Στον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού και στις μεταλλάξεις του ιού αναφέρθηκε εκτενώς, μιλώντας στο webinar «COVID-19 Vaccines-Moving Forward» του Φόρουμ Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ, Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε μεταξύ άλλων ότι «ο κορωνοϊός ήρθε για να μείνει» και εξέφρασε την ελπίδα του «να απαλλαγούμε από τις μάσκες», πράγμα που, όπως είπε, θα γίνει «όταν η ανοσία του πληθυσμού φτάσει σε υψηλά επίπεδα μέσω του εμβολιασμού», ενώ ο ίδιος ανέφερε ότι φοράει μάσκα 16 με 18 ώρες τη μέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος, μάλιστα, υπογράμμισε ότι τα συνεχή μέτρα έχουν κουράσει τους πολίτες και έτσι εξηγείται και η μη συμμόρφωση σε αυτά, ενώ σχετικά με το εμβόλιο σημείωσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων λέει «ναι» στον εμβολιασμό σε ποσοστό 72%.

«Η ελληνική κοινωνία αποδέχεται τον εμβολιασμό και αυτό είναι πολύ σημαντικό» ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι οι περισσότεροι φοβούνται «τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες». 

Σχετικά με τις μεταλλάξεις του ιού και το κατά πόσον τον εμβόλιο είναι αποτελεσματικό απέναντι σε αυτές, ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι «ένα είναι σίγουρο: όσο πιο γρήγορα εμβολιάσουμε -και με τον σωστό τρόπο- τον πληθυσμό, πιθανότατα θα αποφύγουμε τη διασπορά και την ανάπτυξη νέων ανθεκτικών στελεχών», χωρίς να αποκλείσει ωστόσο το ενδεχόμενο να τροποποιείται κάθε χρόνο το εμβόλιο, όπως συμβαίνει και με το εμβόλιο της γρίπης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ίσως μπούμε σε μια κατάσταση, στην οποία για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου θα εξετάζουμε κάθε χρόνο τον ιό για μεταλλάξεις, με ένα δίκτυο αντίστοιχο με της γρίπης, και θα εκδίδουμε οδηγίες για το πώς θα κατασκευάζεται κάθε χρόνο το εμβόλιο» ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι «η επιστήμη διαθέτει πλέον την τεχνογνωσία να αντιμετωπίσει αυτό το εμπόδιο».

«Σας λέω χαρακτηριστικά ότι από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η πρώτη ανάλυση του γονιδιώματος από την Ουχάν, μέσα σε δύο ημέρες οι επιστήμονες των εταιρειών ήξεραν ακριβώς πού θα στοχεύσουν για την παραγωγή εμβολίου, εναντίον της πρωτεΐνης ακίδας, και πλέον έχουμε και αναπτύξαμε την τεχνογνωσία ήδη από την εποχή του SARS και του MERS. Υπήρχε η υποδομή για να φτιαχτεί αυτό το εμβόλιο γρήγορα. Και ήμασταν και αρκετά τυχεροί» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Όσο για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, η οποία, σύμφωνα με τις μελέτες, εμφανίζεται σε ποσοστό 95%, «μένει να εφαρμοστεί και στον πραγματικό κόσμο», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης