Απόδειξη της εργαλειοποίησης των μεταναστών από το καθεστώς Ερντογάν αποτελεί η παραδοχή Τούρκου ταξιδιωτικού πράκτορα για τη δωρεάν μεταφορά προσφύγων στον Έβρο.

Ο Αχμέτ Τοπτσού, διευθυντής τουριστικού γραφείου, δήλωσε πως ήρθε σε επαφή μαζί του ένα ίδρυμα που εργάζεται με μετανάστες και του ζήτησε να κλείσει τα λεωφορεία του. «Τους μεταφέραμε εδώ κι εκεί στο παρελθόν και πήραμε πολλά από τα χρήματά τους. Έτσι αυτή τη φορά ήταν δωρεάν» είπε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο η υπηρεσία μετανάστευσης της Τουρκίας αρνήθηκε αναφορές σύμφωνα με τις οποίες χρησιμοποίησε τα λεωφορεία της για να οδηγήσει τους μετανάστες στα σύνορα, αν και μεταφορικά μέσα υπήρχαν διαθέσιμα για όποιους ήθελαν να δοκιμάσουν την τύχη τους στα σύνορα.

Από το σημείο αυτό ανέλαβε δράση η τουρκική προπαγάνδα: Τουρκικά μέσα ενημέρωσης κάλυψαν κάθε βήμα του ταξιδιού τους. Κυρίως φιλοκυβερνητικοί τηλεοπτικοί παρουσιαστές έδειχναν μετανάστες να επιβιβάζονται σε λεωφορεία στην Κωνσταντινούπολη, να περπατούν προς τα σύνορα στη δυτική επαρχία της Αδριανούπολης και να σταματούν στην ουδέτερη ζώνη. Ένα κανάλι μάλιστα έκανε λόγο για «πορεία προς την ελπίδα». Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ισχυρίσθηκε χθες, Τρίτη, χωρίς να δώσει κανένα στοιχείο, ότι Έλληνες στρατιώτες σκότωσαν τρεις μετανάστες που προσπάθησαν να μπουν στη χώρα – ένας ισχυρισμός τον οποίο η Ελλάδα διέψευσε.

«Άνθρωποι που ζητούν άσυλο χρησιμοποιούνται και πάλι σαν διαπραγματευτικό χαρτί σ’ ένα θανάσιμο πολιτικό παιγνίδι» λέει ο Αναπληρωτής Διευθυντής Ερευνών της Διεθνούς Αμνηστίας Μάσιμο Μοράτι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί, δήλωσε πως η κίνηση της Άγκυρας έχει στόχο να αποσπάσει περισσότερα χρήματα από την ΕΕ. «Έχουμε μάλλον ισχυρούς λόγους για να πιστεύουμε ότι οι μετανάστες όχι μόνο αφέθηκαν να περάσουν, αλλά ακόμη και σπρώχθηκαν, ενθαρρύνθηκαν να φύγουν και πως το πράγμα ήταν εντελώς σχεδιασμένο» δήλωσε.

Με πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης