Εν όψει ΔΕΘ, στην οποία τιμώμενη χώρα θα είναι οι ΗΠΑ, η ναυαρχίδα του αμερικανικού 6ου Στόλου «USS Mount Whitney» θα αγκυροβολήσει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Το «USS Mount Whitney» θεωρείται ένα από τα πιο περίτεχνα κατασκευασμένα πλοία, σε ό,τι αφορά στο κοντρόλ, τις επικοινωνίες, την τεχνολογία και νοημοσύνη. Μπορεί να μεταδώσει και να λάβει δεδομένα με ασφάλεια προς και από οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη μέσω δορυφορικών συνδέσεων.
Έχει μήκος 189μ., πλάτος 33 μέτρα και εκτόπισμα 18,400 τόνων, πλήρους φορτίου.

Είναι πλοίο διοικήσεως και ελέγχου κλάσης Blue Ridge, το οποίο τέθηκε σε υπηρεσία το 1971. Έχει συμμετάσχει σε επιχειρήσεις στον Ατλαντικό, στη Μεσόγειο, στην Καραϊβική, στον Ινδικό και στο Κέρας της Αφρικής.

Το 2008 έπλευσε στη Μαύρη Θάλασσα για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε ανθρώπους που είχαν επηρεαστεί από τον πόλεμο Ρωσίας – Γεωργίας.
Το «USS Mount Whitney» υπήρξε το 2011 το κύριο σκάφος διοικήσεως για τη διεθνή επιχείρηση κατά του καθεστώτος Καντάφι στη Λιβύη.
Στο πλοίο επιβαίνουν 150 υπαξιωματικοί, 12 αξιωματικοί και 150 άτομα πολιτικό προσωπικό.

Φέρει ένα ελικόπτερο, ενώ ο εξοπλισμός του είναι ελαφρύς, με κύριο σκοπό την αυτοπροστασία (αντιαεροπορικά/αντιπυραυλικά συστήματα εγγύς προστασίας Phalanx, πυροβόλα Bushmaster, πολυβόλα και ρουκέτες με μικρά φύλλα μετάλλου -chaff- για αντίμετρα).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης