Σοβαρά επεισόδια μεγάλης έκτασης ξέσπασαν το μεσημέρι της Κυριακής στον προσφυγικό καταυλισμό της Ειδομένης. Μετά από εκδήλωση διαμαρτυρίας υπέρ της ελεύθερης διέλευσης προς τη βόρεια Ευρώπη, οι πρόσφυγες κινήθηκαν μαζικά με σκοπό να περάσουν τα σύνορα προς τα Σκόπια, και οι αστυνομικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ χρησιμοποίησαν μεγάλη ποσότητα χημικών, βομβίδων κρότου λάμψης και δακρυγόνων προκειμένου να τους απωθήσουν προς την ελληνική πλευρά.

Μάλιστα έγινε χρήση πλαστικών σφαιρών, ενώ οι σκοπιανοί αστυνομικοί πέρασαν και στο ελληνικό έδαφος από όπου και επιχείρησαν, όπως αναφέρει τηλεοπτικός σταθμός. Σύμφωνα με το ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας όμως, δεν σημειώθηκε παραβίαση των συνόρων από τη σκοπιανή αστυνομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο δεν πρόκειται για μεμονώμένο περιστατικό. Οι σκοπιανοί αστυνομικοί είχαν ανοίξει πυρ κατά των μεταναστών σε ελληνικό έδαφος και στις 2 Δεκεμβρίου 2015, όπως είχε αποκαλύψει το zougla.gr κατά τη διάρκεια αποστολής του στην περιοχή:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες προσπάθησαν να προσεγγίσουν τον φράχτη μεταξύ των δύο χωρών και πολλοί από αυτούς πετούν αντικείμενα προς τους αστυνομικούς, οι οποίοι απαντούσαν διαρκώς με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες. Τα επεισόδια συνεχίστηκαν για αρκετή ώρα με σποραδικά διαλείμματα.


(Φωτογραφίες: Eurokinissi)

Νωρίτερα το πρωί πενταμελής αντιπροσωπεία των προσφύγων μετέβη στη συνοριογραμμή και μίλησε με τους Σκοπιανούς οι οποίοι τους επανέλαβαν ότι τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν, με συνέπεια οι υπόλοιποι συγκεντρωμένοι να επιτεθούν στους Σκοπιανούς με πέτρες. Αυτή την ώρα επικρατεί ένταση κι η ατμόσφαιρα πάνω από τον καταυλισμό έχει καλυφθεί από καπνούς.

Οι ελληνικές αστυνομικές αρχές βρίσκονται σε εγρήγορση, ωστόσο, αποσυνδέουν τη συγκέντρωση από φυλλάδιο γραμμένο στην αραβική γλώσσα, που μοιράστηκε χθες από αγνώστους, καλώντας τους πρόσφυγες σε μαζικό πέρασμα από τα σύνορα. «Κυκλοφόρησε κάποιο φυλλάδιο, όμως, στη σιδηροδρομική γραμμή έχουμε μία από τις διαμαρτυρίες που γίνονται καθημερινά, δεν πρόκειται για κάποια οργανωμένη προσπάθεια να περάσουν τα σύνορα, είναι γύρω στα 150-200 άτομα», ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκπρόσωποι των αστυνομικών αρχών.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ρωσικού δικτύου RT, μετανάστες της είπαν πριν την έναρξη των επεισοδιών ότι «σήμερα είτε περνάμε το φράχτη είτε πεθαίνουμε».

Επτά τραυματίες

Συνολικά επτά τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο Κιλκίς. Σύμφωνα με τον εκτελούντα χρέη διοικητή του νοσοκομείου Κιλκίς Αιμίλιο Σάτσογλου, οι τρεις από αυτούς έχουν ήδη επιστρέψει στον καταυλισμό, ενώ η κατάσταση των υπολοίπων δεν εμπνέει ανησυχία.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τριακόσια περιστατικά. Απ’ αυτά, τα 200 ήταν αναπνευστικά, 34 άτομα έχουν ανοιχτές πληγές και 30 φέρουν τραύματα από σφαίρες καουτσούκ.

Δείτε φωτογραφίες:

Αποπνιχτική η ατμόσφαιρα λόγω της μεγάλης χρήσης χημικών

Με αναπνευστικά προβλήματα πολλοί μετανάστες

Φωτογραφίες από την πλευρά των Σκοπίων:

Διαβήματα στην ΠΓΔΜ για τα επεισόδια στην Ειδομένη

Σε δύο αυστηρά διαβήματα προέβη ο επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στην ΠΓΔΜ, πρέσβης κ Θεοχάρης Λαλάκος, με αφορμή τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στην Ειδομένη, τα οποία το υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει απαράδεκτα. Όπως ανακοινώθηκε, ο κ. Λαλάκος κατέστησε σαφές με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η χρήση βίας κατ’ουδένα τρόπο συμβάλλει στην επίλυση του προσφυγικού προβλήματος και έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις σχετικές προβλέψεις του Διεθνούς και Ανθρωπιστικού Δικαίου.

Κάλεσε, τέλος, τις Αρχές της γειτονικής χώρας να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να επιδείξουν την προσήκουσα υπευθυνότητα, αυτοσυγκράτηση και νηφαλιότητα.

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η κυβέρνηση παλεύει με όλες της τις δυνάμεις στο προσφυγικό/μεταναστευτικό, σε πολλά ταυτόχρονα μέτωπα, από την Ειδομένη μέχρι τα νησιά.  Παρά τις σημαντικές δυσκολίες και ποικίλες αντιξοότητες τις οποίες η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει και να ξεπεράσει, έχει παράξει και καθημερινά εξακολουθεί να παράγει αποτελέσματα και, μάλιστα, με πολύ ταχύτερους ρυθμούς από ότι προέβλεπαν ή ανέμεναν καλόπιστοι και κακόπιστοι, μέσα και έξω από τη χώρα.

Όντως υπάρχουν ακόμα κενά, όμως η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι τεράστια και, πολύ σύντομα, η εικόνα του προσφυγικού/μεταναστευτικού στην Ελλάδα θα έχει αλλάξει ριζικά».

ΠΓΔΜ: Για προσπάθεια προσφύγων και μεταναστών να εισέλθουν παράνομα στο έδαφος της χώρας κάνουν λόγο αρμόδιοι παράγοντες

«Τρεις ομάδες μεταναστών, αποτελούμενες από 500 έως 700 άτομα, τα οποία βρίσκονται εδώ και αρκετό καιρό στον άτυπο καταυλισμό της Ειδομένης, προσπάθησαν σήμερα να περάσουν παράνομα και με τη βία στο έδαφος της ΠΓΔΜ», ανέφερε αρμόδιος παράγοντας από το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων της ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, οι πρόσφυγες και μετανάστες προσπάθησαν να εισέλθουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ από τρία διαφορετικά σημεία, προκαλώντας φθορές στον προστατευτικό φράχτη.

Από το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ (στο οποίο υπάγεται η αστυνομία) ανέφεραν ότι ομάδες προσφύγων και μετανάστες από τον καταυλισμό στην Ειδομένη προσπάθησαν να κόψουν ορισμένα σημεία του αγκαθωτού φράχτη και έριξαν πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων της ΠΓΔΜ, οι οποίες αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης για να τους απωθήσουν.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, η κατάσταση, στην παρούσα φάση, είναι υπό έλεγχο.

Γ. Κυρίτσης: Επικίνδυνη και καταδικαστέα πρακτική

Ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για το Προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης έκανε την ακόλουθη δήλωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Η χρήση χημικών, σφαιρών από καουτσούκ και βομβίδων κρότου-λάμψης, άνευ διακρίσεων, εναντίον ευάλωτων πληθυσμών, και μάλιστα χωρίς να συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας, είναι πρακτική επικίνδυνη και καταδικαστέα.

Καλούμε τις αρχές της ΠΓΔΜ να αντιληφθούν τους δυνητικούς κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση βίας εναντίον προσφύγων και μεταναστών. Καλούμε επίσης τους πρόσφυγες να μην πιστεύουν τις φήμες και τις ψευδείς πληροφορίες που διακινούν με εγκληματική ανευθυνότητα άγνωστοι, και να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές που εγγυώνται την ασφαλή μετακίνησή τους στους οργανωμένους χώρους προσωρινής φιλοξενίας.»

Κουμουτσάκος: Πλήρης απουσία του κράτους από την Ειδομένη

Για απουσία του ελληνικού κράτους από την Ειδομένη κάνει λόγο ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος, με αφορμή τα επεισόδια που σημειώθηκαν στα ελληνοσκοπιανά σύνορα. «Τα πολύ ανησυχητικά γεγονότα στην Ειδομένη, τα οποία είχαν, ουσιαστικά, προαναγγελθεί, αποκαλύπτουν την πλήρη απουσία του ελληνικού κράτους από τμήμα ελληνικού εδάφους», αναφέρει χαρακτηριστικά και διερωτάται: «Πού είναι το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής; Πού είναι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη; Πού είναι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας; Πού είναι το υπουργείο Εξωτερικών; Πού είναι η κυβέρνηση; Υπάρχει;».

Ο κ. Κουμουτσάκος καταδίκασε κατηγορηματικά τις σημερινές βίαιες ενέργειες Δυνάμεων Ασφαλείας των Σκοπίων κατά προσφύγων και μεταναστών, που βρίσκονταν σε ελληνικό έδαφος, αφού τόνισε ότι συνιστούν επικίνδυνο γεγονός.

Παραίτηση Τσίπρα ζητεί το ΠΑΣΟΚ

Απούσα και επικίνδυνη χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ την κυβέρνηση και συμπληρώνει ότι με την ανικανότητά της να προστατεύσει τόσο τα σύνορά μας όσο και τους πρόσφυγες, εκθέτει διεθνώς τη χώρα.

«Οι εντάσεις και οι συγκρούσεις στις προσφυγικές φαβέλες, τόσο στον Πειραιά όσο και στην Ειδομένη, οδηγούν σε ανεξέλεγκτες και επικίνδυνες καταστάσεις. Η ασυδοσία και οι εκτός ελέγχου καταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί εκτός από ζητήματα υγιεινής, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ασφάλειας αλλά και τον προφανή κίνδυνο για ανθρώπινα θύματα βάζουν σε πολιτικό κίνδυνο την ίδια τη χώρα», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι τα σημερινά γεγονότα στην Ειδομένη «πέραν όλων των άλλων διασύρουν διεθνώς τη χώρα δίνοντας την εντύπωση ότι είναι ανίκανη να ελέγξει τα σύνορα της» και καλεί την «απούσα αλλά επικίνδυνη κυβέρνηση να περιφρουρήσει τα συμφέροντα της χώρας και τα σύνορα της. Να προστατεύσει τους τοπικούς πληθυσμούς αλλά και τους μετανάστες και τους πρόσφυγες». «Σε κάθε περίπτωση οφείλει ο Πρωθυπουργός να αναλάβει τις ευθύνες του και να παραιτηθεί», καταλήγει.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης