Τριπόταμος: Το χωριό που «καταπίνει» ο λιγνίτης

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 20 Ιανουαρίου 2018, 07:21
Τριπόταμος: Το χωριό που «καταπίνει» ο λιγνίτης
Αποστολή: Σωτήρης Σκουλούδης

Τριπόταμος. Ένα μικρό γραφικό χωριό στην καρδιά της αρκαδικής φύσης, που κατοικείται αδιάλειπτα από τα προεπαναστατικά χρόνια (έχει εξυπηρετήσει και ως καταφύγιο του Κολοκοτρώνη), θα εξαφανιστεί εντελώς από τον χάρτη. Το χωριό, μεταξύ τριών ποταμών, θα ισοπεδωθεί προκειμένου να επεκταθούν τα ορυχεία λιγνίτη της ΔΕΗ, απαραίτητα, προς το παρόν, για την ηλεκτροπαραγωγή της χώρας αλλά και την οικονομική ζωή της Μεγαλόπολης.

Όπως προβλέπει ο νόμος περί απαλλοτριώσεων, οι κάτοικοι είναι υποχρεωμένοι να αποχωρήσουν, λαμβάνοντας μια αποζημίωση για τις περιουσίες τους που θα χαθούν. Το ελληνικό κράτος όμως, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δείχνει το πιο σκληρό και άδικο του πρόσωπο, απέναντι σε πολίτες που τους ζητάει τα πάντα για να τους επιστρέψει… ψίχουλα.

Ο Ανδρέας Δούκουρης, αντιδήμαρχος Μεγαλόπολης και ο Αρχιερατικός Επίτροπος Μεγαλοπόλεως και υπεύθυνος για τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου του Τριπόταμου, Βασίλειος Δάρρας, μαζί με κατοίκους, ξενάγησαν τον φακό του zougla.gr και μας εξήγησαν την κατάσταση.

Δείτε το ρεπορτάζ:Τα ορυχεία λιγνίτη της ΔΕΗ επεκτείνονται και 'καταπίνουν' ότι στέκει εμπόδιο στο διάβα τους...

Μία από τις μονάδες της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη

Εδώ εξορύσσεται το φθηνό -αλλά ιδιαίτερα ρυπογόνο περιβαλλοντικά- καύσιμο της χώρας, ο λιγνίτης. Οι μεγαλύτερες μονάδες υπάρχουν στην Πτολεμαϊδα και στη Μεγαλόπολη​Οι 50 και πλέον μόνιμοι κάτοικοι, διερωτώνται ποιο είναι το μέλλον που τους περιμένει μετά την επικείμενη ισοπέδωση του χωριού τους
Οι 50 και πλέον μόνιμοι κάτοικοι, διερωτώνται ποιο είναι το μέλλον που τους περιμένει μετά την επικείμενη ισοπέδωση του χωριού τους, έχοντας ξεριζωθεί, κυριολεκτικά, από τις πατρογονικές τους εστίες, λαμβάνοντας απλά ως αποζημίωση για τις απαλλοτριώσεις ένα ποσό, το οποίο όπως αναφέρουν, «δεν επαρκεί ούτε για να κατασκευαστεί  το μισό του υπάρχοντος σπιτιού».

Οι κάτοικοι του Τριποτάμου δηλώνουν ανυποχώρητοι, αν η Πολιτεία δεν βρει μια δίκαιη λύση

Μεγάλωσαν μαζί από παιδιά, όμως πια ίσως πρέπει να αποχωριστούν ο ένας τον άλλον, καθώς και να διακοπεί η ιστορική συνέχεια του χωριού τους...

​Οι κάτοικοι δεν αντιτίθενται στην επέκταση του ορυχείου της ΔΕΗ στο χωριό τους και με την επακόλουθη ισοπέδωσή του, αρκεί όμως να τους επιτραπεί να ξαναχτίσουν τη ζωή τους σε κοντινό χώρο, στον Νέο ΤριπόταμοΣυγκεκριμένα η τιμή που έχει οριστεί ανέρχεται στα 330 ευρώ ο κυβικός όγκος για τα καινούρια σπίτια (μόλις επτά υπάρχουν στον χωριό) και λιγότερα από 250 ευρώ για τα υπόλοιπα. Μάλιστα, ο τελικός ορισμός της τιμής αποζημίωσης συζητείται ακόμη στα δικαστήρια, με τους κατοίκους να ζητούν ένα ποσό με το οποίο θα μπορούν να χτίσουν ένα αντίστοιχο σπίτι με αυτό που έχουν και τη ΔΕΗ να ζητάει να δώσει… ακόμα λιγότερα!

Οι ίδιοι πάντως δεν αντιτίθενται με την επέκταση του ορυχείου της ΔΕΗ στο χωριό τους και με την επακόλουθη ισοπέδωσή του, αρκεί όμως να τους επιτραπεί να ξαναχτίσουν τη ζωή τους σε κοντινό χώρο, στον Νέο Τριπόταμο, όπως έχουν ορίσει οι ίδιοι μια έκταση σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από το χωριό τους. Μόνο που η έκταση εκεί, αν και η βλάστηση είναι κυρίως χαμηλή, είναι χαρακτηρισμένη ως «δασική».

Σε αυτή την έκταση, 2 χιλιόμετρα μακριά από το χωριό, επιθυμούν να μετακινηθούν οι κάτοικοι, προοιωνίζοντας με μια ταμπέλα τη νέα ονομασία του χωριού τους...

Η έκταση είναι χαρακτηρισμένη ως δασική, γεγονός που αποτελεί εμπόδιο για την απόδοσή της στους κατοίκους του Τριποτάμου

Ο ιστορικός σταθμός του ΤριποτάμουΟι Αρχές, δια του στόματος του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος κυρίου Σκουρλέτη αλλά και του νυν κυρίου Σταθάκη, έχουν υποσχεθεί την άρση αυτού του εμποδίου με σχετικό μελλοντικό Προεδρικό Διάταγμα, όμως εδώ και αρκετούς μήνες δεν υπάρχει καμία εξέλιξη. Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι λαμβάνουν εξώδικα από τη ΔΕΗ στα οποία καλούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε διάστημα 10 ημερών!

​«Εδώ γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε, εδώ έζησαν και οι παππούδες μας, εδώ είναι οι δουλειές μας. Μας ζητάνε να ξεριζωθούμε, να αποκοπούμε ο ένας από τον άλλον αλλά και από την ιστορία μας, να αφήσουμε τα επαγγέλματά μας, να αλλάξουμε ζωή»«Και να πάμε πού», διερωτώνται οι κάτοικοι στον φακό του zougla.gr. «Εδώ γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε, εδώ έζησαν και οι παππούδες μας, εδώ είναι οι δουλειές μας. Μας ζητάνε να ξεριζωθούμε, να αποκοπούμε ο ένας από τον άλλον αλλά και από την ιστορία μας, να αφήσουμε τα επαγγέλματά μας, να αλλάξουμε ζωή», επισημαίνουν, υπογραμμίζοντας ότι η νέα ζωή για αυτούς δεν… υπάρχει, αφού θα μείνουν ουσιαστικά άστεγοι, αποκκομένοι από τον τόπο τους και με… λίγες χιλιάδες ευρώ στην τσέπη...

«Δεν θα φύγουμε ούτε με τα ΜΑΤ, ούτε με τις μπουλντόζες», τονίζουν, και καλούν την Πολιτεία να τους φερθεί δίκαια, επιτρέποντας τους τουλάχιστον να χτίσουν το νέο τους χωριό δίπλα στο υπάρχον, προκειμένου να συνεχίσουν τη ζωή τους όπως έμαθαν, στον τόπο τους. Διατηρώντας παράλληλα και την ιστορική του συνέχεια.

Το δημοτικό συμβούλιο της Μεγαλόπολης ομόφωνα τάσσεται με το αίτημα των κατοίκων

'Μας εμπαίζει η Πολιτεία για λόγους κοινής ωφέλειας'...

Κλείνουμε το ρεπορτάζ με το απόσπασμα της δήλωσης του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρου Τατούλη, στις 17 Ιανουαρίου 2018, στη Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για το Δημογραφικό:

«Οι προβλέψεις είναι δυσμενείς και η οποιαδήποτε προσπάθεια για τη βελτίωση των δημοσιονομικών, που θα τραβήξει σε χρόνο, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αν δεν υπάρξουν γρήγορα και άμεσα μέτρα ανακούφισης της υπαίθρου, πολιτικές τέτοιες που θα δώσουν κίνητρα να επανέλθουν οι πολίτες στις επαρχίες και στην περιφέρεια. H χώρα δεν διασώθηκε ποτέ από την «ελίτ» της. Διασώθηκε πάντοτε από τους απλούς, ταπεινούς πολίτες, κυρίως της υπαίθρου»…

Στο κόκκινο βέλος, ο Τριπόταμος, πάνω από το Λεοντάρι. Σε επόμενη έκδοση του χάρτη, δεν θα υπάρχει

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 20 Ιανουαρίου 2018, 10:58