Με αμείωτο κέφι συνεχίζεται ο εορτασμός της Αποκριάς σε όλη τη χώρα. Τα «Ανακατωσάρια» στα Γρεβενά, τα οποία συμπληρώνουν 10 χρόνια ζωής, «κλέβουν την παράσταση» με μια σειρά μουσικό- χορευτικών εκδηλώσεων που αντλούν την έμπνευσή τους από το παρελθόν.

Ο θεσμός γεννήθηκε το 2001 από μόνιμους κατοίκους των Γρεβενών, που έχουν ως πυρήνα τους τον Μοτοσικλετικό Όμιλο Γρεβενών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπεύθυνος των εκδηλώσεων, κ. Ευάγγελος Νικόπουλος, δήλωσε συγκινημένος: «Το 2010, τα Ανακατωσάρια συμπυκνώνουν τη φιλοσοφία τους ουσιαστικά στη φράση ”10 χρόνια κομμάτια, τα κομμάτια-μνήμες ενός θεσμού που κλείνει μια δεκαετία ζωής και ετοιμάζεται για την επόμενη, τα κομμάτια που αφήνουν οι επισκέπτες φεύγοντας, τα κομμάτια της πόλης, τα κομμάτια των ανθρώπων μέσα και γύρω από τ’ Ανακατωσάρια”».

Η λαμπρή γιορτή εντάσσεται χρονικά στο τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς, όπως άλλωστε γινόταν και παλαιότερα με παρόμοιες γιορτές της περιοχής (ήδη από το 1900).

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία κάτοικοι των Γρεβενών διηγούνται ιστορίες για αποκριάτικους χορούς, οι οποίοι στιγμάτισαν τις δεκαετίες του 1950 και του 1960, για «φανούς» (τεράστιες φωτιές) που άναβαν αδιαλείπτως για χρόνια, «για κάτι όμορφο που μαράθηκε από το 1975 και μετά…».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα «Ανακατωσάρια» για τους περισσότερους κατοίκους αποτελούν ουσιαστικά την αναβίωση μιας χαμένης τοπικής παράδοσης.

Ακόμη και τα ενδυματολογικά σύμβολα του θεσμού εκφράζουν αυτή ακριβώς τη συνέχεια μέσα στον χρόνο, τη συμβίωση του παρελθόντος με το παρόν.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα εμφανιστούν διάφορα γνωστά συγκροτήματα, μπάντες και μουσικοσυνθέτες, όπως τα «Υπόγεια Ρεύματα», ο Θάνος Μικρούτσικος, καθώς και ο Κωστής Μαραβέγιας με την πολυεθνική μπάντα του «Maraveyas Ilegal».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης