«Πάρτι» καταπάτησης σε αρχαιολογικούς χώρους

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 9 Σεπτεμβρίου 2012, 11:54Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός - Παναγιώτης Βλαχουτσάκος


Ευρείας έκτασης καταπάτηση παρατηρείται στον αρχαιολογικό χώρο και στην παραλία της Τρυπητής Ηρακλείου Kρήτης, καθώς στην περιοχή υπάρχουν σταθμευμένα τροχόσπιτα, παρατημένες σκηνές και παράνομα παραπήγματα.

«Εξέχουσα» θέση όμως στο κάδρο της παρανομίας, κατέχουν μία ταβέρνα, χοιροστάσια και κοτέτσια τα οποία βρίσκονται εντός και γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο Τρυπητής, ο οποίος έχει πλέον μετατραπεί σε ιδιωτική περιουσία.

Κάτοικος της περιοχής, έχει μετατρέψει το συγκεκριμένο μέρος σε «bar restaurant», προσφέροντας φαγητό και ποτό με θέα τη... θάλασσα και «αρχαία ευρήματα».

Φωτογραφικά ντοκουμέντα, τα οποία βρίσκονται στη διάθεση της zougla.gr, εμφανίζουν τον συγκεκριμένο άνθρωπο, να έχει καταλάβει τη φυλασσόμενη ζώνη και να την έχει μετατρέψει σε ιδιωτική επιχείρηση, με τον Δήμο αλλά και τις εισαγγελικές αρχές, οι οποίες γνωρίζουν το θέμα, να τηρούν μέχρι στιγμής «σιγή ιχθύος».

Δρα ανεξέλεγκτα...

Το ιδιαίτερο φυσικό κάλος της περιοχής φαίνεται ότι ήταν αυτό που παρακίνησε τον εν λόγω επιχειρηματία, να καταλάβει το συγκεκριμένο μέρος και να αρχίσει να το «οικοδομεί» κατά το δοκούν.
Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι στην αρχή κατασκεύασε δίπλα σε αυτόν ένα -αυθαίρετο- σπίτι, μικρών σχετικά διαστάσεων.

Στη συνέχεια, βλέποντας ότι τόσο οι υπάλληλοι του Δήμου όσο και οι άντρες της αστυνομίας «απουσίαζαν» και τον άφηναν ανενόχλητο, άρχισε να επεκτείνει την «περιουσία» του κατασκευάζοντας –εντός πλέον- της απαγορευμένης περιοχής χοιροστάσια και κοτέτσια.
Προκειμένου μάλιστα να διαφυλάξει τα νέα του «αποκτήματα» περίφραξε την περιοχή με συρματοπλέγματα και τοποθέτησε εντός αυτής σκυλιά, τα οποία θα εξασφάλιζαν τη προστασία της.

Beach party με θέα… αρχαία ευρήματα

Το «κερασάκι στην τούρτα» αποτέλεσε η πρωτοβουλία του να «ανοιχτεί» πλέον και επαγγελματικά. Βλέποντας ότι η παραλία της Τρυπητής (η οποία απέχει από τη «περιουσία» του μερικά μόλις μέτρα) αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες και τουρίστες, μετέτρεψε το σπίτι του σε… ταβέρνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τοποθέτησε εντός αυτού οχτώ τραπέζια (για τις κρύες μέρες του Χειμώνα), ενώ εκτός αυτού –και πάνω στην φυλασσόμενη ζώνη- τοποθέτησε τραπέζια και καρέκλες, προσφέροντας στους λουόμενους ποτά και γαστρονομικές απολαύσεις.

Αποκορύφωμα της αδιαφορίας του για τους νόμους που προστατεύουν τους αρχαιολογικούς χώρους και εξασφαλίζουν τη συντήρησή τους, είναι ότι, σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, χθες διοργάνωσε «beach party» στο «κατάστημα» του, καλώντας τους κατοίκους του Ηρακλείου να επισκεφθούν τις αυθαίρετες εγκαταστάσεις του.Πλήθος ερωτημάτων εγείρει ωστόσο το γεγονός, ότι ενώ ένας δημοσιογράφος τοπικής εφημερίδας έχει ενημερώσει τις εισαγγελικές αρχές για τις «μέρες και τα έργα» του εν λόγω ανθρώπου, το θέμα δεν έχει ανακινηθεί με τον φάκελο να… αγνοείται.

«Γνωρίζουμε το πρόβλημα»

Η zougla.gr επικοινώνησε με τον δήμαρχο Γόρτυνας, κ. Νικόλαο Σχοιναράκη, ο οποίος δήλωσε γνώστης του προβλήματος, επισημαίνοντας ότι έχουν γίνει όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες προκειμένου να λυθεί.

«Ο δήμος αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και λόγω οικονομικών δυσκολιών. Ζητούμε πίστωση χρόνου» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Παράλληλα, η ηλεκτρονική μας εφημερίδα επικοινώνησε και με τον αρμόδιο δημοτικό σύμβουλο, κ. Τάσο Ξυλούρη, ο οποίος ανέφερε ότι ο Δήμος έχει στείλει έγγραφο στις αρμόδιες υπηρεσίες και περιμένει την απάντηση τους προκείμενου να δώσει τέλος στις αυθαιρεσίες που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 9 Σεπτεμβρίου 2012, 11:58