«Αυτή η εκπληκτική τοποθεσία, που είναι 2.500 ετών, είναι μια υπενθύμιση σε όλους μας, από όποια χώρα του πλανήτη και αν προερχόμαστε, της εξαιρετικής σχέσης που έχουμε όλοι με την πολιτιστική ιστορία μας και τη φυσική ιστορία μας, όπως εμφανίζονται και εδώ» δήλωσε ο Ειδικός Απεσταλμένος του Προέδρου των ΗΠΑ για το Κλιμα, Τζον Κέρι, κατά την επίσκεψή του στον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, την Κυριακή.

Και η Ελλάδα, ιδιαίτερα, είναι ένα θαλάσσιο έθνος μέσα στην ιστορία, μία αξιοσημείωτη ιστορία. Ο Αχιλλέας φημολογείται πως είπε ότι η θάλασσα είναι η πηγή όλων. Και βλέποντας αυτή τη θέα είναι δύσκολο να μη συμφωνείς με την άποψη του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ελλάδα έχει διαγράψει μια σπουδαία ιστορία, όχι μόνο με την δημοκρατία και τα πρώιμα αθηναϊκά κράτη, αλλά και με τον ρόλο της ως θαλάσσιο έθνος, τον ρόλο που διαδραματίζει με τόσα πολλά πλοία στη θάλασσα σήμερα. Είναι ένα τόσο σημαντικό κομμάτι. Είναι η κορυφαία ναυτιλιακή χώρα στον κόσμο.

Είναι λοιπόν αυτονόητο να βρίσκομαι εδώ καθώς θα συναντηθώ με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον Υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα για να μιλήσουμε για τον ρόλο της Ελλάδας ως την χώρα που θα φιλοξενήσει την  Διάσκεψη «Our Ocean – Greece 2024».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για ένα συνέδριο που θα δεσμεύσει πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια για τη προστασία των ωκεανών και για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης όπως αυτή επηρεάζει το θαλάσσιο περιβάλλον. Για το συνέδριο αυτό υπάρχουν 1.800 διαφορετικές δεσμεύσεις με χώρες από όλον τον πλανήτη. Μία από αυτές είναι η δημιουργία ενός πράσινου ναυτικού διαδρόμου. Αυτή είναι μια υπόσχεση που η ιδέα της βγήκε στη Γλασκόβη. Είναι ένας κρίσιμος στόχος που έχουμε θέσει. Και η Ελλάδα θα έχει τώρα την ευκαιρία να δείξει στον κόσμο πώς μπορούμε να το πετύχουμε αυτό.

Έτσι, είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος που βρίσκομαι εδώ για αυτούς τους λόγους και πέρα από αυτό το γεγονός να βαδίζω πάνω σε αυτές τις πέτρες που αντιπροσωπεύουν τόση ιστορία για τόσα πολλά χρόνια. Μακάρι να είχα λίγες εβδομάδες ακόμα, αλλά είναι υπέροχο που βρίσκομαι εδώ».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης