Οκτώ ολοήμερες διαδρομές θα διανύσει ο παγκόσμιος πρωταθλητής και κάτοχος πολλαπλών υπερμαραθώνιων παγκόσμιων επιδόσεων Γιάννης Κούρος, για να τιμήσει τον πιο θαυμαστό του ήρωα του 1821, τον Νικήτα Σταματελόπουλο, τον γνωστό ως φτερωτό Νικηταρά, σε διάφορες πόλεις και χωριά όπου έδρασε ο Νικηταράς με διάφορα ανδραγαθήματα ή άλλες κινήσεις του.

Η προσπάθεια αυτή θα συμβάλλει στο να αναδειχθούν οι αρετές του Νικηταρά, όπως η ανδρεία και η σβελτάδα, η ανιδιοτέλεια, η υπέρμετρη αγάπη προς την πατρίδα και η θυσία όλου του βίου για την ελευθερία της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η οκταήμερη διαδρομή προς τιμήν του Νικηταρά τίθεται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με στόχο να προβληθούν ιστορικοί τόποι και μνημεία της Πελοποννήσου, αλλά κι άλλων περιοχών, καθώς και η δράση και το υποδειγματικό ήθος του Νικηταρά μέσα σε πλατύτερα πλαίσια ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.

Με εκκίνηση τον τόπο καταγωγής του Νικηταρά, την Τουρκολέκα Αρκαδίας, την Τρίτη 22 Νοεμβρίου, με μια σεμνή τελετή και, περνώντας από τη γενέτειρά του τη Νέδουσα, ο Γιάννης Κούρος θα διατρέξει διαδρομές στους Νομούς Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αρκαδίας, Αργολίδας, Κορινθίας, Βοιωτίας, Φθιώτιδας και Αττικής, για να τερματίσει στον Πειραιά στις 29 Νοεμβρίου, όπου ο Νικηταράς απεβίωσε πάμπτωχος, τυφλός και εγκαταλελειμμένος από τους τότε διοικούντες της χώρας. Σημειώνεται πως το μόνο που του είχε χορηγήσει η Πολιτεία ήταν μια άδεια επαιτείας.

Το πλήρες πρόγραμμα των διαδρομών, καθώς και οι κατά προσέγγιση ώρες διέλευσης από πόλεις και χωριά, με τις πιθανές τελετές, θα ανακοινωθούν λεπτομερώς τις προσεχείς ημέρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

Πηγή: arcadiaportal.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης