Μία σύγχρονη υπόθεση δουλεμπορίου έφερε στο φως η αστυνομική έρευνα, σε πτηνοτροφική μονάδα στη Χαλανδρίτσα Αχαΐας, καθώς, όπως αποκαλύφθηκε, εννέα Ρουμάνοι μετανάστες βίωναν τον εφιάλτη στα χέρια ενός 41χρονου ομοεθνούς τους και ενός Έλληνα 51 ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο δράστες εξανάγκαζαν τους αλλοδαπούς να εργάζονται δίχως μισθό και χωρίς ξεκούραση, με την απειλή των όπλωνΤο νήμα της υπόθεσης, που ξύπνησε μνήμες από την πολύκροτη υπόθεση της Μανωλάδας, άρχισε να ξετυλίγεται όταν δύο από τα θύματα του ιδιότυπου σκλαβοπάζαρου βρήκαν την ευκαιρία να… αποδράσουν και να απευθυνθούν στις Αρχές. Ενώπιον των ανδρών της Αστυνομίας, εξιστόρησαν με κάθε λεπτομέρεια την κόλαση που ζούσαν καθημερινά.

Οι δύο δράστες εξανάγκαζαν τους αλλοδαπούς να εργάζονται δίχως μισθό και χωρίς ξεκούραση, με την απειλή των όπλων.

Την ίδια στιγμή, οι επιτήδειοι θησαύριζαν… στην πλάτη τους, καθώς, στην κατοχή τους βρέθηκε χρηματικό ποσό μεγαλύτερο του 1,5 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της εμπορίας ανθρώπων και της παράβασης της νομοθεσίας περί πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και περί όπλων, ενώ ένας ακόμη συνεργός τους, ρουμανικής καταγωγής, αναζητείται.

Ομοεθνής τους, εκμεταλλευόμενος τη δεινή τους κατάσταση, τους υποσχέθηκε νόμιμη εργασία στην Ελλάδα, με καλές συνθήκες και ικανοποιητικό μισθόΌπως εξακριβώθηκε από την έρευνα των ανδρών της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων, ο Γολγοθάς των Ρουμάνων ξεκίνησε τις αρχές του χρόνου, όταν στρατολογήθηκαν στην πατρίδα τους, από τον αναζητούμενο, ο οποίος εκμεταλλευόμενος τη δεινή οικονομική τους κατάσταση και υποσχόμενος νόμιμη εργασία στην Ελλάδα, με καλές συνθήκες και ικανοποιητικό μισθό, απέσπασε τη συναίνεση τους και τους έπεισε να ταξιδέψουν στη χώρα μας, για να εργαστούν στην επιχείρηση του 51χρονου.

Κατά την άφιξή τους στην Πάτρα, τους παρέλαβαν οι δύο συλληφθέντες και τους εγκατέστησαν σε οίκημα, με άσχημες συνθήκες υγιεινής, ελλιπή σίτιση και παντελή έλλειψη θέρμανσης, ενώ τους εξανάγκαζαν να εργάζονται καθημερινά, από το πρωί έως το βράδυ, χωρίς ανάπαυση.

Οι συλληφθέντες επιτηρούσαν συνεχώς τους αλλοδαπούς εργάτες, τους οποίους κατακρατούσαν με τη χρήση ψυχολογικής και σωματικής βίας, χωρίς να τους καταβάλουν τις συμφωνηθείσες χρηματικές αμοιβές τους.

Επιπρόσθετα, ο 51χρονος έφερε αρκετές φορές κατά την επιτήρηση τους καραμπίνα ή πιστόλι, πυροβολώντας στον αέρα ή στο έδαφος κοντά στα πόδια τους για εκφοβισμό.


  
Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης στις πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, το πρωί της Τετάρτης, συνελήφθησαν οι δράστες, ενώ απελευθερώθηκαν άλλοι επτά υπήκοοι Ρουμανίας, για τους οποίους προέκυψε ότι τυγχάνουν θύματα εμπορίας ανθρώπων με σκοπό την εργασιακή τους εκμετάλλευση.

Κατά τις έρευνες βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:

 – το χρηματικό ποσό τών 1.595.115 ευρώ

– πολυτελές αυτοκίνητο
  
– πιστόλι με 90 φυσίγγια

– δύο κυνηγετικά όπλα και σπρέι πιπεριού.

Από τη διερεύνηση της υπόθεσης εξακριβώθηκε ότι η… «σπείρα» ακολουθούσε συστηματικά την εν λόγω τακτική, καθώς σε βάρος του Έλληνα συλληφθέντα είχε σχηματισθεί δικογραφία για παρόμοια αδικήματα το έτος 2013.

Στα θύματα παρασχέθηκε αρωγή και προστασία, μέχρις ότου επαναπατριστούν ασφαλώς, σύμφωνα με επιθυμία τους και σε συνεργασία με την πρεσβεία της Ρουμανίας στην Ελλάδα, ενώ οι δύο δράστες οδηγήθηκαν την Πέμπτη στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πατρών.

Επιμέλεια: Μανώλης Φουσκολαγουδάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης