Απεξάρτηση από τον λιγνίτη, το πετρέλαιο και την εισαγόμενη ενέργεια, είναι τα τρία στοιχεία στα οποία πρέπει να στοχεύει ο ενεργειακός σχεδιασμός, όπως επεσήμανε την Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννης Τσιρώνης, μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο.

Ειδικά για τον λιγνίτη, ο κ. Τσιρώνης σημείωσε ότι είναι άκαιρο τεθεί ο στόχος της άμεσης απεξάρτησης, αλλά θα πρέπει να μπει από τώρα στην ατζέντα με ορίζοντα το 2020-2030.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τη μείωση των εισαγωγών, παρατήρησε πως είναι παράδοξο το ότι πραγματοποιούνται ενώ η Ελλάδα διαθέτει διπλάσια εγκατεστημένη ισχύ από την απαιτούμενη για την κάλυψη των αναγκών.

Παράλληλα, για την εξάρτηση από το πετρέλαιο σημείωσε ότι η Ελλάδα δαπανά πάνω από 1.490 βαρέλια ημερησίως ανά μονάδα ΑΕΠ, έναντι 900 της Νορβηγίας.

Στο ίδιο συνέδριο, ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, εξέφρασε την αντίθεσή του στην μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ κατά 50% στην ενεργειακή αγορά μέχρι το 2020, όπως προβλέπεται στη συμφωνία με τους δανειστές, εάν δεν υπάρξουν αντίρροπα μέτρα και έσοδα για τη ΔΕΗ.
 
Ο κ. Μανιάτης, άσκησε επίσης κριτική στις προγραμματικές δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Π. Σκουρλέτη, για την απουσία αναφορών στις έρευνες υδρογονανθράκων, στην ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών και στην τοποθέτηση «έξυπνων μετρητών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης