Δεκάδες συγκινητικές ιστορίες καταγράφονται σε καθημερινή βάση από το έμψυχο δυναμικό της Διεύθυνσης Πρόνοιας του ενιαίου Δήμου Βόλου, οι οποίες μαρτυρούν την αθέατη πλευρά της κρίσης, που μεταφράζεται σε 280 και πλέον άπορα παιδιά, αλλά και συμπολίτες, που αδυνατούν πλέον να αγοράσουν ακόμη κι ένα εισιτήριο αστικού λεωφορείου.

Δεκάδες παιδιά άπορων οικογενειών είναι γραμμένα σε διάφορα προγράμματα της Πρόνοιας, ενώ όπως εκτιμάται, ο παραπάνω αριθμός είναι ενδεικτικός και δεν αποτυπώνει το πρόβλημα στην ολότητά του, διότι υπάρχουν πολλές ακόμη οικογένειες, οι οποίες βιώνουν σιωπηλά οικονομικές δυσκολίες λόγω της κρίσης, τις οποίες, ωστόσο, δεν εκμυστηρεύονται στον περίγυρό τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι συγκλονιστική, παράλληλα, η διαπίστωση ότι συμπολίτες, που κάποτε διέθεταν οικονομική ευχέρεια, διανύουν πλέον πεζοί αρκετά μεγάλες αποστάσεις, ξεκινώντας από μακρινές περιοχές όπως η Νέα Δημητριάδα ή οι Αλυκές, προκειμένου να μεταβούν στα γραφεία της Πρόνοιας στη Νέα Ιωνία, για να ζητήσουν οικονομική βοήθεια.

Τα βασικά αιτήματα που διατυπώνονται τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι συνώνυμα κυρίως με την προμήθεια ξύλων για την κάλυψη των αναγκών του χειμώνα και την εξασφάλιση χρηματικού βοηθήματος για την αποπληρωμή των λογαριασμών του ρεύματος και του νερού, καθώς και για την προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης για το καθημερινό τραπέζι.

Η πληθώρα των αιτημάτων που διατυπώνονται, σε συνδυασμό με την έλλειψη κρατικών κονδυλίων για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών, εντείνουν τον προβληματισμό των στελεχών της Πρόνοιας, που καταβάλλουν προσπάθειες, προκειμένου να βοηθηθούν όσοι έχουν ανάγκη. Σε παλαιότερες εποχές καλύπτονταν, σημειωτέον, αρκετά αιτήματα μέσω της έκτακτης χρηματοδότησης, η οποία δεν έχει δοθεί μέχρι στιγμής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρει στο σημείο αυτό η Ελένη Ζαφειρίου, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας, ΚΑΠΗ και Δημόσιας Υγείας του Δήμου Βόλου: «η έκτακτη χρηματοδότηση που δόθηκε πέρυσι, στις 30 Δεκεμβρίου, ήταν μόλις 10.000 ευρώ, τα οποία διατέθηκαν εξ ολοκλήρου για την κάλυψη πολλών αιτημάτων, δεδομένου ότι η Πρόνοια εξυπηρετεί όλη την περιοχή, πέραν του ενιαίου Δήμου Βόλου. Γενικά, προσθέτει η ίδια, οι καταστάσεις που βλέπουμε είναι πολύ δύσκολες και οι περισσότεροι ζητούν χρήματα για την κάλυψη των καθημερινών τους αναγκών, για το ρεύμα που έχει κοπεί, για τα παιδιά τους, που δεν μπορούν να τα ταΐσουν και πηγαίνουν νηστικά στο σχολείο».

Όπως επισημαίνει παράλληλα η κ. Ζαφειρίου, ο συνολικός αριθμός των συμπολιτών που είναι εγγεγραμμένοι στην Πρόνοια, δεν αποτυπώνει το πρόβλημα που υπάρχει στο σύνολό του, διότι πολλοί άποροι και νεόπτωχοι οικογενειάρχες, δεν αποκαλύπτουν τις δραματικές στιγμές που βιώνουν. Πρώην επαγγελματίες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρά οικονομικά προβλήματα, αλλά και νεαρά ζευγάρια που έχουν απολυθεί από την εργασία τους, δεν αποκαλύπτουν τη δύσκολη καθημερινότητά τους και κατά συνέπεια δεν απευθύνονται στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Υπάρχουν, κατά συνέπεια, πολλά περιστατικά που δεν έρχονται στο φως, παρότι χρήζουν άμεσης βοήθειας και πολλά παιδιά που στερούνται ακόμη και τα στοιχειώδη. Γι’ αυτό το λόγο καταβάλλονται προσπάθειες, προκειμένου να εξασφαλιστεί κονδύλι, το οποίο θα καλύψει τις βασικές διατροφικές ανάγκες παιδιών άπορων οικογενειών και το πρωινό που, σε πολλές περιπτώσεις, στερούνται.

Πηγή : Ταχυδρόμος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης