Σε άλλη μία προκλητική ενέργεια, η οποία παραβιάζει τους κώδικες καλής συμπεριφοράς της διεθνούς ναυσιπλοΐας, προχώρησε το Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας διά του εκπροσώπου του, του ναρκαλιευτικού TGG ACKAY, το οποίο συμμετέχει στη διεθνή άσκηση ναρκοπολέμου «ΑΡΙΑΔΝΗ 18» στον Πατραϊκό κόλπο.

Ενώ όλα τα άλλα πολεμικά σκάφη των συμμετεχουσών χωρών ανήρτησαν -ως είθισται- την ελληνική σημαία στον ιστό τους, αφού τα σκάφη ελλιμενίζονται σε ελληνικό λιμένα και δραστηριοποιούνται εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, το τουρκικό σκάφος αγνόησε τον κώδικα αυτόν. Ο φακός του zougla.gr απαθανάτισε την τουρκική αγένεια και προκλητική συμπεριφορά, αλλά και αποτύπωσε τη συμμόρφωση άλλων πολεμικών σκαφών, τα οποία ενήργησαν σύμφωνα με τις ναυτικές παραδόσεις.

Οι φωτογραφίες από το λιμάνι της Πάτρας είναι ενδεικτικές

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το zougla.gr επικοινώνησε με το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΝ, στελέχη των οποίων ισχυρίστηκαν πως πρόκειται για συνήθη πρακτική των τουρκικών πολεμικών όταν βρίσκονται στην Ελλάδα, αλλά και των ελληνικών πολεμικών σκαφών όταν βρίσκονται στην Τουρκία. Πρόκειται, δηλαδή, για μία ανεπίσημη και άτυπη συνεννόηση, η οποία δεν συνάδει με τους διεθνείς κώδικες και τις παραδόσεις της διεθνούς ναυσιπλοΐας. 

Ανακοίνωση ΓΕΝ για το δημοσίευμα του zougla.gr

Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού μετά το δημοσίευμα του zougla.gr εξέδωσε ανακοίνωση, η οποία έχει ως εξής:

«Αναφορικά με δημοσιεύματα στο διαδίκτυο που αφορούν σε μη έπαρση της Ελληνικής σημαίας από το πλοίο του Ναυτικού της Τουρκίας TCG AKCAY, το οποίο βρίσκεται ελλιμενισμένο στο λιμένα Πατρών, στο πλαίσιο της συμμετοχής στην άσκηση «ΑΡΙΑΔΝΗ 2018», διευκρινίζεται ότι τα πολεμικά πλοία δεν υποχρεούνται από το Διεθνές Δίκαιο να υψώνουν τη σημαία της χώρας που τα φιλοξενεί».

Διερωτάται ο καθένας γιατί οι υπόλοιποι κυβερνήτες των φιλοξενουμένων πολεμικών σκαφών στην άσκηση «ΑΡΙΑΔΝΗ 18» ύψωσαν την ελληνική σημαία, ακολουθώντας τους κώδικες τιμής και τις ναυτικές παραδόσεις, ενώ ο Τούρκος κυβερνήτης το απέφυγε…

Η άσκηση «ΑΡΙΑΔΝΗ 18»

Στην «ΑΡΙΑΔΝΗ 18» συμμετέχει η νατοϊκή δύναμη ναρκοπολέμου (SNMCMG 2) με ναρκοθηρευτικά από την Ισπανία, την Ιταλία, τη Μεγάλη Βρετανία και την Τουρκία. Συμμετέχουν ακόμη με ναρκοθηρευτικά η Αίγυπτος, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ρουμανία.

Παρατηρητές έχουν στείλει η Βουλγαρία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Βέλγιο, η Ρουμανία και η Τουρκία. 

Η Ελλάδα συμμετέχει με τη φρεγάτα «ΛΗΜΝΟΣ» (πλοίο διοικήσεως της άσκησης), με ναρκοθηρευτικά καθώς και με μία κανονιοφόρο, ενώ παίρνουν μέρος και ομάδες εξουδετέρωσης ναρκών. 

Η «ΑΡΙΑΔΝΗ» είναι άσκηση τύπου «INVITEX», η οποία διοργανώνεται από το Πολεμικό Ναυτικό σε ετήσια βάση.

Σκοποί της άσκησης είναι μεταξύ άλλων η προώθηση της συνεργασίας και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των συμμετεχόντων διαφορετικής εθνικότητας, η ενίσχυση της επιχειρησιακής και μαχητικής ικανότητας και ετοιμότητας όλων των συμμετεχόντων και η προαγωγή του επιπέδου της συνεργασίας τους σε επιχειρησιακό, τακτικό και τεχνικό επίπεδο στη σχεδίαση και διεξαγωγή επιχειρήσεων ναρκοπολέμου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης