμβάσεις «Αρχιμήδης» και «Ποσειδών» που αφορούσαν στην κατασκευή αλλά και την επισκευή 3+1 υποβρυχίων τύπου 214.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εναντίον του οι εισαγγελικές Αρχές έχουν ασκήσει διώξεις για τα κακουργήματα της παθητικής δωροδοκίας κατά του Δημοσίου, απιστία περί την υπηρεσία κατά του Δημοσίου, τελεσθείσα με ιδιαίτερα τεχνάσματα, άπαξ και κατ’ εξακολούθηση, καθώς και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος).

Οι Αρχές εκτιμούν ότι ο Σωτήρης Εμμανουήλ διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στο σκάνδαλο των υποβρυχίων, ενώ η έκθεση-κόλαφος της αμερικανικής εταιρείας Debevoise & Plimpton τον αποκαλεί «χοντρό» και τον εμφανίζει να πήρε «μίζες» συνολικού ύψους 24 εκατ. ευρώ. Το υπέρογκο ποσό φέρεται να εισπράχθηκε μέσω των εταιρειών συμφερόντων του, Inveco και Μετάλκο.

O «ταμίας» Γιάννης Μπέλτσιος

Ο Γιάννης Μπέλτσιος, φέρεται να συμμετείχε στην αποκαλούμενη «Ομάδα Α», η οποία είχε ως αντικείμενο τον χειρισμό των χρηματικών ποσών, ύψους 55 εκατ. ευρώ, που δόθηκαν ως μίζες για την αγορά των 4 γερμανικών υποβρυχίων από την ελληνική κυβέρνηση το 2000.

Ο εφοπλιστής Μιχάλης Ματαντός έχει ήδη καταθέσει στις γερμανικές Αρχές ότι ο ίδιος έδωσε προμήθεια 1 εκατ. ευρώ στον Γ. Μπέλτσιο.

Ο Γιάννης Μπέλτσιος διετέλεσε νομάρχης Καβάλας μέχρι το 1988, χρημάτισε γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών επί υπουργίας Α. Τσοχατζόπουλου, υπήρξε μέλος της Κ.Ε. του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και γραμματέας του τομέα Αυτοδιοίκησης. Το 2002 τοποθετήθηκε στο Δ.Σ. της Δημόσιας Επιχείρησης Παροχής Αερίου, όπου αργότερα κατέλαβε τη θέση του προέδρου. Την ίδια χρονιά ανέλαβε αντιπρόεδρος στο Αττικό Μετρό.

Διαβάστε επίσης:
H σειρά του Γιάννου, Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2013, 17:40

Αυτοί πήραν τις μίζες, Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου 2014, 15:46

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης