Τριήμερες εκδηλώσεις για την επέτειο της 17ης Μαρτίου στη Μάνη

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 16 Μαρτίου 2014, 03:45
Τριήμερες εκδηλώσεις για την επέτειο της 17ης Μαρτίου στη Μάνη
Τριήμερες, από 15 έως και 17 Μαρτίου, είναι και φέτος οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην Αρεόπολη, το Γύθειο και την Καρδαμύλη για την επέτειο της έναρξης του αγώνα των Μανιατών εναντίον των Τούρκων κατακτητών.

Οι φετινές εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εσωτερικών και Εθνικής Άμυνας και συνδιοργανώνονται από τους Δήμους Ανατολικής Μάνης και Δυτικής Μάνης. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Το Σάββατο 15 Μαρτίου 2014, όπως πάντοτε οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από την Καρδαμύλη στις 14.00 το μεσημέρι με την άφιξη των Μαντατοφόρων από την έδρα του Πετρόμπεη με το μήνυμα της έναρξης του αγώνα στους καπεταναίους της Δυτικής Μάνης. Στο Ηρώο τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση , κατατέθηκαν στεφάνια και αποδόθηκαν τιμές. Μετά την εκφώνηση του πανηγυρικού λόγου της ημέρας ακολούθησε προσκλητήριο των Μανιατών που συμμετείχαν στην κατάληψη της Καλαμάτας και στον Ιερό Αγώνα του 1821. Ακολούθησε η αναπαράσταση της συνάντησης των καπεταναίων και της ιστορικής τους απόφασης να ξεκινήσουν τον αγώνα με παραδοσιακούς χορούς.

Στη συνέχεια και γύρω στις 17.00 το απόγευμα οι καπεταναίοι έφιπποι έφτασαν στον Πύργο Τζανετάκη στο Γύθειο, όπου και έλαβε χώρα η αναπαράσταση του πολεμικού συμβουλίου των Γρηγοράκηδων. Μετά τους παραδοσιακούς χορούς, η πομπή των παρευρισκομένων μετέβη στο Ηρώο του Γυθείου, όπου έλαβε χώρα η επιμνημόσυνη δέηση, η κατάθεση στεφάνων και το προσκλητήριο νεκρών.
Η όλη τελετή ολοκληρώθηκε με την οφειλόμενη απόδοση τιμών.

Την Κυριακή 16 Μαρτίου 2014 το μεσημέρι στις 12 ξεκινά η δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων με τους ιππικούς αγώνες να δεσπόζουν όπως κάθε χρόνο. Συμμετέχουν ο Ιππικός Σύλλογος Μάνης, ο Σύλλογος Φιλίππων Μάνης καθώς επίσης ιππείς και ιππικοί σύλλογοι από την περιοχή και όλη τη χώρα. Ο τερματισμός του αγώνα θα γίνει στην Αρεόπολη όπου και θα γίνει η απονομή των επάθλων από το Δήμαρχο Ανατολικής Μάνης Πέτρο Ν. Ανδρεάκο.

Το απόγευμα στις 15.30 θα ξεκινήσει το δεύτερο μέρος των εκδηλώσεων με ποιήματα και παραδοσιακούς χορούς από τα σχολεία του Δήμου. Στη συνέχεια το τελετουργικό περιλαμβάνει επιμνημόσυνη δέηση στο άγαλμα του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και κατάθεση στεφάνων από τα σχολεία της Μάνης και εκπροσώπους συλλογικών φορέων. Θα ακολουθήσει δρώμενο που θα αναφέρεται στην πολεμική αρετή των Μανιατών. Έπεται λαμπαδηδρομία ενώ οι συμμετέχοντες πολιτιστικοί σύλλογοι θα χορέψουν παραδοσιακούς χορούς.

Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται τη Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014 με την καθιερωμένη Δοξολογία στον Ιερό ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μάνης κ.κ. Χρυσοστόμου. Ακολούθως οι επίσημοι θα μεταβούν στην πλατεία της 17ης Μαρτίου, όπου για μια ακόμα φορά οι μαθητές των Λυκείων της Μάνης θα μεταφέρουν στον κόσμο τη μυσταγωγία της αναπαράστασης της ορκωμοσίας των Μανιάτικων οικογενειών. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Στο άγαλμα του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, στην κεντρική πλατεία της Αρεόπολης θα ψαλλεί επιμνημόσυνη δέηση, θα κατατεθούν στεφάνια και στη συνέχεια οι τριήμερες εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με την καθιερωμένη παρέλαση.

ΠΗΓΗ: lakonikanea.gr

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 16 Μαρτίου 2014, 03:45