Αποστολή: Σωτήρης Σκουλούδης

Μία κομβική επίσκεψη, με συμβολικό χαρακτήρα, πραγματοποίησε τη Δευτέρα ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από βουλευτές-μέλη της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής και ανώτατους αξιωματούχους των Ενόπλων Δυνάμεων σε ακριτικά νησιά της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το γεγονός δεν πέρασε απαρατήρητο από τη γειτονική Τουρκία, καθώς ακόμη και σήμερα τουρκικά μαχητικά παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο, πετώντας πάνω από τη νήσο Ρω, κατά την προσγείωση του Σινούκ που μετέφερε τον υπουργό Άμυνας και τους βουλευτές.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Καμμένος μιλώντας στον απεσταλμένο του zougla.gr: «Από το πρωί υπήρξαν παραβιάσεις και στο βόρειο Αιγαίο αλλά σε όλες τις περιπτώσεις, κατά πάγια τακτική, υπήρξε άμεση αντίδραση και τα τουρκικά μαχητικά αναχαιτίστηκαν επιτυχώς σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες».

Οι παραβιάσεις

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, σήμερα το πρωί, οι πιλότοι δύο τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο στην περιοχή μεταξύ Λέσβου-Χίου. Αμέσως αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν εικονικά από δύο ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη, ωστόσο αρνήθηκαν να σταματήσουν την παράτυπη πτήση και η αναχαίτιση εξελίχθηκε σε αερομαχία.

Αμέσως μετά τα τουρκικά F-16 βγήκαν από τον ελληνικό εναέριο χώρο, όμως λίγο αργότερα μπήκαν ξανά χωρίς άδεια στο FIR Αθηνών και στη συνέχεια προχώρησαν σε παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου στην περιοχή μεταξύ Χίου και Σάμου. Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγη ώρα η αναχαίτιση από τα ελληνικά μαχητικά εξελίχθηκε σε εμπλοκή.

Μετά τη δεύτερη εικονική αερομαχία οι Τούρκοι πιλότοι κινήθηκαν νοτιοανατολικά, πετώντας στην περιοχή των Δωδεκανήσων και βγήκαν τελικά από τον ελληνικό εναέριο χώρο από την περιοχή ανατολικά της Ρόδου.

H στιγμή που ελληνικά μαχητικά αναχαιτίζουν τα τουρκικά F-16 (Τα ελληνικά αεροσκάφη απογειώθηκαν από το Καστέλι)

Tα Σινούκ προσγειώθηκαν σε Ρω και Στρογγύλη

Τις νησίδες Ρω και Στρογγύλη επισκέφθηκε το πρωί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο αναπληρωτής υπουργός, Δημήτρης Βίτσας και 9 βουλευτές, μέλη της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, συνοδευόμενα από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, κ. Αποστολάκη και τον αρχηγό ΓΕΣ, κ. Τελλίδη.

Στη διάρκεια της επίσκεψης οι υπουργοί και οι βουλευτές ενημερώθηκαν από στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για ζητήματα που αφορούν την προστασία των νησίδων, καθώς και για τις συνθήκες διαμονής και διαβίωσης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σε δήλωσή του, ο κ. Καμμένος ευχαρίστησε ιδιαίτερα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, επισημαίνοντας ότι η Βουλή και ο ελληνικός λαός γνωρίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, τιμά όλο το προσωπικό και ότι οι σκέψεις τους είναι δίπλα τους.

Στιγμιότυπα από την επίσκεψη στη Ρω:

Στιγμιότυπα από την επίσκεψη στη Στρογγύλη:

Επίσκεψη στο ακριτικό Καστελόριζο

Από το στρατόπεδο της Μεγίστης στο Καστελόριζο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος προχώρησε σε δηλώσεις, επαινώντας το έργο των ενόπλων δυνάμεων στα ακριτικά νησιά.

«…Με τις συναδέλφισσες και τους συνάδελφους… Είμαστε σήμερα εδώ. Επισκεφθήκαμε τη Ρω, τη Στρογγύλη και το Καστελόριζο για να ευχηθούμε χρόνια πολλά στους στρατιωτικούς, τους αξιωματικούς… Γνωρίζουμε ότι το έργο που επιτελούν είναι ένα δύσκολο έργο» είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός και συνέχισε:

«Το μήνυμα ομοψυχίας εκ μέρους του ελληνικού λαού είναι αυτό το οποίο δυναμώνει ακόμη περισσότερο το υψηλό ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων…».

Εν συνεχεία έδωσε τα εύσημά του σε όλες τις Ένοπλες Δυνάμεις που προστατεύουν την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας, ενώ αναφέρθηκε ιδιαιτέρως και σε όσους θα κάνουν εφέτος γιορτές μακριά από τις οικογένειές τους.

Δηλώσεις αξιωματούχων από το Καστελόριζο:

Πάνος Καμμένος:

N. Kασιμάτη

Ελένη Αυλωνίτου:

Κώστας Κατσίκης:

Hλίας Κασιδιάρης:

Πλάνα από την ενημέρωση στο στρατόπεδο της Μεγίστης:

Στο Καστελόριζο η στρατιωτική ηγεσία του νησιού ενημέρωσε την επιτροπή και τον υπουργό για την πορεία των στρατιωτικών έργων και την επιχειρησιακή ετοιμότητα των δυνάμεων σε Καστελόριζο, Στρογγύλη και Ρω, ενώ έκαναν δώρο έναν πίνακα με την Κυρά της Ρω στον κ. Καμμένο.

Στη συνέχεια, ο υπουργός, η επιτροπή και οι δημοσιογράφοι επισκέπτηκαν την πόλη και το λιμάνι του Καστελόριζου, όπου ο κ. Καμμένος χαιρέτησε το προσωπικό της πυραυλάκατου «Ντεγιάννης».

Ο Πάνος Καμμένος και οι βουλευτές περπάτησαν στο Καστελόριζο και είχαν σύντομες συνομιλίες με τους Ακρίτες.

Ο κ. Καμμένος στη συνέχεια μετέβη στη Σαντραπεία Σχολή, όπου οι μαθητές τού ζήτησαν να τους βοηθήσει σε υλικοτεχνική υποδομή αλλά και να διοργανωθεί μια εκδρομή για αυτούς στην Αθήνα. Ο υπουργός Άμυνας δεσμεύτηκε ενώπιόν τους ότι όσα άπτονται της αρμοδιότητας του υπουργείου του θα γίνουν πράξη.


 
Στο σχολείο τον περίμενε και μια ευχάριστη έκπληξη: Ένας μαθητής τον υποδέχτηκε παίζοντας μπουζούκι.

Φεύγοντας από το σχολείο την αποστολή προσέγγισε μια ομάδα 30 περίπου Σύρων προσφύγων. Οι μετανάστες ζήτησαν από τον κ. Βίτσα να τους βοηθήσει καθώς παραμένουν εγκλωβισμένοι στο νησί εδώ και περίπου δύο εβδομάδες. Ο αναπληρωτής υπουργός απάντησε ότι θα επιμεληθή του θέματος.

Διαβάστε επίσης:

Το zougla.gr στο σινούκ για το Καστελόριζο

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης