Ανοιχτό αφήνει το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού των γιατρών και των νοσηλευτών ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος επισήμανε ότι θα εξεταστεί «σε δεύτερο χρόνο».

Σε ραδιοφωνική συνέντευξη, ο κ. Κικίλιας είπε ότι το ποσοστό των γιατρών που έχουν εμβολιαστεί για τον κορωνοϊό φτάνει το 80%, ενώ αρκετά χαμηλότερο είναι το ποσοστό των νοσηλευτών. «Τώρα διαχειριζόμαστε το τρίτο κύμα και μία κρίση. Μέσα στην κρίση χρειαζόμαστε μέχρι και τον τελευταίο επαγγελματία υγείας και δεν θα άνοιγα τώρα θέμα υποχρεωτικότητας, όταν προσπαθούμε να ξεπεράσουμε μία τέτοια κατάσταση και να βγούμε μπροστά. Σε δεύτερο χρόνο, όμως, και όχι μακριά από τώρα, θα επανεκτιμηθούν αυτά τα δεδομένα και θα παρθούν οι ανάλογες αποφάσεις με βάση τη Δημόσια Υγεία» σημείωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε την εκτίμηση ότι τον Απρίλιο θα γίνουν 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμοί και αναφερόμενος στις αιτίες της συνεχιζόμενης επιδημιολογικής επιβάρυνσης είπε ότι «είναι οι μεταλλάξεις του ιού και, δυστυχώς, οι συνεχόμενες επαναλαμβανόμενες κατά δεκάδες και εκατοντάδες διαδηλώσεις που είδαμε στην Αττική και σε άλλες πόλεις της χώρας το τελευταίο χρονικό διάστημα».

Η κατάσταση αυτή δημιουργεί και άλλο ένα πρόβλημα, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, το οποίο αφορά στη συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας «που έχει κάνει τεράστια υπομονή έναν χρόνο φορώντας μάσκα, τηρώντας τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης και προσπαθώντας να αντέξει όλη αυτή τη δύσκολη κατάσταση της πανδημίας, λένε ότι: “κοίταξε να δεις, είναι δυνατόν εμείς να είμαστε έτσι όπως πρέπει σωστοί, τυπικοί και να προστατεύουμε τις οικογένειές μας και την κοινωνία και κάποιοι λίγοι να δημιουργούν όλη αυτή την κατάσταση; Είναι αδικία αυτό”». 

Για τη χαλάρωση των μέτρων ο υπουργός Υγείας απέφυγε να κάνει προβλέψεις και να δώσει ημερομηνίες, προσθέτοντας πως «είναι ένας ύπουλος ιός και βλέπετε πόσο δυσκολεύει τα πράγματα και δεχόμαστε μια τεράστια πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Όμως είναι προφανές ότι έχει έρθει η ώρα, με σταθερό βηματισμό και ξεχωρίζοντας το ένα μέτρο από το άλλο, να βοηθήσουμε όλες τις κοινωνικές ομάδες να μπορέσουν σιγά σιγά να επαναλειτουργήσουν. Υπάρχει η πρόνοια οριζοντίως από την κυβέρνηση, που έχει βοηθήσει και έχει στηρίξει όλους αυτούς τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς κλάδους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ό,τι αφορά τα νέα οικιακά τεστ, ο κ. Κικίλιας τόνισε πως «μετά από εισηγήσεις των ειδικών μας, δίνεται η δυνατότητα για τα self test, τα οικιακά τεστ να μπορούμε να τα έχουμε δωρεάν, να τα προμηθευτούμε από το φαρμακείο μας ένα κάθε εβδομάδα, τέσσερα τον μήνα τουλάχιστον για τους επόμενους δύο μήνες. Θα είναι υποχρεωτικό στο σχολείο, στην εστίαση, στα δικαστήρια, στις επιχειρήσεις, γιατί υπάρχουν και πολλοί συνάνθρωποί μας ασυμπτωματικοί, οι οποίοι εάν τεσταριστούν και δουν ότι νοσούν με Covid θα προστατέψουν τους εαυτούς τους, τις οικογένειές τους και τον επαγγελματικό χώρο».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης