Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Στο Στρασβούργο μεταβαίνει στις 31 Μαΐου ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του zougla.gr από υψηλόβαθμα στελέχη των θεσμικών οργάνων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός πασχίζει, μέσω της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, να κλείσει κάποια ραντεβού με ιθύνοντες του Οργανισμού, που ασχολούνται με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την αστυνομική βία και την κατάσταση στις φυλακές.

Στο αποκλειστικό ρεπορτάζ του zougla.gr αποκαλυπτόταν πως στην επίμαχη επιστολή του ο επίτροπος ανέφερε ότι έχει στα χέρια του πληθώρα τεκμηριωμένων και πολύ σοβαρών περιπτώσεων κακομεταχείρισης πολιτών από αστυνομικούςΗ επίσκεψη, προς το παρόν, δεν χαρακτηρίζεται «επίσημη». Ωστόσο, αποφασίσθηκε έπειτα από τo αποκλειστικό ρεπορτάζ-ανταπόκριση του zougla.gr στις 4 Μαΐου 2017, στο οποίο αποκαλυπτόταν η οργή που είχε εκφράσει ο επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μουίζνιεκς για τη σωρεία των καταγγελιών που έχει στα χέρια του σχετικά με κακοποιήσεις πολιτών και κρατουμένων από την αστυνομία, στα κέντρα κράτησης και στις φυλακές.

Η «λίστα» των ραντεβού που, μέσω της ιδιαιτέρας γραμματέως του πρέσβη Στέλιου Περράκη, ζητήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης αποδεικνύει ότι ο Έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης μεταβαίνει στο Στρασβούργο για να διώξει από πάνω του τη «ρετσινιά» των όσων του καταμαρτύρησε με την επιστολή του ο επίτροπος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο υπουργός Δικαιοσύνης ζήτησε να συναντηθεί με τον επίτροπο Μουίζνιεκς, τον γ.γ. του Οργανισμού Θόρμπγιον Ζάγκλαντ, τον διευθυντή της αρμόδιας Επιτροπής του ΣτΕ για τα βασανιστήρια και την κακομεταχείριση (CPT) Γερούν Σόκκενμπρεκ καθώς και με τον πρόεδρο της Επιτροπής για την Ανεξαρτησία και Αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης (CEPEJ) Tζορτζ Στόουα.

Υπενθυμίζεται ότι στο αποκλειστικό ρεπορτάζ του zougla.gr αποκαλυπτόταν πως στην επίμαχη επιστολή του ο επίτροπος ανέφερε ότι έχει στα χέρια του πληθώρα τεκμηριωμένων και πολύ σοβαρών περιπτώσεων κακομεταχείρισης πολιτών από αστυνομικούς που, όπως υπογράμμιζε, «καταδεικνύουν το μακροχρόνιο και συστηματικό πρόβλημα της υπερβολικής χρήσης βίας στην επιβολή του νόμου, το οποίο απαιτεί αποφασιστική και συστηματική δράση της Ελλάδας».

Επιπλέον, ο επίτροπος άφηνε σαφείς υπαινιγμούς ότι στην Ελλάδα του 2017 γίνονται και βασανισμοί από τις αστυνομικές αρχές και καλούσε την ελληνική κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι ο ορισμός των βασανιστηρίων που περιέχεται στον ελληνικό ποινικό κώδικα είναι πλήρως ευθυγραμμισμένος με εκείνον που περιλαμβάνεται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση κατά των Βασανιστηρίων.

Επειδή η όλη μεθόδευση χαρακτηρίζεται από «παρασκηνιακές» ενέργειες, θα έχει ενδιαφέρον αν οι συναντήσεις του υπουργού Δικαιοσύνης με τους ιθύνοντες του Συμβουλίου της Ευρώπης θα δημοσιοποιηθούν κι αν θα γίνουν γνωστά και τα θέματα που θα συζητηθούν κατά τη διάρκειά τους.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης