Ζήτημα κυριότητας νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο και θέμα με τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θέτει με νέα προκλητική τοποθέτηση η Άγκυρα.

«Είναι γεγονός ότι υπάρχει μια σειρά από αλληλένδετα προβλήματα σε σχέση με το Αιγαίο», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ελάχιστα 24ωρα μετά τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης και την ανάγκη τροποποίησής της, το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρει σε ανακοίνωσή του: 

«Είναι γεγονός ότι υπάρχει μια σειρά από αλληλένδετα προβλήματα σε σχέση με το Αιγαίο. Μεταξύ των προβλημάτων αυτών περιλαμβάνεται και η κυριότητα ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο και σε σύνδεση με αυτό, το ότι δεν υπάρχουν μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας θαλάσσια σύνορα που να έχουν καθοριστεί με διεθνή συμφωνία που έχει ισχύ. Όπως είναι γνωστό, τα ζητήματα του Αιγαίου εξετάζονται στο πλαίσιο των υφιστάμενων μηχανισμών διαλόγου με την Ελλάδα… Τα τελευταία 13 χρόνια δεν υπήρξε αλλαγή ως προς το καθεστώς των νησίδων, των νησίδων και των βραχονησίδων στο Αιγαίο».

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία εντείνονται οι πιέσεις της Άγκυρας προς την Αθήνα για την έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών, που θεωρούνται ότι συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναταραχή στο εσωτερικό της Τουρκίας

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών αποτελεί ουσιαστικά και μία απάντηση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος είχε κάνει ένα δηκτικό σχόλιο για τα λεγόμενα του Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη τη δήλωση του Τούρκου προέδρου για τη Συνθήκη της Λωζάνης και υπογραμμίζοντας με νόημα: «Ας κοιτάξει τα 16 νησιά που επί της εποχής του παραδόθηκαν και όπου υψώθηκε η ελληνική σημαία». Πρόκειται για ισχυρισμό που προβάλλουν από το 2010 εθνικιστικοί κύκλοι στην Τουρκία και εδώ και λίγο καιρό έχει υιοθετήσει και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα

Στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας χαρακτηρίζει αναληθείς τις καταγγελίες του ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος περί μεταβίβασης της κυριαρχίας νησιών ή νησίδων στο Αιγαίο σε άλλη χώρα μετά το έτος 2003.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν είχε αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η Συνθήκη της Λωζάνης δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας. Κάποιοι επιχειρούν να την προβάλουν ως νίκη. Με τη συνθήκη αυτή παραχωρήσαμε τα νησιά του Αιγαίου. Όσοι έλαβαν μέρος στις συνομιλίες δεν κατάφεραν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Σήμερα βιώνουμε τις επιπτώσεις αυτής της αδυναμίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης