Στην καθιερωμένη ενημέρωση για την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στην απόφαση για χορήγηση φαρμάκων σε άτομα που έχουν διαγνωσθεί θετικοί στον κορωνοϊό και παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Όπως είπε ο λοιμωξιολόγος, αποφασίστηκε να συσταθεί μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία θα μπορούν να απευθύνονται, υπό αυστηρούς όρους, όσοι επιθυμούν να λάβουν προληπτικά φαρμακευτική αγωγή.
Με αυτό τον τρόπο, οι Αρχές θα έχουν επιπλέον στοιχεία για την πορεία της νόσου Covid-19 που προκαλεί ο κορωνοϊός και την επίδραση των φαρμάκων, όπως η χλωροκίνη, σε άτομα που έχουν διαγνωσθεί θετικά στον ιό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως ένα από τα δύο σχήματα που θα δοθούν σε ασθενείς αφορά στη χλωροκίνη, ένα από τα δύο φάρμακα που χορηγούν οι γιατροί ήδη σε σοβαρότερες περιπτώσεις κορωνοϊού. Και τα δύο θα συζητηθούν αύριο, είπε, προκειμένου να αποσαφηνιστεί το σχήμα της αγωγής.

«Στην Ελλάδα οι περισσότεροι ασθενείς έχουν πάρει χλωροκίνη. Η θνητότητα είναι στο 3% και παγκόσμια στο 6%. Αυτό δεν ξέρουμε αν έγινε επειδή πήραν θεραπεία έγκαιρα. Χρειάζεται προσοχή για να πούμε ότι αυτό το φάρμακο δουλεύει περισσότερο από κάποιο άλλο. Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει βοήθεια από αυτό το φάρμακο  αλλά υπάρχουν αντικρουόμενα δεδομένα. Είναι ένα φάρμακο που υιοθετούν στρατηγικά οι περισσότερες χώρες αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας και πρόσθεσε ότι έχει χορηγηθεί σε Έλληνες ασθενείς σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα.

Παράλληλα τόνισε ότι θα συζητηθεί να δοθεί ένα φάρμακο για τις επόμενες 8 με 12 εβδομάδες που θα κυκλοφορεί ο ιός. «Ένα φάρμακο ασφαλές που θα μπορεί και να δουλέψει. Θα συζητήσουμε την χορήγηση του φαρμάκου της χλωροκίνης σαν μία μορφή προφύλαξης», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας και υπογράμμισε ότι η χώρα μας έχει προμηθευτεί επαρκείς ποσότητες χλωροκίνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως «θέλαμε να δώσουμε αυτό το φάρμακο σαν μια μορφή προφύλαξης σε όσους το επιθυμούν, σε συνδυασμό με ένα άλλο γκρουπ ατόμων που θα παίρνει ένα άλλο καρδιοπροφυλακτικό φάρμακο».
 

Ο ίδιος σημείωσε ότι είναι πολύ νωρίς να εξαχθούν συμπεράσματα για διαφορετικές ουσίες που δοκιμάζονται, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο ζήτημα της προληπτικής προφύλαξης των υγειονομικών επισημαίνοντας ότι εξετάζεται και από την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων η δυνατότητα να τους δοθεί «για μια περίοδο 8 -12 εβδομάδων θεραπεία η οποία είναι ασφαλής και αποτελεσματική για τον ιό».

Εξετάζεται η χρήση της χλωροκίνης αλλά και ενός άλλου (καρδιοπροστατευτικού) φαρμάκου, αγωγές που φαίνεται ότι βοηθούν στην προστασία κυρίως από τις επιπλοκές του κορωνοϊού. Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι οι διαφορετικές αυτές θεραπευτικές προσεγγίσεις θα χορηγηθούν σε ξεχωριστές ομάδες υγειονομικών που θα δεχθούν να μπουν σε παρακολούθηση για αυτή την προεκθεσιακή φαρμακευτική προφύλαξη όπως είπε καθώς υπάρχει και η μεταεκθεσιακή προφύλαξη, δηλαδή φάρμακα  που δίνονται αφού κάποιος εκτεθεί στον ιό.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης